Lägsta antalet nya restauranger på tio år

Foto MostPhotos
Fler konkurser och lägsta antalet nya restauranger på tio år. Det är det facit över 2022 som UC nu redovisar för hotell- och restaurangbranschen.

Konkurserna inom hotell och restaurang ökade med 29 procent under december månad 2022 i jämförelse med samma månad året innan. 
Totalt sett under det gångna året har konkurserna ökat med 7 procent, rapporterar UC.

Sett till enbart restaurangverksamhet, är ökningen av antalet konkurser under det gångna året det högsta – och antalet nystartade det lägsta – på tio år.

– Efter pandemin, är kriget och inflationen ytterligare en tung sten i ryggsäcken för restaurangägare runt om i landet. Dessutom har hushållens förtroende för ekonomin varit rekordlågt under hösten enligt konjunkturinstitutets mätningar, till följd av det ökade ränteläget och att många upplever att lönen ”äts upp” av inflationen, konstaterar UC-ekonomen Johanna Blomé.

– Det resulterar i sig i att många väljer bort restaurangbesöket för att spara några extra kronor i plånboken. Särskilt som många restauranger tvingats höja sina priser till följd av ökade mat-, energi- och räntekostnader, menar Johanna Blomé, ekonom på UC.

För handeln har den gångna hösten varit tuff. Under december månad ökade antalet konkurser inom detaljhandeln med 28 procent, och inom partihandeln med 9 procent. Totalt sett under 2022 är ökningen 16 respektive 18 procent.

– Handeln är liksom hotell- och restaurang en konsumentnära och konjunkturkänslig bransch. Flera påverkansfaktorer är desamma, konstaterar Johanna Blomé.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil