Hälsoångesten ökar bland unga kvinnor

Annika Svedberg | Foto Pressbild
En ny undersökning indikerar att svenskarnas hälsoångest ökar. Mest tydligt är det i gruppen unga kvinnor, enligt undersökningen.

41 procent av de som svarat i en ny undersökning Apotek hjärtat låtit göra upplever hälsoångest minst några gånger per år.

Av de som känner hälsoångest säger 25 procent att de upplever att den har ökat under det senaste året, enligt en ny Sifo-undersökning. Bland kvinnor har ångestkänslorna ökat mer, jämfört med hos män.

Hälsoångest innebär en känsla av oro för att man har – eller kommer att drabbas av – ohälsa.

I den nya Sifo-undersökningen uppger 19 procent av de svarande att de drabbas av hälsoångest minst några gånger varje månad.

Värst är det för unga kvinnor i åldern 18-29 år där 32 procent av de svarande ur den gruppen upplever detta.
– Det är såklart bra att vara uppmärksam på sitt hälsotillstånd för att upptäcka eventuella symtom på sjukdomar, samt för att främja sunda vanor. Men när uppmärksamhet övergår i oro eller ångest kan livet begränsas och välmåendet påverkas negativt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare hos Apotek hjärtat.

Svedberg menar att det är en komplex balans mellan att vara uppmärksam och att vara orolig kring sitt hälsotillstånd, något som idag även utmanas av trenden att vi ständigt ska mäta vårt mående med hjälp av exempelvis hälsoappar och pulsklockor, påpekar Svedberg.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil