Planti markerar mot Oatly

Ett produkturval från Planti som nu markerar mot Oatly med sin annorlunda ägarstruktur. | Foto: Pressbild
Planti ägs av en välgörenhetsstiftelse till skillnad från Oatly, vilket man nu markerar sedan ägarfrågorna kring Oatly hamnat i debattens centrum.

Växtmejeriet Planti kliver nu – mitt i debatten om Oatly och Blackstone – fram och berättar om sin ägare. Planti ägs av stiftelsen Kavlifonden som sedan 1962 skänkt hela koncernens överskott till välgörenhet.
Förra året delade fonden ut drygt 100 miljoner kronor till projekt både i Sverige och världen.

— Vi brukar inte slå på stora trumman när det gäller vår ägare. Vårt fokus har istället helt varit på att utveckla riktigt goda produkter. Men nu när debatten har gått så långt kring ägandefrågor i vår bransch vill vi berätta om vår ägare och framför allt att Kavlifondens bidrag gör stor skillnad i Sverige och världen, berättar Sofie Zeffer, som är varumärkesansvarig för Planti, i en pressrelease.

Kavlifondens grundare, Knut Kavli, bestämde redan 1962 att företagets överskott för all framtid ska gå till ”humanitära ändamål, forskning och kultur”. 
Än idag följer Kavlifonden direktiven och fokuserar också extra mycket på projekt som förbättrar livet för kvinnor, barn och ungdomar. Välgörenhet är alltså inte bara en del av verksamheten, det är själva syftet.

Fonden stödjer cirka 40 pågående projekt i Norden där företaget är verksamt, men även en mindre andel i övriga världen. Förra året delades över 100 miljoner kronor ut till välgörenhet.

I Sverige stöttar fonden framför allt lokala organisationer som jobbar för psykisk hälsa, anti- mobbning, inkludering och mångfald.
Under senaste åren har bland annat Maskrosbarn, Stiftelsen Läxhjälpen och En Frisk Generation, Mind och Ung cancer erhållit bidrag från Kavlifonden.
— Hållbarhet är ett viktigt ledord för oss, både vad det gäller miljö och socialt ansvar. Vårt ägande gör att vi kan agera mer långsiktigt. Vi vill, och kan faktiskt, göra världen lite bättre. Och godare, säger Sofie Zeffer.
Planti vill inte heller komma med moraliska eller etiska pekpinnar kring vare sig växtmejeri- eller mjölkbranschen, menar Sofie Zeffer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil