Ingen fördel för kor med färgat Led-ljus

Foto MostPhotos
En ny avhandling från SLU visar att jämnt vitt ljus med tydlig skillnad mellan dag och natt är bäst för kornas välmående, rött och blått ljus sämre.

Husdjursagronom Sofia Lindkvist visar i en avhandling från SLU att jämnt vitt ljus med tydlig dag-nattskillnad är bäst för kornas välmående, medan rött och blått ljus under delar av dygnet inte ger några fördelar, berättar universitetet.

Sofia Lindkvist har i sitt doktorsarbete har undersökt hur ljusmiljön påverkar mjölkkor i kostallar. Hon har testat olika ljusintensiteter, färger och fördelning av ljuset i byggnaden. Hon har även jämfört olika metoder för att mäta och beskriva ljusmiljön, skriver Jordbruksaktuellt.

Avhandlingen ger viktig insikt om ljussättning i ladugårdar. Slutsatsen är att kor inte behöver ljus för att orientera sig i ladugården under natten, och det verkar som att ljusets intensitet och jämn spridning är viktigare faktorer än själva ljusets färg.

Studierna har finansierats av Stiftelsen lantbruksforskning och SLU:s institution för husdjurens utfodring och vård.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil