Handels varslar om strejk

Handels varslar om strejk
Handels ordförande Linda Palmetzhofer blåser till strid och strejk. Foto: Pressbild Handels

Fackförbundet Handels varslar om strejk från den 13 november om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett avtal för de anställda innan dess.

Det handlar om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel.

Nu varslar Handels om en strejk från 13 november för drygt 5 000 anställda i privata butiker och lager runt om i landet. 

Orsaken till strejkvarslet är att motparten, arbetsgivarorganisationen Svensk handel, inte vill höja lönerna för anställda inom handelsbranschen i nivå med andra branscher, även de med de allra lägsta lönerna, menar Handels.

– Nu varslar vi om strejk för jämställdheten. Den här striden tar vi för att alla som jobbar inom handeln ska få samma löneökningar som anställda i andra branscher. Även de med lägst lön, säger Linda Palmetzhofer som är ordförande för Handelsanställdas förbund.

– Det handlar om rättvisa och lika villkor. Det handlar om att man ska kunna leva på sin lön och få ersättning för det jobb man utför. Även i en pandemi, tillägger Palmetzhofer.

Svensk handel har heller inte tillmötesgått Handels krav på tryggare anställningar, påpekar förbundet.

– Många anställda sliter med otrygga anställningar, har sällan heltid och har därför svårare att planera sin vardag eller försörja sin familj. De har ställt upp under pandemin och gjort allt för sina arbetsgivare. Att de inte skulle kunna få samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden är helt otänkbart, säger Linda Palmetzhofer. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil