”Gaturummet är till för människorna”

Foto MostPhotos
Offentlig mark blir alltmer attraktiv för privata företag som vill nyttja den. Men forskaren Alexander Ståhle vill se offentlig mark reserverad åt människorna.

Det har blivit alltmer attraktivt för privata företag att använda offentlig mark, skriver Dagens samhälle och hänvisar till uppgifter i DN om att antalet ansökningar om att få använda Stockholm stads mark ökat från 5 820 ansökningar år 2017 till 6 934 ansökningar 2021.

Olika kommuner har olika förhållningssätt och marksituationer. I Stockholm är det få privata företag som äger marken på gatorna medan det i exempelvis Helsingborg är så att det finns privata företagsytor på gatan intill fasaderna.
 
– Vi har postboxar och kajakuthyrning som har byggts på fastighetsmark. Men idag finns det inget sådant på kommunal mark, säger Oscar Grönvall på Helsingborgs kommun.
– Vi tror att idéer med liknande lösningar som brukar gaturummet kommer bli vanligare, men vi vill se till att hitta lösningar på privat mark. Kommunens mark ska vara till för allmänheten generellt men i centrala stan har Helsingborgs energibolag Öresundskraft, som ett exempel, satt upp laddstolpar för allmänt bruk på allmän mark.

Alexander Ståhle har doktorerat i stadsbyggnad på KTH och är mer restriktiv mot privatiseringen av gaturummet, när han i intervjuas av Dagens samhälle.
– Jag tycker generellt att man ska låta all typ av privat användning av mark göras på privat mark. Det gäller allt från postlådor till laddstolpar. 
– Gaturummet är inte till för förvaring av saker. Det är till för människor, slår han fast.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Nu når Coop snart inte lika långt norrut

Det är Coops nordligaste butik – men inte länge till. Ett kommunalt nej till en utbyggnad gör att man istället väljer att lägga ned butiken i Katterjåkk.

Skörden väntas öka Rekordskörd av raps

Årets spannmålsskörd väntas bli elva procent högre än förra året och när det gäller skörden av oljeväxter blir årets skörd 2000-talets största.

H&M:s nya jättelager Satsar stort i Polen

75 000 kvadratmeter och två våningar handlar det om när H&M nu byggt ut sitt befintliga distributionscenter i polska Stryków för att möta efterfrågan.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil