Köttkonsumtionen i Sverige 2023

Foto Pressbild
Diskussionen om köttets roll i vår kost och samhälle har varit intensiv under det senaste året. Men hur mycket kött äter vi egentligen och vad betyder det för vår hälsa, miljön och ekonomin? Jordbruksverkets senaste statistik ger insikter i köttkonsumtionen i Sverige under 2023.

Jordbruksverket rapporterar att den genomsnittliga konsumtionen av rött kött minskade med 1 kg per person under 2023, vilket motsvarar en minskning med 16 gram per vecka. Denna minskning placerar köttkonsumtionen mycket nära Livsmedelsverkets kostråd, vilket tyder på att vi äter kött i linje med rekommendationerna.

Förändring över tid: Jämfört med matvaneundersökningen från 2010/2011 visar Jordbruksverkets statistik en betydande minskning av köttkonsumtionen. Detta pekar på en förändring i svenskarnas matvanor över tid, där köttkonsumtionen har minskat avsevärt.

Betydelsen av svenskt kött: Undersökningar från olika organisationer visar att svenskt ursprung på livsmedel fortsätter att vara viktigt för många konsumenter. Även om priset har ökad betydelse, föredrar en stor majoritet av svenska konsumenter svenskt kött. Den preliminära statistiken från Jordbruksverket visar att den svenska andelen för griskött, lammkött och nötkött har ökat något under det senaste året.

Sammanfattningsvis visar Jordbruksverkets statistik att köttkonsumtionen i Sverige är nära kostråden och att svenskt kött fortsätter att vara populärt bland konsumenterna. Dessa insikter ger underlag för fortsatta diskussioner om köttets roll i vår kost och samhälle samt vägledning för framtida policybeslut inom livsmedelssektorn.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil