Klimatfrågan oroar äppelodlare

Äppelskörden går igång nu i Sverige men oron är stor bland odlarna över klimatförändringarna. | Foto: Kiviks musteri
Äppelskörden börjar nu men odlare slår larm om hur klimatförändringarna påverkar. ”Det onormala har blivit det normala”, konstaterar Kiviks musteri.

Nu börjar äppelskörden. Odlingar runt om i landet påverkas av klimatförändringarna, i maj frös många äppelblommor sönder, konstaterar man hos Kiviks musteri där man ändå ”med viss tillförsikt” ser positivt på årets äppelskörd.
– Det onormala har blivit det nya normala. Vad vi tidigare kallade ett normalår sker nu allt mer sällan, säger Jan Fleming Jensen, odlingschef för Kiviks musteri.

Växt- och djurliv är inte anpassade till dagens väderlägen, konstaterar han och exemplifierar med tidig vårvärme i april som får blommorna att slå ut för att sedan frysa sönder i maj. Kyla under blomning som gör att bina inte pollinerar.
Eller hagel under sommaren som slår sönder frukten och extremvärme med torka är bara några av de problem som landets äppelodlare möter.

Kiviks musteri har ett samarbete med SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, för att utveckla nya äppelsorter utifrån en annorlunda framtid.
– Sverige har en fantastisk råvara i äpplet och vi tror att kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktigt för att säkra en framtida hållbar odling, säger Jan Fleming Jensen.

I Kivik har man odlat äpplen i över 130 år och ser med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.
– Vi har över 100 000 äppelträd, odlar många olika sorter och har odlingar på båda sidor av Skåne vilket spridit frostrisken något. Vi kommer att ha svenska äpplen i butikerna även i år, men vi ser tydligt skador i form av så kallade slipsar, skönhetsfel, orsakade av frosten, konstaterar Jan.

Just nu startar den viktiga skörden och svenska äppelodlare förbereder sig på ett intensivt arbete. Den svala julimånaden har gjort att äpplena fått mogna långsamt och därmed utvecklat en bra arom.
Nu vill man ha en varm höst med kalla nätter som ger äpplena fin färg och ännu bättre smak.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil