Priset på kaffe skjuter i höjden

Arkivbild Mostphotos
Matpriskollen rapporterar att matpriserna i Sverige ökade något under juni månad, och den största boven i dramat är stigande kaffepriser. Priset på bryggkaffe har ökat med hela 7,9 procent, vilket innebär att ett paket kaffe nu kostar mellan fem och elva kronor mer än tidigare.

Totalt sett har priset på alla kaffetyper, inklusive bönor, snabbkaffe och kokkaffe, stigit med 3,8 procent under samma period. Enligt Ulf Mazur från Matpriskollen beror prisökningarna främst på torkan i Brasilien, som står för cirka hälften av kaffet som konsumeras i Norden. Denna torka har lett till att råkaffepriset har ökat med nästan 40 procent på ett år. ”Priserna sticker verkligen iväg,” säger Mazur till TT och varnar för att kaffepriset kan fortsätta stiga. Trots att kaffepriserna har skjutit i höjden, har matpriserna som helhet hållits relativt stabila, tack vare en motsvarande prisnedgång på frukt. Detta har hjälpt till att balansera de totala matkostnaderna. ”Matpriserna står väldigt stilla just nu,” säger Mazur. Han påpekar dock att det finns ett utrymme för butikerna att sänka priserna ytterligare, men istället har vissa valt att höja dem. Willys har till exempel ökat sina priser med 0,3 procent medan Ica har höjt med 0,1 procent.

Mazur understryker vikten av att konsumenterna fortsätter att vara prismedvetna, även under sommaren. Han varnar för att om konsumenterna slutar att aktivt söka efter erbjudanden och extrapriser, kan handeln uppfatta detta som en möjlighet att höja priserna ytterligare. ”Faran med sommaren är att vi konsumenter slappnar av och slutar kolla på extrapriser. Om handeln upplever att vi inte bryr oss, riskerar de att öka igen,” avslutar Mazur.

Slutsats
Kaffepriserna har ökat kraftigt på grund av dåliga skördar i Brasilien och kan komma att stiga ytterligare. Samtidigt har totala matpriser hållits stabila tack vare prissänkningar på frukt. Det är viktigt att konsumenterna fortsätter att vara medvetna om priserna för att undvika ytterligare kostnadsökningar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil