ICA-handlarnas Förbund kommenterar åtal

Foto MostPhotos
Den 15:e maj meddelades det att 18 personer åtalas för misstänkt insiderbrott i samband med det rekommenderade offentliga uppköpserbjudandet till aktieägarna i ICA Gruppen hösten 2021. Tio av de åtalade är ICA-handlare. Åtalet har väckt stor uppmärksamhet och ICA-handlarnas Förbund kommenterar nu situationen.

Det påstådda insiderbrottet ska ha skett i samband med ICA Gruppens rekommendation till aktieägarna att acceptera ett erbjudande från Hakon Invest att köpa ut ICA Gruppen från börsen. ICA-handlarnas Förbund är majoritetsägare i ICA Gruppen, och som en följd av detta äger och driver 1 500 ICA-handlare sina egna butiker under ett gemensamt varumärke. Åtta av de åtalade personerna är medlemmar i ICA-handlarnas Förbund och ansvarar för att driva sina egna butiker inom ICA-systemet.

Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund, uttrycker sin allvarliga oro över åtalet.

– Vi ser allvarligt på att åtal nu är väckt. ICAs ansvarsnämnd kommer att följa den juridiska processen och, när den är klar, vidta eventuella interna åtgärder. Åtalen rör individer, men då ett antal av dem är medlemmar i ICA-handlarnas Förbund påverkas naturligtvis även vi, och ICAs varumärke, av denna situation, säger Blomberg.

Vidare påpekar Blomberg att det är viktigt att skilja på individuella brott och företagsansvar. Han betonar att handlarna är självständiga företagare och inte anställda i ICA Gruppen.

– Det är olyckligt om enstaka individer agerat felaktigt. Vi vill betona att ICA-handlarna är självständiga företagare som driver sina egna butiker. Handlarna är inte anställda i ICA Gruppen och har därmed inget ansvar för koncernens eventuella brister i interna rutiner eller kontrollsystem.

ICA Gruppen
ICA Gruppen är ett av Nordens ledande detaljhandelsföretag med verksamhet inom dagligvaruhandel och fastigheter. Företaget ägs av ICA-handlarnas Förbund och Hakon Invest. ICA Gruppen bedriver verksamhet under varumärkena ICA, ICA Nära, ICA Supermarket, Apotek Hjärtat och Hemtex.

Åtalet
Åtalet mot de 18 personerna gäller misstänkt insiderbrott i samband med det rekommenderade offentliga uppköpserbjudandet till aktieägarna i ICA Gruppen hösten 2021. Det misstänkta insiderbrottet ska ha skett i samband med att ICA Gruppen rekommenderade aktieägarna att acceptera ett erbjudande från Hakon Invest, som är ICA-handlarnas Förbunds huvudägare, att köpa ut ICA Gruppen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil