Klimatfrågan oroar äppelodlare

Äppelskörden går igång nu i Sverige men oron är stor bland odlarna över klimatförändringarna. | Foto: Kiviks musteri
Äppelskörden börjar nu men odlare slår larm om hur klimatförändringarna påverkar. ”Det onormala har blivit det normala”, konstaterar Kiviks musteri.

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder, konstaterar man hos Kiviks musteri där man ändå ”med viss tillförsikt” ser positivt på årets äppelskörd.
– Det onormala har blivit det nya normala. Vad vi tidigare kallade ett normalår sker nu allt mer sällan, säger Jan Fleming Jensen, odlingschef för Kiviks musteri.

Växt- och djurliv är inte anpassade till dagens väderlägen, konstaterar han och exemplifierar med tidig vårvärme i april som får blommorna att slå ut för att sedan frysa sönder i maj. Kyla under blomning som gör att bina inte pollinerar.
Eller hagel under sommaren som slår sönder frukten och extremvärme med torka är bara några av de problem som landets äppelodlare möter.

Kiviks musteri har ett samarbete med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, för att utveckla nya äppelsorter utifrån en annorlunda framtid.
– Sverige har en fantastisk råvara i äpplet och vi tror att kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktigt för att säkra en framtida hållbar odling, säger Jan Fleming Jensen.

I Kivik har man odlat äpplen i över 130 år och ser med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.
– Vi har över 100 000 äppelträd, odlar många olika sorter och har odlingar på båda sidor av Skåne vilket spridit frostrisken något. Vi kommer att ha svenska äpplen i butikerna även i år, men vi ser tydligt skador i form av så kallade slipsar, skönhetsfel, orsakade av frosten, konstaterar Jan.

Just nu startar den viktiga skörden och svenska äppelodlare förbereder sig på ett intensivt arbete. Den svala julimånaden har gjort att äpplena fått mogna långsamt och därmed utvecklat en bra arom.
Nu vill man ha en varm höst med kalla nätter som ger äpplena fin färg och ännu bättre smak.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil