Två av tre kommer för att handla

Två av tre kommer för att handla
Hennickehammar med sin herrgård är ett av de värmländska utflyktsmål som nu saknar de norska besökarna. Foto: Pressbild Visit Värmland

Tuffa tider för Värmland när gränshandeln är coronastängd. Två av tre norrmän kommer nämligen till Värmland för att handla, visar en ny undersökning.

Under sommaren genomfördes en undersökning om norrmännens attityder och resvanor till Värmland.

Undersökningen genomfördes i samarbete med Visit Värmland och Region Värmland samt gränskommunerna Årjäng, Eda och Torsby.

Norrmännen förknippar Värmland med positivism, gränshandel, natur, friluftsliv och nära till bra shopping – att det är enkelt att ta en trevlig tur till Värmland. 

Undersökningen bekräftar att Värmland är mest attraktivt som besöksmål på sommaren, men även på våren.

Gränshandelns betydelse blev än en gång tydlig i undersökningen.

Två av tre av de norrmän som besökt Värmland de senaste två åren har uppgett att gränshandeln varit syftet vid åtminstone något av besöken.

–Vi vet att både handeln och besöksnäringen i Värmland lider oerhört av en stängd gräns. Det måste till en hållbar lösning i gränsfrågan och våra företag måste få det stöd som de behöver. Det är många viktiga arbetsplatser som riskerar att gå förlorade och människor som riskerar att hamna långt från arbetsmarknaden om vi inte lyckas, menar Stina Höök (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Om det inte vore för pandemin uppger 29 procent av de som svarat att de sannolikt skulle besöka Värmland, men med risk för karantän minskar sannolika besökare inom två år med 70 procent.

Unga män är den mest sannolika gruppen att besöka Värmland och boende i Oslo tycks inte vara lika känsliga för pandemins effekter som övriga fylken.

På sikt och med en igångsparkad gränshandel är Värmlands möjligheter stora, konstaterar Visit Värmlands vd Mia Landin.

– Norge är vår viktiga och närmsta utlandsmarknad och det geografiska läget kommer inte att förändras, säger Landin.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

”Fortsatt tufft för svensk ekonomi”

Svensk ekonomi visar hög aktivitet men står inför fortsatta problem och det är en lång väg till att återställa hushållens köpkraft, skriver Handelsbanken.

Coop öppnar ny butik i Västerås

28 september är det dags för Coop att inviga sin nybyggda butik i centrala Västerås, där man ska profilera sig med en extrasatsning på färskvaror.

Östenssons nya butik är invigd

Nu är invigningen av Hemköp Östenssons Folkungavallen genomförd och därmed har Linköping fått en ny modern livsmedelsbutik.

Ica-banken höjer sparräntan igen

Ica-banken höjer återigen sparräntan. Den här gången kommer det som en omedelbar reaktion på riksbankens räntebesked torsdag.

Ännu ett nytt svenskt snabbmatskoncept

Nu kommer ytterligare ett svenskt restaurangkoncept med ambitionen att utmana de stora snabbmatskedjorna. ”Fiffis” är namnet på den senaste utmanaren.

Hemköp öppnar i nya lokaler i Örby

Nu har Hemköp öppnat sin nya fräscha Hemköp-butik i Örby i södra Stockholm. Efter två år kunde man slå upp portarna 14 september.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil