”Butiken måste bli en destination”

Handeln måste skapa nya värden. Butiken måste bli en destination. Cecilia Fredriksson, professor i Lund, ser hur dagligvaru- och övrig handel ska ta ut riktningen mot framtiden.

Butiken var en sensation när den kom på riktigt för halvannat sekel sedan.
– Den var en värld av modernitet, upplysning, ny teknik, en utflyktsdestination där man kunde känna och klämma på varorna på ett sätt man aldrig tidigare kunnat göra, konstaterar Cecilia Fredriksson.

Hon är professor vid Lunds universitetet och Campus Helsingborg och talar om hur butiken och handelsplatserna ska hitta sin nya framtid.
– Handeln måste skapa nya värden, säger Cecilia Fredriksson. Konsumtionens förändrade samhällsbetydelse leder till att handeln måste skapa värden.

I forskningsprogrammet ”Retail destination” tar man sin utgångspunkt i relationen mellan handel och plats. Hur kan vi förstå och beskriva olika handelsplatser? Vilka slags handel behöver en plats?
– Det finns utgångspunkter och utmaningar i geografisk omstrukturering, konsumtionskultur som förändras och digitalisering, konstaterar Cecilia Fredriksson samtidigt som hon pekar på ett annat problem;
– Handel, planering och arkitektur drar sällan åt samma håll.

– Man har orealistiska förväntningar på handeln och idéer om ett rikt folkliv och en mysig stadskärna och att handeln är aktören som ska realisera förväntningarna, menar Cecilia Fredriksson som ser behovet av ett nytänkande.
– I tider av hård konkurrens blir det centralt för stadskärnorna att se och förstå sina egna unika fördelar och i relationen till handel och butiker exempelvis inse hur miljön utanför butiken är ett viktigt komplement till upplevelsen i butiken.

Läs mer om hur stadskärnorna hittar sin framtid och om ”Retail destination”  i Butikstrender magasinet 1/2020

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stark rapport från Clas Ohlson

Clas Ohlson redovisar en stark försäljningsutveckling och förbättrad lönsamhet. ”Lyckats imponerande”, betygsätter koncernchefen.

Karin Andrén ny HR-direktör hos Ica

Karin Andrén har fått jobbet som HR-direktör hos Ica-gruppen. Hon har tidigare jobbat i HR-sammanhang för H&M där hon varit sedan 2011.

Åtta av tio vill ha fysiska julkort

I en undersökning som Postnord presenterar säger åtta av tio svarande lämpligt nog att de helst vill ha julkort och julhälsningar i postlådan.

Hammars julmust vann litet jultest

När Aftonbladet lät elva personer göra ett blindtest av julmust fick Hammars bryggeris julmust med kardemummasmak störst bifall.

Så vill svenskar fira hållbar jul

Hållbarhet och jul är inga begrepp som direkt kopplar armkrok bland svenskarna. Nu pekar ändå undersökningar på att fler börjar tänka hållbart.

Digitalisering stör inte julen

En ny undersökning visar att de flesta inte tycker att digitaliseringen stör julfirandet – men att många stör sig på ”julskryt” i sociala medier.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil