Många oroliga över sin hushållsekonomi

Magnus Hjelmer, vardagsekonom på ICA Banken | Foto: MostPhotos/Pressbild
En ny undersökning som Ica-banken låtit göra visar att många svenskar är oroliga över sin hushållsekonomi i de upplevt tuffa tider vi är på väg in i .

Många svenskar oroar sig över sin hushållsekonomi samtidigt som de inte vet hur de ska prioritera för att sänka sina boendekostnader, skriver Ica-banken.
Det gör man utifrån en undersökning man låtit Kantar Public göra och där cirka 1 000 svenskar, slumpvis utvalda, framfört sina synpunkt.

35 procent av de svarande är där oroliga över att hushållskostnaderna kommer att öka under det närmaste året.
Av de svarande är det kvinnor i spannet 30-49 år som är mest oroliga, 43 procent av de svarande i denna grupp.

– En förklaring till varför kvinnor i denna åldersgrupp är mest oroliga kan vara att de generellt tjänar mindre än män, och ofta står för en större del av hushållskostnaderna. Kvinnorna påverkas därmed mer om kostnaderna drar iväg, funderar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

25 procent av de svarande i detta slumpmässiga urval säger att de inte vet vad de ska prioritera för att sänka sina boendekostnader.
– Mitt främsta råd är att börja i mindre skala och se över de fasta utgifterna, såsom hemförsäkring, elhandelsavtal och streamingabonnemang. Även små förändringar gör stor skillnad i slutändan, säger Magnus Hjelmér.

44 procent av dessa 1 000 svenskar vet inte vilken bolåneränta deras hushåll klarar av.
– Om räntekostnaderna fortsätter att stiga gäller det att ha koll på sina ekonomiska begränsningar. Att sätta sig in i hur man kan sänka sina kostnader och skapa sig en buffert är därför mycket viktigt, både för att öka sina marginaler och för att minska oron inför framtiden, säger Magnus Hjelmér.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil