Stora brister inom handelns arbetsmiljö

Stora brister inom handelns arbetsmiljö
Handels ordförande Linda Palmetzhofer kräver åtgärder för bättre arbetsmiljö. Foto: Pressbild
Bara var tredje butik låter anställda rotera mellan arbetsuppgifter och drygt hälften av dem bryter mot regler om kassaarbete max två timmar i sträck.

Bara var tredje butik låter anställda rotera mellan arbetsuppgifter och drygt hälften av dem bryter mot regler om kassaarbete max två timmar i sträck.

Drygt hälften av alla butiker bryter mot regeln om kassaarbete max två timmar i sträck. Hälften av butikerna upplyser inte ens kunderna om hur de ska vända varan rätt i kassan.
Bara var tredje butik låter anställda rotera mellan arbetsuppgifter. Det visar årets enkät om arbetsmiljön bland Handels skyddsombud.

– För att du ska hålla som butiksanställd går det inte att sitta i kassan många timmar i sträck och rotation är ett måste. Arbetet både inom detalj- och partihandel är i hög grad kroppsligt ansträngande, med såväl tunga lyft som repetitivt arbete och påfrestande arbetsställningar, konstaterar Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

– Det gör det än viktigare att arbetsgivare ser till att arbetsmiljön är ergonomiskt utformad, att arbetstagarna får utbildning i arbetsteknik och att det finns möjlighet att variera mellan olika arbetsuppgifter, tillägger Palmetzhofer.

Närmare 700 skyddsombud besvarade enkäten, som genomfördes i september 2021 och handlar om frågor om arbetsmiljön.
Resultatet av frågorna kring den fysiska arbetsmiljön har sammanställts i en egen rapport, som publiceras inför årets arbetsmiljövecka. I år är temat för arbetsmiljöveckan belastningsergonomi.

När det gäller butiksanställda visar undersökningen alltså att drygt hälften av skyddsombuden säger att kassaarbete förekommer mer än två timmar i sträck.
Detta trots att fack och arbetsgivare (Handels och Svensk handel) sedan länge har riktlinjer som säger att kassaarbete inte för utföras mer än högst två timmar i sträck. Därefter ska det vara paus eller andra arbetsuppgifter.

Arbetsrotation ska också vara regel, där det finns arbetsuppgifter som är repetitiva, starkt styrt eller bundet, vilket butiksjobbet ofta är. Men bara 38 procent av skyddsombuden säger att de anställda roterar mer än delvis, påpekar Handels.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil