Grebbestadostron – nu ursprungsskyddade

Foto MostPhotos
Grebbestadostronet, Ostrea edulis, får skyddad ursprungsbeteckning i EU. Därmed har Sverige nu 13 varor med sådan beteckning.

Det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar är nu skyddat under varumärket Grebbestadostron.
För att betecknas som Grebbestadsostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor.

– Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs som Grebbestadostron kommer från angivet område utanför Grebbestad och har fiskats på rätt sätt, säger Camilla Bender Larsson, näringsutvecklare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

– Ostron har ett fascinerande levnadssätt och är viktiga som en del i kustekosystemet. De har förmågan att filtrera ut plankton från vattenmassan som näring och bidrar därigenom till en bättre vattenkvalitet i havet. Dessutom är ostronet en fantastisk näringsrik råvara som vi kan använda både rå och tillagad, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil