Höga kostnader tynger svenskarna även 2024

Finansminister Elisabeth Svantesson | Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Det blir ett fortsatt stålbad och fortsatta höga kostnader 2024. Först 2025 kan vi ta oss ur lågkonjunkturen, enligt högerregeringen.

Finansdepartementet konstaterar i en ny prognos att konjunkturläget fortsatt är försvagat och att svensk ekonomi befinner sig i en lågkonjunktur, som väntas hålla i sig till 2025.

Trots att inflationen sjunkit relativt mycket under hösten fortsätter de höga räntorna och bostadsräntorna att dämpa tillväxten och minska köpkraften.
Det är, visar analytiker, nu så att majoriteten av inflationen utgörs av de räntehöjningar vi sett.

– Det är positivt att inflationen, och särskilt kärninflationen, nu har börjat ge vika. Det stärker bilden av att regeringens inflationsbekämpning har effekt. Nu måste vi hålla ut tills vi verkligen ser att vi är tillbaka på inflationsmålet. Regeringens budget är utformat för det här ekonomiska läget, kommenterar finansministern Elisabeth Svantesson (M).


Bostadsbyggandet kommer att ligga kvar på låga nivåer nästa år, arbetslösheten fortsätter att stiga och naturligtvis innebär lågkonjunkturen även lägre skatteintäkter till staten.

Först 2025 väntas de offentliga finanserna vara tillbaka på mer normala nivåer, är prognosen.
När det gäller inflationen är regeringens bedömning att vi närmar oss inflationsmålet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil