Återvinning lönar sig – utsläppsminskningar

Återvinning lönar sig – utsläppsminskningar
Lönsam verksamhet. Återvinning lönar sig för miljön visar nya beräkningar. Foto: Pressbild Svensk plaståtervinning
Återvinning lönar sig för miljön. Återvinning av plastförpackningar ger stora utsläppsminskningar, enligt Svensk plaståtervinnings klimatberäkningar.

Återvinning lönar sig för miljön. Återvinning av plastförpackningar ger stora utsläppsminskningar, enligt Svensk plaståtervinnings klimatberäkningar.

Svensk plaståtervinning har låtit göra klimatberäkningar för sitt återvinningssystem. Dessa visar att utsläppen minskar ”dramatiskt” när plastförpackningar återvinns istället för att hamna i förbränningsugnar.
Återvinningskedjan står för 4 procent av utsläppen i systemen, förbränningen för 96 procent, enligt företaget.

– Resultatet visar svart på vitt att vi måste förändra och styra bort plastförpackningar från förbränning, eller energiutvinning som det ofta kallas, är analysen från Svensk plaståtervinnings vd Mattias Philipsson.
– Att återvinna gör verklig skillnad för klimatet, det bör vara ett bra incitament för producenter att designa plastförpackningar som går att återvinna, och för konsumenter att bli ännu bättre på att källsortera, tillägger han.

Plastförpackningar i ett cirkulärt system kräver att många drar sitt strå till stacken. Producenter som omfattas av producentansvaret och som sätter plastförpackningar på marknaden måste designa dem för återvinningssystemet. Konsumenten måste källsortera förbrukade plastförpackningar, vilket det faktiskt är lag på att göra i Sverige, påpekar man.

– Det sista steget är en modern sorterings- och återvinningsanläggning som med spjutspetsteknik kan sortera ut alla plastsorter och se till att de återvinns och blir nya plastprodukter. Med vår moderna anläggning i Motala som invigdes för tre år sedan är vi på god väg, säger Philipsson som påpekar att den är dubbelt så effektiv i att sortera ut plastsorter som liknande anläggningar i andra delar av Europa.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil