Kunskap minskar klimatpåverkan

Får vi veta mer väljer vi klokare.
Faktum är att vi gör det även om vi inte får veta mer.
Bara att ämnet kommer upp verkar påverka oss.

Anna Edenbrandt vid SLU är en av de forskare som står bakom ”Maten och klimatet – en experimentell studie av konsumenters klimatval”.
Bakgrunden till studien är de olika vägar som finns för att minska matens klimatpåverkan där skatt och subventioner vid sidan av privata initiativ, krav och restriktioner är de vanligaste vägarna.

Den tredje är konsumenternas inköp och att däri påverka deras beslutsprocess.
Den har Edenbrandt och två andra forskare undersökt.

Det har handlat om en undersökning på nätet till 800 konsumenter i Sverige där de fått göra tänkta inköp, sedan välja om de vill ha klimatinformation eller ej och sedan göra ytterligare några val.
67 procent av de tillfrågade ville ha information, 33 procent avböjde.

Resultatet när de sedan gjorde nya produktval?
De som fått information gjorde val som minskade deras inköps klimatutsläpp med 32 procent.
– Men även de som avböjde information minskade sina klimatutsläpp, i deras fall med 12 procent, berättar Edenbrandt.
Slutsatsen är att det tydligen är så att redan att uppmärksamheten fästs på klimatfrågan gör att man gör mer klimatanpassade val, även utan att ha fått mer kunskap.

Läs mer om konsumenternas klimatval i nästa magasin, Butikstrender 3/2020 Prenumera här.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil