Maten som ökar mest inför midsommar

Foto Pressbild
Coop har tittat närmare på de tio populäraste matvarorna till midsommarbordet – och hur det skiljer sig runt om i landet.

Snart stundar en av årets härligaste högtider. Vi samlas i stora sällskap för att fira in sommaren, de ljusa nätterna och avnjuta ett bord uppdukat med våra klassiska favoriter.
När Coop tittat närmare på vilka matvaror som ökar mest i volym under en midsommarvecka i dess butiker är inte helt oväntat matjessillen i topp.

Allra mest verkar matjessillen uppskattas på matborden i Kronoberg, Göteborg och Skåne där den säljer i stort sett 30 gånger mer än årets andra 51 veckor.

Mindre populär verkar fisken vara i Jämtland, Södermanland och Uppsala med drygt hälften så stor ökning.
I snitt i Sverige ökar inköpen av matjessill med närmare 23 gånger jämfört med en snittvecka övrig del av året.

– Jag tycker att matjessillen är i särklass den godaste, men även den mest intressanta sillen. Den har en väldigt specifik smak tack vare sandelträ som pulveriserats. Matjessillen fick ett uppsving för några år sedan när man började servera den med brynt smör med hackade ägg. Matjessillen är också mer förknippad med just högtider än vanlig sill i burk som vi äter vid betydligt fler veckor under året, säger Sara Begner, chef för Coop provkök.

Vid en närmare titt på vilka varor som plockas ner i varukorgen i större utsträckning under midsommar återfinns även flertalet livsmedel inom frukt och grönt. I snitt ökar varorna på topp 10 med 4-12 gånger i volym mot en snittvecka.

Andra varor som ökar stort under midsommarveckan är matjessillens ständiga kavaljerer gräslöken och gräddfilen, olika former av kött, lax i såväl gravad som rökt form samt skivad rostbiff.

Matjessillstoppen hos Coop
Kronoberg
Göteborg
Skåne

Minst matjessill hos Coop
Jämtland
Södermanland
Uppsala

De varorna ökar mest till midsommar hos Coop
Matjessill
Gräslök
Bigarråer/körsbär
Rädisor
Sill i burk
Jordgubbar
Dill
Grillspett (gris)
Skivad rostbiff
Rökt och gravad lax

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil