Inflationen högre än väntat i februari

FOTO: GOPIXA
Inflationen i Sverige steg under februari månad till 4,5 procent i årstakt. Det är en betydligt större ökning än experterna räknat med.

Den svenska inflationen steg till 4,5 procent i årstakt i februari och det är alltså en högre ökningstakt än experterna räknat med.
Det är dessutom den högsta årstakten för inflationen som noterats sedan 1993.

Enligt Omni ekonomi trodde den så kallade marknaden att inflationstakten skulle stanna vid 4,0 procent istället för de 4,5 procent den blev.
Till inflationstakten bidrar livsmedelspriserna tydligt.

– Livsmedelspriserna ökade på bred front i februari. Även om vi såg vissa tendenser till att livsmedelspriserna började stiga redan i januari, var det ett helt annat genomslag nu i februari”, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i företagets pressmeddelande.

Prishöjningar har förutom livsmedel gjorts även för exempelvis alkoholfria drycker, drivmedel, rekreation och kultur samt möbler enligt SCB.
Och även om elpriserna sjönk i februari är ökningen det senaste året markant.

”Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi steg från 2,5 procent i januari till 3,4 procent i februari, vilket är den högsta noteringen sedan december 1993”, skriver SCB.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil