Kameran som ska hjälpa oss äta rätt

Kameran som ska hjälpa oss äta rätt
Robert Brummer, professor vid Örebro universitet, leder arbetet i projektet. Foto: Pressbild Örebro universitet
En kamera som går att svälja ska hjälpa människor att äta rätt. Den blir verklighet inom några år hoppas Örebro universitet som utvecklar konceptet.

En kamera som går att svälja ska hjälpa människor att äta rätt. Den blir verklighet inom några år hoppas Örebro universitet som utvecklar konceptet.

En kamera i en kapsel som går att svälja och som mäter din matsmältning med artificiell intelligens.
Det låter som science fiction men kan bli verklighet inom några år.

Forskare vid Örebro universitet har som mål att hjälpa människor att äta rätt och att underlätta för företag att ta fram hälsosamma produkter.
Nu har de fått 12,5 miljoner kr från Vinnova för att utveckla denna teknik.

– Kapseln med kameran som går att svälja finns redan. Den används för att undersöka delar av tarmen som är svåra att komma åt på annat sätt, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid universitetet.

Den nya kamerakapseln, som forskarna kallar för en ätbar biosensor, samlar in information och analyserar matsmältningen i tarmen med hjälp av artificiell intelligens.
– Dagens tester baseras mest på avföringstester. Då får vi bara veta vad slutresultatet blir men inte vad som har påverkat det på vägen, säger Robert Brummer.

Flera företag medverkar i projektet. De kan använda tekniken för att testa nya produkter. Det kan till exempel handla om nya växtbaserade proteiner – som behövs i allt större utsträckning när vi behöver äta mindre kött för att klara klimatmålen.
Det kan också vara ett verktyg för att testa kosttillskott som till exempel probiotika och jämföra före och efter.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil