”Gaturummet är till för människorna”

Foto MostPhotos
Offentlig mark blir alltmer attraktiv för privata företag som vill nyttja den. Men forskaren Alexander Ståhle vill se offentlig mark reserverad åt människorna.

Det har blivit alltmer attraktivt för privata företag att använda offentlig mark, skriver Dagens samhälle och hänvisar till uppgifter i DN om att antalet ansökningar om att få använda Stockholm stads mark ökat från 5 820 ansökningar år 2017 till 6 934 ansökningar 2021.

Olika kommuner har olika förhållningssätt och marksituationer. I Stockholm är det få privata företag som äger marken på gatorna medan det i exempelvis Helsingborg är så att det finns privata företagsytor på gatan intill fasaderna.
 
– Vi har postboxar och kajakuthyrning som har byggts på fastighetsmark. Men idag finns det inget sådant på kommunal mark, säger Oscar Grönvall på Helsingborgs kommun.
– Vi tror att idéer med liknande lösningar som brukar gaturummet kommer bli vanligare, men vi vill se till att hitta lösningar på privat mark. Kommunens mark ska vara till för allmänheten generellt men i centrala stan har Helsingborgs energibolag Öresundskraft, som ett exempel, satt upp laddstolpar för allmänt bruk på allmän mark.

Alexander Ståhle har doktorerat i stadsbyggnad på KTH och är mer restriktiv mot privatiseringen av gaturummet, när han i intervjuas av Dagens samhälle.
– Jag tycker generellt att man ska låta all typ av privat användning av mark göras på privat mark. Det gäller allt från postlådor till laddstolpar. 
– Gaturummet är inte till för förvaring av saker. Det är till för människor, slår han fast.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil