Arkivet.

SÖK ARTIKEL

| 3900+ stycken artiklar & notiser, glad läsning önskar vi på redaktionen. |

”Illa men nästa kvartal bättre”

Försäljningen i närbutiker, på mackar och i servicebutiker, alltså convenience-branschen, i Sverige föll under andra kvartalet i år med 11,6 procent.

Intersport på väg att lyckas

Ett tiotal butiker kommer att stängas, meddelas från Intersports rekonstruktion, där det kommer positiva tongångar om hur man ska komma ur krisen.

Facebook mindre annonseffektivt?

I september ska Apple be användarna om godkännande kring användaraktivitet – något man nu väntar sig kan slå hårt mot Facebooks riktade annonser.

Mer vego hos Circle K

Circle K fortsätter bredda sin matmeny och erbjuder nu vegetariska varianter på alla sina korvmenyer och det gäller alla 297 fullservice-stationer.

Norskt beslut stoppar gränshandeln

Nu kommer beskedet att den norska regeringen ”rödlistar” Värmland igen och därmed rycker undan benen för gränshandeln som nyligen öppnade igen.

Patrik Levin går till Gekås

Patrik Levin lämnar Coop vardagshandel och tar över jobbet som vd för Gekås Ullared där han börjar sin nya tjänst direkt efter nyår, 1 januari 2021.

Föreslår skatt på engångsvaror

En statlig enmansutredning föreslår nu en skatt på plastmuggar och matlådor av plast för engångsbruk för att minska plastkonsumtionen.

Ex-Ica-handlare tar över Peckas

Mattias Gemborg, tidigare bland annat Ica-handlare, är den som tar över vd-posten för Peckas naturodlingar och ska ta företaget till nya nivåer.

Jim Törnroth tar över hos Coop

Jim Törnroth får jobbet som chef för vardagshandel hos Coop butiker & stormarknader, CBS, när Patrik Levin lämnar för att ta över vd-jobbet hos Gekås.

Brödraduo får butiksduo

Daniel och Andreas Quist driver idag Hemköp Kungsporten i Billdal men tar 1 september över Hemköp Kullavik som de också ska driva i samarbete.

Nobis delägare i Goutera food

Nobis hospitality group blir delägare i Goutera food och säger sig se en stor potential som man kan utveckla i den nya konstellationen med Goutera.

5,9 procent upp för Ica

Försäljningen i Icas 1 269 svenska butiker steg under juli med 5,9 procent jämfört med juli 2019. I jämförbara butiker var ökningen 5,7 procent.

Veg of Lund satsar på Kina

Veg of Lund, som redan säljer sina varor på två fria marknader, etablerar sig nu även i Kina där man ska sälja sina smoothies på Taobao live.

Klimatfrågan oroar äppelodlare

Äppelskörden börjar nu men odlare slår larm om hur klimatförändringarna påverkar. ”Det onormala har blivit det normala”, konstaterar Kiviks musteri.

Hemköp i nytt kocksamarbete

Hemköp inleder den här veckan ett nytt samarbete med profilerade kocken Mathias Dahlgren och det gör man på temat inspirerande vardagsmat utan krav.

Elavbrott – Hemköp fick stänga

Centrala Härnösand har varit drabbat av flera strömavbrott på sistone. Lördag eftermiddag var det dags igen och då fick bland annat Hemköp stänga.

Han blir grabben med choklad i?

Alice Cooper, den gamle så kallade skräckrockaren, lanserar inte helt väntat en ny produkt i form av en chokladmjölk i hans eget namn.

Svensk glass ofta inte svensk

Förföriska namn som syftar på Sundborn och Astrid Lindgren – men tillverkning i andra länder och frysfrakt till Sverige är ofta verkligheten.

Inget från handeln i topp

Sveriges storföretag har betygsatts som arbetsgivare av sina tidigare anställda. Då platsar inget av handelns företag på tio-i-topp-listan.

Axfood återkallar chokladflarn

Axfood tvingas återkalla en produkt i varumärket Eldorado, Eldorado chokladflarn, där produkten med en viss märkning saknar information om nötter.

Ärtbaserad dryck ny utmanare

Nu satsar nästa skånska utmanare till den traditionella mejeriindustrin när Sproud vill växa rejält med sin mjölkdryck baserad på ärtprotein.

Ica riskerar böter för lager

Ica riskerar böter utifrån situationen på dess lager i Långeberga i Helsingborg där arbetsmiljön enligt en anmälan varit för dålig under våren.

Mat och hållbarhet exponeras

728 företag från 78 länder är inbjudna när världens första utställning om hållbarhetsrapporter inom mat och dryck i höst genomförs i Karlskoga.

Firar 50 år med ny granola

Saltå kvarns surdegsbageri fyller 50 år och firar det med flera nyheter – som korvbröd bakade på surdeg och nu en ny, knäckig granola.

Polisanmäld – handlade i Sverige

En norrman är polisanmäld av läkare efter att ha åkt över till svenska Storlien och handlat utan att respektera gällande karantänsregler.

”Billigast är otidsenlig affärsidé”

Att göra reklam för ”Sveriges billigaste matkasse” är otidsenligt som affärsidé, menar ordförandena för LRF och Lantmännen i en aktuell debattartikel.

Systrar tar över efter Coop

När Coop lägger ned Coop nära-butiken i sörmländska Nävekvarn tar systrarna Jonna och Jill Brådhe, som driver en närliggande restaurang, över butiken.

Ökat plus för handeln i juni

SCB har korrigerat sin senaste statistik över handelns försäljningsutveckling och redovisar nu än mer positiva siffror över försäljningen under juni.

Nätet går varmt i Uppsala

E-mathandel, färdigmat och mat som räddas undan svinn. Vilken kategori du än kollar in växer volymerna kraftigt i Uppsala under coronapandemin.

Klartecken till mer tid för RNB

Stockholms tingsrätt har nu godkänt att RNB med Polarn o pyret med flera dotterbolag får längre tid på sig för att genomföra företagsrekonstruktionen.

Räddar 1,5 ton mat i veckan

Sedan februari delar föreningen Ätbart i Skövde ut matkassar i samarbete med handeln. Nu räddar man 1,5 ton mat i veckan och har delat 2 000 kassar.

Ica bäst bland handelns banker

Northmill är Sveriges mest lönsamma bank och inom handeln toppar Ica-banken med en avkastning på eget kapital på 9,0 procent visar nya siffror.

406 häktade för livsmedelsbrott

Enligt polisorganisationerna Interpol och Europol utnyttjar kriminella organisationer coronakriser för att sälja olagliga och undermåliga livsmedel.

Coop-bekymmer i Gällivare

Coop Norrbotten planerar en ny butik i Gällivare men kommunen har avslagit ansökan om bygglov och ärendet bereds nu på nytt inom kommunen.

Amazon.se lanseras – bekräftat idag

Nu bekräftar – efter månader och år av spekulationer – Amazon att man lanserar den svenska versionen, Amazon.se, och planerar att göra det inom kort.

Städtips ökar efterfrågan

Ättika och bikarbonat. Bitsocker till spisen. I coronatider gör husmorstipsen comeback och i butik ökar försäljningen markant när vi är mer hemma.

Finländsk grönsaksnyhet kommer till Sverige

Apetit, Finlands ledande varumärke för frysta grönsaker och fryst färdigmat, lanserar nu sina produkter i Sverige. Först ut är frysta grönsaker och lite senare kommer en helt ny spännande kategori ut på den svenska marknaden: panerade grönsaker! Grönsakerna odlas utomhus i närhet till Apetits fabrik vilket säkerställer god kvalité , kortare transport och mindre klimatpåverkan. Bland produkterna: Grönsaksmix – ärter, majs & paprika, herrgårdsgrönsaker, sommargrönsaker och blomkål. Panerade grönsaker: härligt krispiga panerade blomkålsvingar och broccolivingar, passar perfekt som tilltugg eller till middagen.

Lansering

Vecka 12

Färre konkurser i detaljhandeln

Antalet konkurser i detaljhandeln minskade under juli med 8 procent jämfört med 2019. Under juli gick totalt 47 företag inom detaljhandeln i konkurs.

Stöttar varandra i Alingsås

Tuffa tider men i Vimpelns köpcentrum i Alingsås stöttar man varandra. Handlar man för 1 000 kr på Ica får man en värdecheck till de andra butikerna.

Två anhållna efter Ica-rånet

Två personer har gripits av polisen och sedan anhållits av åklagare efter rånet mot Ica i Böda på norra Öland i helgen. Polisen söker fler misstänkta.

Biltemas tredje i Göteborg

Nu är första spadtaget verklighet för vad som ska bli Biltemas tredje varuhus i Göteborg. Det byggs i Partille med planerad invigning hösten 2021.

Besöksrekord i gränshandeln

När norrmännen åter fick gränshandla i Värmland slog de till direkt och redan under förra veckan sattes besöksrekord vid Töcksfors shoppingcenter.

Stjärnägg ska egga Danmark

Med start 3 augusti kommer nya och delvis svenskägda Stjerneaeg att bli en ny leverantör i den danska dagligvaruhandeln och inom foodservice där.

Ica-butik på Öland rånad

En Ica-butik i Böda på Öland rånades under natten mot söndag. En stor polisinsats genomfördes för att få tag i gärningsmännen som ännu är på fri fot.

Carlsberg lanserar ny e-handel

Danska Carlsberg slår upp en egen e-handel riktad direkt till konsument. Satsningen motiveras med att man vill nå kunderna lättare under corona.

Konflikt kring årets champagne

Coronakrisen har lett till en konflikt mellan små vinodlare och stora vinhus i Champagne-distriktet och nu står årets champagneskörd på spel.

Brittisk nätskatt ska rädda butiker

Näthandeln slår orättvist mot de fysiska butikerna, anser den brittiske finansministern Rishi Sunak som föreslår en skatt på allt som säljs på nätet.

Köttpriset mot rekord?

Priserna på svenskt kött har stigit under coronaperioden och närmar sig toppnoteringen från 2016. Svenskarna vill i allt högre grad ha svenskt kött.

Exporten rasar för bryggerier

Tyska bryggerier har tuffa tider och nu visar en sammanställning att man tappat sju procent av sina leveranser första halvåret, framförallt inom EU.

Kortköp ned fem procent i år

Svensk korttransaktionsdata till och med 25 juli visar en konsumtion omkring fem procent under fjolårets nivå, skriver Swedbank i en färsk analys.

Coronauppsvinget över i e-handeln?

E-handelsboomen som kom under pandemins första månaden har planat ut. ”Jätteuppsvinget har peakat”, säger Postnords e-handelsexpert Arne Andersson.

Fler obemannade öppnar i Skåne

Innan årsskiftet kan Skåne ha sex obemannade matbutiker. Lifvs och Auto mat står då för tre butiker var och fler är på gång på småorter i Skåne.

En decimeter är också en meter?

En hamburgerrestaurang i Västerbotten får nu anmärkningar efter att ha mätt upp avståndet gästerna bör ha i decimeter istället för i meter.

Sportkedja satsar på gränshandeln

Gränshandeln mot Norge är igång igen och nu kommer beskedet att en av våra sportbutikskedjor beslutat satsa på gränshandeln med start i höst.

Gudrun Sjödén fyrdubblar vinsten

Modevarumärket Gudrun Sjödén ökade förra året omsättningen från 368 till 429 miljoner kr och lyckades även med att fördubbla vinsten för bolaget.

Miljardtapp för Mall of S-ägaren

URW, ägare till bland annat Mall of Scandinavia, redovisar ett kraftigt försämrat resultat med mer än 14 procent lägre hyresintäkter första halvåret.

Havreboom – plus 25 procent

En explosionsartad rusning för havrebaserade produkter ser vi i Sverige där Lantmännen räknar med att havreskörden blir 25 procent högre i år än 2019.

Detaljhandeln sålde mer

Den kalenderkorrigerade försäljningen i detaljhandeln ökade 3,5 procent under juni 2020, enligt färsk statistik från SCB. Dagligvaruhandeln minskade.

Ica tar över egna transporter

Ica ska ta över och sköta sina egna transporter i Östergötland i ett försök under tolv månader. Nu söker man ledningspersonal till satsningen.

Klart med Netto i Värmland

Nu är det klart även formellt med de sex Netto-butiker i Värmland som nu Coop Värmland tar över. Två läggs ned och de fyra andra formateras om i höst.

Goda tider för Foodora

Allt fler vill få hämtmat till dörren. Resultatet? Bland mycket annat goda tider för Foodoras ägare som i coronakrisen fördubblar sina intäkter.

Lidl återkallar pizzadeg

Efter två återkallanden på grund av misstänkt salmonella tvingas Lidl nu återkalla en pizzadeg på misstanken att det kan vara metallföremål i såsen.

1 000 företag bojkottar Facebook

Fler än 1 000 företag och varumärken har anslutit sig till bojkotten av Facebook. Till de i Sverige verksamma företag som gör det hör SJ och Oatly.

Klart Umeå för Dollarstore

Dollarstore fortsätter expandera och nu står det klart att kedjan, som letat läge, öppnar butik i Umeå med planerad invigning tredje kvartalet 2021.

Bygghemma vill köpa Sleepo

BHG group, Bygghemma, vill köpa Sleepo som sysslar med digital möbelhandel och har nu lämnat ett erbjudande till samtliga aktieägare i Sleepo.

Fyra miljoner kr i böter

Det står nu slutligen klart att Trademax får betala fyra miljoner kr i böter för de prisjämförelser företaget gjort med ”rekommenderat pris”.

Lidl återkallar fler produkter

Efter att 5 juli återkallat en produkt från egna varumärket Svea lantkött av salmonellaskäl utökar Lidl återkallelsen till att omfatta en produkt till.

Nu är gränshandeln igång igen

I helgen startade gränshandeln mot Norge om igen – och det blev mycket folk i de svenska butikerna men inte riktigt den anstormning man väntat.

Minskad vinst – ökad e-handel

Vinsten sjunker för finskägda Lindex men himlen är inte bara mörk. E-handeln har mer än fördubblats och där går Lindex starkare än marknaden i snitt.

Man på taket hos Ica-butik

Polisen grep efter larm sent torsdag kväll en man som befann sig på taket till en Ica-butik i Göteborg och som var beväpnad med en kolsyrepistol.

”Driv inte ekologiskt som norm”

Det krävs stärkt konkurrenskraft för svenska bönder – men vi ska inte ha ekologisk produktion som norm, skriver Moderaternas företrädare idag.

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Miljardtapp för Mall of S-ägaren

URW, ägare till bland annat Mall of Scandinavia, redovisar ett kraftigt försämrat resultat med mer än 14 procent lägre hyresintäkter första halvåret.

Havreboom – plus 25 procent

En explosionsartad rusning för havrebaserade produkter ser vi i Sverige där Lantmännen räknar med att havreskörden blir 25 procent högre i år än 2019.

Detaljhandeln sålde mer

Den kalenderkorrigerade försäljningen i detaljhandeln ökade 3,5 procent under juni 2020, enligt färsk statistik från SCB. Dagligvaruhandeln minskade.

Ica tar över egna transporter

Ica ska ta över och sköta sina egna transporter i Östergötland i ett försök under tolv månader. Nu söker man ledningspersonal till satsningen.

Klart med Netto i Värmland

Nu är det klart även formellt med de sex Netto-butiker i Värmland som nu Coop Värmland tar över. Två läggs ned och de fyra andra formateras om i höst.

Goda tider för Foodora

Allt fler vill få hämtmat till dörren. Resultatet? Bland mycket annat goda tider för Foodoras ägare som i coronakrisen fördubblar sina intäkter.

Lidl återkallar pizzadeg

Efter två återkallanden på grund av misstänkt salmonella tvingas Lidl nu återkalla en pizzadeg på misstanken att det kan vara metallföremål i såsen.

1 000 företag bojkottar Facebook

Fler än 1 000 företag och varumärken har anslutit sig till bojkotten av Facebook. Till de i Sverige verksamma företag som gör det hör SJ och Oatly.

Klart Umeå för Dollarstore

Dollarstore fortsätter expandera och nu står det klart att kedjan, som letat läge, öppnar butik i Umeå med planerad invigning tredje kvartalet 2021.

Bygghemma vill köpa Sleepo

BHG group, Bygghemma, vill köpa Sleepo som sysslar med digital möbelhandel och har nu lämnat ett erbjudande till samtliga aktieägare i Sleepo.

Fyra miljoner kr i böter

Det står nu slutligen klart att Trademax får betala fyra miljoner kr i böter för de prisjämförelser företaget gjort med ”rekommenderat pris”.

Lidl återkallar fler produkter

Efter att 5 juli återkallat en produkt från egna varumärket Svea lantkött av salmonellaskäl utökar Lidl återkallelsen till att omfatta en produkt till.

Nu är gränshandeln igång igen

I helgen startade gränshandeln mot Norge om igen – och det blev mycket folk i de svenska butikerna men inte riktigt den anstormning man väntat.

Minskad vinst – ökad e-handel

Vinsten sjunker för finskägda Lindex men himlen är inte bara mörk. E-handeln har mer än fördubblats och där går Lindex starkare än marknaden i snitt.

Man på taket hos Ica-butik

Polisen grep efter larm sent torsdag kväll en man som befann sig på taket till en Ica-butik i Göteborg och som var beväpnad med en kolsyrepistol.

”Driv inte ekologiskt som norm”

Det krävs stärkt konkurrenskraft för svenska bönder – men vi ska inte ha ekologisk produktion som norm, skriver Moderaternas företrädare idag.

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

5 stycken snabba efter lunch varje vardag.

Guldfågeln går som tåget

En stark sommarförsäljning rapporterar Guldfågeln, som är tvåa i storlek på den svenska kycklingmarknaden. Siktet är ställt på 5-7 procent upp i år.

Hemmadrickandet är trösten

Halvårsvinsten rasar med 35-40 procent för franska konjak- och champagneproducenten Remy Cointreau – men siffrorna hålls uppe av hemmadrickandet.

De tar över i Trollhättan

I höst tar handlarparet Christian Palmén och Marie Larsson över Ica Matmor i Trollhättan efter att tidigare ha drivit Ica Nära Ljung i Herrljunga.

Ica i Åmål gör storsatsning

Storsatsning och total ombyggnad. Det handlar det om i Åmål när Ica Supermarket ska bli både mer miljövänlig, fräschare och mer lättorienterad i höst.

Fortfarande oklart om Netto

Netto-butiken i Kristinehamn stängdes 30 juni och skylten togs ned. Men det är fortfarande oklart om man kommer att öppna butiken i Coop-format.

Får mer tid att rädda kedjan

Polarn o Pyret samt Brothers får mer tid för att genomföra sin rekonstruktion och rädda ägaren, modekoncernen RNB, meddelar Stockholms tingsrätt.

E-handeln snart större än Finland…

Clas Ohlson redovisar inte bara ökad försäljning juni utan även snabbt stigande e-handel som i omsättning nu närmar sig vad man säljer för i Finland.

Succé i Sverige – nu Norge

Picard, kedjan med frysta produkter, har gjort succé i Sverige och nu även tagit klivet in i Norge varifrån man redovisar en 600-procentig säljökning.

Var fjärde slarvar med solskydd

Var fjärde svensk slarvar med solskyddet på stranden. Åtminstone var fjärde av de svarande i en ny undersökning Ica-ägda Apotek hjärtat presenterar.

Tre av fyra fixar hemma

En sommar utan resor innebär hemmafix. Tre av fyra i en undersökning från Clas Ohlson kommer att ägna semestern åt att ta hand om och fixa i sina hem.

Cloettas storägare ökar

Cloettas största ägare, familjen Svenfelt, har köpt 1 miljon nya B-aktier och äger nu 27,9 procent av aktiekapitalet och 38,8 procent av rösterna.

Värmland i topp hos Krav

38 procent av djuren i Värmland var ekologiskt hållna, 31 procent av jordbruksmarken ekologiskt odlad. Därmed är Värmland i topp i Kravs ekorankning.

Coop och Bris i nytt projekt

Coop lanserar ett nytt samarbete med Bris, Barnens rätt i samhället. Projektet ska stötta en dygnet runt-öppen stödlinje och ge minst 1,5 miljoner kr.

”LCHF är den värsta myten”

Professor Stig Bengmark har efter många års forskning åsikter om kost – och inte minst om dieter. Värsta myten av alla? LCHF, enligt Bengmark.

341 miljoner kr i förlust

Mathem redovisar en förlust för 2019 på 341 miljoner kr vilket är näst intill en fördubbling av förlusten jämfört med 2018 års 182 miljoner kr.

Första pelarna på plats

Nu är de första pelarna på plats i Bålsta där Axfood nu bygger sitt nya högautomatiserade logistikcenter som ska stå klart 2023 och drivas av Dagab.

Alltfler tänker innanför boxen

Instabox växer snabbt och innan årets slut har var fjärde svensk använt de röda skåpen, spår bolagets vd när man nu passerat en miljon användare.

Nya delägare hos Petterssons

Frank Eldin och Lotta Boström blir delägare i Petterssons charkuteri och kommer att driva det 87-åriga företaget tillsammans med Mattias Westberg.

Obemannad butik i Holm

En ny, obemannad och efterlängtad butik. Det har man fått i halländska Holm där Lifvs öppnat ännu en 27 kvadratmeters butik med sitt affärskoncept.

Något för Papphammar?

Nu är den första pappersflaskan för whisky på gång och det handlar om Johnnie Walker, vars ägarföretag vill minska koncernens koldioxidutsläpp.

”Ingen fara för Oatlys varumärke”

Det behöver inte vara negativt för Oatlys varumärke att man nu säljer en tiondel av företaget till amerikanska Blackstone som kritiserats kraftigt.

Bisyssla hos Coop i Torsby

Coop Torsby i Värmland har slagit upp två gröna bikupor på sin kundparkering och nu har 120 000 bin flyttat in i kuporna som nu har invigts.

Rekoringen inte reko?

Polisen anmäler Rekoringen i Umeå för brott mot ordningslagen efter att man använt p-platser för att sälja lokalproducerad mat utan att ha tillstånd.

Starbucks satsar på e-handel

Starbucks ska öppna e-handel i Sverige i egen regi. Man började förra veckan och en orsak är att nå kunder över hela Sverige, inte bara i Stockholm.

Coop och Coop blir grannar

Netto i Örnsberg blir Coop och öppnar efter sommaren – och den nuvarande Coop-butiken 200 meter bort vid tunnelbanan kommer att bli kvar, säger Coop.

Nu återvinner vi alltmer

Flödena av förpackningar till våra återvinningsstationer har aldrig varit så höga den här tiden på året som nu under coronapandemin, rapporterar FTI.

Snusdosan för komposten här

Nu finns världens första biologiskt nedbrytbara snusdosa. Det är svenska Swedsnus som gör snus till något med en förpackning för komposten.

”Ett massivt steg för oss”

Oatlys vd Toni Peterson bekräftar nu försäljningen av tio procent av företaget till amerikanska ägare och kallar affären ”ett massivt steg för oss”.

Hundparkering hos Ica

Ica Maxi i Skellefteå blir enligt egen uppgift först i Norrland med hundparkering utanför butiken – dessutom stöldsäker och temperaturanpassad.

Fortsatt starkt för dagligvaror

Svensk dagligvaruhandel redovisar fortsatt stark försäljningsutveckling under juni månad. Det handlar om en ökad försäljning med 9,3 procent.

Stark tillväxt för Matsmart

Snabbt växande verksamhet. Ökad omsättning. Mer räddad mat. Positiva siffror för Matsmart som nu även ser lönsamhet och positiva siffror på sikt.

Systembolaget säljer mer nu

Försäljningsvolymen har ökat med 15 procent hos Systembolaget andra kvartalet 2020. Alla varugrupper ökar försäljningsmässigt – utom alkoholfritt.

Trög återhämtning för butiker

Stor optimism bland e-handlare, trög återhämtning för butikshandeln under coronakrisen. Så sammanfattar Svensk handel läget i sin nya barometer.

Clas Ohlson ökade försäljningen

Clas Ohlson redovisar en försäljningsökning i juni med fem procent. Totalt uppgick försäljningen för koncernen till 711 miljoner kr under månaden.

Tuffa tider för Cloetta

En starkare rapport än väntat men ändå tuffa tider för Cloetta som under coronatiden fått se försäljningen av lösgodiset minska med 60 procent.

”Växer mer än marknaden”

”Fortsatt tillväxt för Axfood i en omvälvande tid”, är rubriken när Axfood presenterar sin rapport för andra kvartalet 2020 med en stark tillväxt.

Inbrott och attack mot väktare

Tre maskerade män bröt sig natten mot tisdag in på Ica Torghallen i Laholm. Sedan larmet gått och de upptäckts kastade de en yxa mot en väktare.

Fortsatt samarbete Ica – Sigma

I höst välkomnar Ica en ny grupp unga talanger för andra omgången av traineeprogrammet Ica young IT professionals program i samarbete med Sigma.

Inbrott på Coop och uppeldat utedass

Ett inbrott hos Coop på Nolhagavägen i Skövde – och lite annat som äggkastning och ett uppeldat utedass i Skultorp, allt nu hos tingsrätten i Skövde.

Fortsatt tufft för modehandeln

Coronakris och annat slår fortsatt hårt mot försäljningen av kläder och skor, visar Svensk handels stilindex för juni månad 2020 med ett stort minus.

Bättre än väntat för Orkla

Livsmedelskoncernen Orkla med stora svenska varumärken redovisar ett bättre andra kvartal 2020 än väntat med en vinst på 1,2 miljarder norska kronor.

Papperskasseföretag bygger nytt

Skatten på plastkassar har fått efterfrågan att rusa för papperskasseföretaget Norbag i Värmland som nu bygger ny fabrik för att klara produktionen.

Satsar på lokalt kaffe

Ica Maxi Visby och Gute rosteri inleder ett nytt samarbete där rosteriet ska leverera kaffe till stormarknadens nya kafferi och matbar, Icanders.

Från kafferep till Mamma Scan

Löfbergs vd Lars Appelqvist lämnar jobbet och kommer istället att bli ansvarig för Scans verksamhet i Sverige efter 22 år hos Löfbergs.

Nystart för Saltå kafé

Det blir en nystart för Saltå kafé och gårdsbutik när man öppnar i regi av Kulturbygge restaurang i Ytterjärna och satsar på kvällsöppet från start.

”Succéstart” för Plan B outlet

Plan B outlets första butik i Sverige öppnade i fredags, 10 juli, och fick en succéstart enligt ägarna till konceptet i Österåker i norra Stockholm.

Ännu en modekedja i konkurs

Tingsrätten i Stockholm har försatt bolaget G-star Raws svenska butiksverksamhet i konkurs vilket innebär att kedjans tolv svenska butiker läggs ned.

Spår normalstor skörd i år

Lantmännens prognos säger att årets svenska skörd totalt kommer att uppgå till 6,1 miljoner ton vilket man klassar som en ”normalstor” skörd.

1 000 nya jobb under corona

Allt är inte kris. Foodora är ett av de företag som fått stor tillväxt under coronapandemin. Sedan mars har företaget anställt 1 000 nya medarbetare.

Får stöd av Willys och Karma

Nu startar Rädda barnen matutdelning i större skala till barn och unga på 15 platser i landet och gör det, bland annat, med stöd av Willys och Karma.

Sju av tio inte oroliga

Sju av tio svarande kände ingen oro för att inte få tag i livsmedel under coronakrisen, visar en ny undersökning Livsmedelsföretagen nu presenterar.

Postnord satsar på paketskåp

Även Postnord satsar nu på paketskåp där kunderna kan hämta sina paket dygnet runt och inleder med 100 paketskåp i Stockholm som försök inom kort.

Lifvs plockar från Coop

När Lifvs, kedjan med obemannade butiker, ska fortsätta expandera gör man det med erfarenhet från Coop online via dess tidigare vd, Catrin Folkesson.

Ica bygger nytt i Sjöbo

Ica ska bygga en ny butik i Sjöbo. Den placeras i handelsområdet Sjöbo väst och ska enligt plan stå klar för invigning under hösten 2021.

Räkor – dyrare än oxfilé

Just nu är priset på räkor på rekordnivåer. Det har att göra med kombinationen av semestertid, storm och regn vilket gör räkor och kräftor rekorddyra.

Uber levererar åt Åhléns

Uber ska börja med snabba hemleveranser av varor och prylar under namnet Uber direct. Man inleder nu ett samarbete med Åhléns City i Stockholm.

Fler gratis släp hos Max

Freetrailer och Max burgers utvecklar det samarbete som började i Örebro så att det nu går att låna gratis släp på ytterligare tre orter i landet.

Matsmart och Fazer i samarbete

I ett samarbete mellan Matsmart och Fazer säljer nu Matsmart åtta ton havreringar som har ett skönhetsfel som påverkar produktens utseende.

Fler ekobönder vill sälja direkt

Stark framtidstro, vilja att satsa och ambition att sälja direkt till konsumenter istället för via handeln. Så ser trenden ut hos Sveriges ekobönder.

Två nya i Clas Ohlsons styrelse

Två lämnar och Mengmeng Du samt Patrik Hofbauer föreslås som nya ledamöter i Clas Ohlsons bolagsstyrelse. Bolagsstämman hålls lördag 12 september.

Paradiset tillbaka efter konkursen

Paradiset, matvaruutmanaren som gick i konkurs i mars, är tillbaka och återuppstår med tidigare ägaren Johannes Cullberg som ”Paradiset 2.0”.

Oatly får rätt om ”Smölk”

Efter ett utslag från Patent- och registreringsverket, PRV, kan havredrycksproducenten Oatly behålla sitt varumärke ”Smölk” trots bondeprotester.

Pauligs klimatmål mest ambitiösa

Pauligs klimatmål är de mest ambitiösa hittills i initiativet Science based targets och gäller bland annat kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser.

Så har vi ändrat matvanor

Vi har bunkrat, bakat bröd och satsat på husmanskost. Så har matvanorna påverkats under coronakrisens första kvartal, enligt en ny rapport från Ica.

”Lokalt växer efter krisen”

Det är coronakris men på lång sikt kommer den lokala handeln att växa i betydelse och bli den som kommer ur krisen som vinnare, hävdar forskare.

Handlare reagerar på fimpar

Rökförbudet på uteserveringar och andra offentliga platser har gett en oväntad effekt som handlare nu reagerar mot. Det handlar om fimpar.

Fem trender för handeln

Coronakrisen slår hårt mot stora delar av handeln. Samtidigt påskyndar den handelns omställning ytterligare, konstaterar Svensk handel i en rapport.

Antalet kassar halverat

Miljöskatten på plastkassar har fått en snabb effekt. Försäljningen av sådana har halverats sedan 1 maj enligt färska uppgifter från Ica och Coop.

Etapp 2 i Torp invigd

Nu har den andra etappen av tre i den stora ombyggnaden av Torps köpcentrum i Uddevalla blivit klar och invigd med, bland annat, åtta nya butiker.

Återkallar efter salmonellalarm

Lidl Sverige återkallar nu färskkorv från egna varumärket Svea lantkött efter rutinanalyser som visar att produkten kan innehålla salmonella.

Tio år för Arla och Starbucks

Arla uppmärksammar nu att man i tio år exporterar drickfärdiga kaffedrycker från Danmark i samarbete med Starbucks med snabbt stigande siffror.

Sparar sju ton plast

En slopad plastgaffel till nudlar och tunnare flaskor för koncentrerad juice. Små ändringar, stora resultat. Axfood sparar drygt sju ton plast per år.

Kaffekvalitén kan hotas

Kaffeodlingarna i världen påverkas av coronapandemin men experter varnar nu för att den kan slå mer mot kvalitén än mot kaffepriset i konsumentledet.

Doggy får ungersk ägare

Doggy – med varumärken som Doggy och Mjau – har nu blivit uppköpt av Partner in pet food. PPF, med säte i Ungern, tar över som ägare efter sommaren.

Hälften av stadskärnorna växer

Hälften av Sveriges stadskärnor har vuxit i storlek sedan den senaste kartläggningen, enligt statistik Fastighetsägarna och HUI research presenterar.

Fyra av tio utsatta för stöld

Fyra av tio handlare har varit utsatta för stöld senaste veckan och mer än hälften för brott över huvud taget, enligt Svensk handels säkerhetsindex.

Färskpotatisen minusaffär

Färskpotatisen är i år en minusaffär för svenska odlare, enligt dagens rapport. Detta trots att skörden i år väntas bli 20-40 procent lägre än i fjol.

Stänger tre butiker

Företaget Ingelsta kalkon stänger tre av sina fem butiker. Det rör sig om butikerna i Stockholm, Malmö och Lund. Skälen är konkurrens och coronakris.

Lanserar sitt första AR-spel

Coop är först ut med ett Augmented reality-spel, AR-spel, i butik. Efter en tids utveckling startar nu en pilot med spelet i tre utvalda butiker.

Ny ekonomichef hos Arla

Internationella mejeriföretaget Arla foods har anställt Torben Dahl Nyholm som ny ekonomidirektör för koncernen, ett jobb han börjar direkt.

Fortfarande svårt för små

Dagligvarubranschen har erbjudit plats för nya, lokala leverantörer under coronakrisen men nu säger flera att det ändå är svårt att nå hela vägen fram.

Nya regler från Krav 2021

Som ett led i att minska läckage av växtnäring och utsläpp av växthusgaser från ekojordbruk skärper Krav nästa år vissa regler kring spridning.

Norrländsk hud och skånsk AI

Care of Gerd, ekologisk hudvård i norr, och Vultus, AI och satellitbilder i söder, är de två vinnarna när Ica delar ut sitt entreprenörspris för 2020.

Ny säljchef hos Löfbergs

Björn Norén har utsetts till ny försäljningsdirektör på Löfbergs. Björn kommer nu att ansvara för försäljningen till dagligvaruhandeln i Sverige.

Cirkulärt fokus hos Löfbergs

Det är cirkulärt fokus när Löfbergs vill lanserar ”Hela koppen”. Initiativet ska hjälpa fler att ta vara på allt kring kaffet och få ut mer av det.

Coop öppnar obemannade

Nu kommer de två första obemannade butikerna hos Coop. Det blir i Gävle som Coop öppnar två moduler i ett pilotprojekt man har stora förhoppningar på.

Oatly bojkottar Facebook

Över 160 internationella storbolag bojkottar Facebook i protest. Nu ansluter sig svenska Oatly och SJ till bojkotten medan Ikea funderar på samma sak.

Satsar på Cash i Örebro

Bergendahls food gör om sin City Gross-butik i Örebro till en Cash-butik. Det blir den andra i ordningen och den ska omformateras efter sommaren.

Ny mobiltjänst hos Coop

Efter en tids utveckling börjar Coop testa en egenutvecklad applikation för självscanning och betalning via mobilen. Nu sker test i butiksmiljö.

Rekordstor ekologisk skörd

Svenska bönder skördade mer ekologiska spannmål 2019 än något tidigare år, enligt färsk statistik från Jordbruksverket, plus 50 procent eller mer.

Så många rökare har ändrat sig

Var sjätte rökare har ändrat sitt beteende efter fjolårets rökförbud i utomhusmiljöer, enligt en undersökning Apotek hjärtat nu presenterar.

Lidl till Frölunda torg

Lidl öppnar ännu en butik i Göteborg, på Frölunda torg i Göteborg senare i år. Planen är att butiken ska kunna öppna under fjärde kvartalet.

En miljon på ”Stammisglaset”

Över 30 000 bud, 458 857 kr in och ett Carlsbergs som dubblar och rundar av gör att reklamaktiviteten ”Stammisglaset” ger krogar en miljon kr totalt.

Mer men sämre sorterat

Plaståtervinningen har ökat när vi är hemma i högre grad under covid-19. Baksidan är att det blivit fler batterier som fattar eld i återvinningen.

Dansk maträddarapp till Sverige

Nu får Sverige ytterligare en app som jobbar aktivt mot matsvinn. Det är danska Too good to go som lanserar sin tjänst i Skåne med start i Malmö.

Lägger ned butik i Tensta

Lidls rubriker brukar handla om att man öppnar nya butiker på vägen mot 200. Den här handlar istället om att man lägger ned butiken i Tensta centrum.

Vi använder få lösenord

En internationell men begränsad undersökning från Fico indikerar att många av oss använder ganska få lösenord och gärna håller lösenorden i huvudet.

Väla rustar för sommaren

Skånes största köpcentrum, Väla utanför Helsingborg, rustar nu för att kunna erbjuda en mer smittsäker sommar inför den kommande semesterperioden.

E-handeln med mat ökar stabilt

E-handeln med mat kan se framtiden an med tillförsikt, konstaterar HUI Research som fått se handeln växa oanat mycket så här långt under coronakrisen.

Ikea vill sälja i Umeå

Ikea-bolaget Ingka centres har börjat processen för att sälja Norrlands största köpcentrum, Avion shopping i Umeå, endast fyra år efter invigningen.

Söker nya Ica-handlare

En ”make over” på fyra år är klar. Nu söker handlarna bakom Ica Nära Allköp i värmländska Likenäs en (eller flera) nya handlare att lämna över till.

Löfbergs hyr ut fikakorgar

I hemestrandets spår kommer nya idéer, bland annat från Löfbergs som nu hyr ut fikakorgar i ryggsäcksformat i Åre och från denna vecka i Borgholm.

Biltema väljer DB Schenker

Idag meddelar Biltema att man ”efter noggrann analys” väljer att låta DB Schenker bli koncernens nya transportpartner av flera olika starka skäl.

Coop tar stöd i smart geodata

Smart geodata ska öka takten på etableringarna hos Coops bolag CBS när man nu utvecklar sitt samarbete med Prospect mapping för ökad effektivitet.

Hon blir ny vd för Åhléns

Annica Hagen, idag Sverigechef för Nobia, får jobbet som vd för Åhléns och börjar sin anställning 1 september. Gustaf Öhrn slutar efter fyra år.

Lidl börjar sälja Bagers mjöl

Under coronakrisen har Lidl börjat ta in nya lokala leverantörer. En av dem är skånska företaget Bagers vars mjöl säljs hos Lidl sedan slutet av maj.

Ny outlet i Österåker

Stockholm och Österåker får en ny outlet med nytt koncept som bolaget bakom satsningen vill plantera även i Göteborg och Malmö inom en snar framtid.

Coop tecknar avtal med Kwick

Coop skriver nu ett avtal med Kwick för digitala kvitton. Målet är att till hösten lansera en ny tjänst och erbjuda en ny typ av kundkommunikation.

Självskanning mest värdefullt

Självskanning har ökat än mer under 2020 och i en ny undersökning säger drygt hälften av de svarande att självskanning höjer shoppingupplevelsen.

Var femte äldre e-handlar mat

Var femte äldre svensk näthandlar nu dagligvaror, enligt Postnords färska E-barometer för maj månad. 77 procent av svenskarna totalt e-handlade maj.

Nivea anslutet till Pantapå

Nivea ansluter sig till Pantapå som en del av sitt hållbarhetslöfte, skriver företaget och hoppas nu på en större mängd återvunna plastförpackningar.

Lidl i tvist med kommun

Tvisten mellan Lidl och Karlskoga kommun angående det markområde i staden där Lidl byggt en butik går vidare och nu tänker kedjan stämma kommunen.

Hemleverans utan extra kostnad

Nu lanserar Matsmart en ny leveransmodell. Alla kunder som når fri frakt kan välja att få varorna levererade hem utan extra kostnad över hela landet.

Jämtland toppar ekorankning

Jämtland är i topp när det gäller andel av jordbruksmarken som används för ekologisk odling och bete. I botten återfinns Skåne, konstaterar Krav.

Lidl öppnar Hållbarhetsakuten

17 augusti öppnar möjligheten att söka pengar för omställningar i produktion och konsumtion av mat och livsmedel i Lidls satsning ”Hållbarhetsakuten”.

Lägre tro på matförsörjning

Coronapandemin har bidragit till att fler svenskar tror mindre på att Sveriges matproduktion är tillräcklig. Det indikerar en ny undersökning.

Ica i projekt om alger

Kan alger i foder minska kors klimatpåverkan? Det är en av de frågor som Ica ska vara med och reda ut i ett projekt som pågår fram till årsskiftet.

Räknar med en tuff höst

Martin & Servera räknar med en tuff höst. Restauranggrossisten avvecklar nu lager och arbetar brett för beredskap i att spara tid och pengar i höst.

Plura, Matgeek och Heinz

Denna onsdag, 24 juni, kan vi se musikern och matprofilen Plura Jonsson med Youtube-profilen Johan Hedberg i en reklam inför sommarens grill.

Färskt bröd hållbart viktigt

Svenska råvaror och färska brödleveranser för minskat matsvinn. Två viktiga fokusområden när Pågen nu publicerar sin hållbarhetsredovisning för 2019.

Konsumerar mer igen

En ny undersökning hävdar att svenskars konsumtion ökar igen men att den fortfarande är lägre än innan coronapandemin. Vi börjar öppna plånboken igen…

Nu kommer hållbarhetsdeklaration

Idag presenterar Coop en nysatsning när man börjar med en ny typ av deklaration av livsmedel. Coop ska hållbarhetsdeklarera alla livsmedelsprodukter.

Fler e-matsalternativ i skärgården

E-handeln ökar rejält i skärgården och nu kommer fler företag igång med att erbjuda e-handelsleveranser mellan kobbar och skär. Midsommar var starten.

Maten dyrast i Danmark

Inom EU är maten dyrast i Danmark där matpriserna ligger 29 procent över EU:s genomsnittsnivå. Sverige hamnar i undersökningen på en sjätteplats.

Vällingby centrum säljs ut

På torsdag, 25 juni, klubbas beslutet om att sälja Vällingby centrum till privata investerare. Idag ägs Vällingby centrum gemensamt av stockholmarna.

Mindre shopping efter krisen

Det är tufft för stora shoppingcentra. Hos Mall of Scandinavia innebär det att man nu ska satsa mer på vård, hälsa och nöje och mindre på shopping.

Netto stänger i Karlskoga

Sommarstängt i 38 av 48 kvarvarande Netto-butiker och för den i Karlskoga blir det, som Butikstrender tidigare skrivit, knappast någon omstart sedan.

Veganskt från Fazer

Fazer testlanserar en ny, växtbaserad havrechoco via sin webbshop. Från och med onsdag denna vecka, 24 juni, finns Fazer oat choco tillgänglig.

Tre av tio överger butikerna

Stort genomslag för e-handeln under corona och det kan bli bestående. I en ny undersökning säger tre av tio att de nu överger de fysiska butikerna.

Lägger ner men pratar på

Veganska Seitanfoods lägger ned verksamheten sedan ägaren Nikolaos Pizanias uttryckt sig rasistiskt. Han tar dock inte avstånd från vad han skrivit.

Oumph uppköpt av ny jätte

Fram tills nu svenska Oumph är sålt till internationella intressen som vill skapa en global och växtbaserad matjätte, Livekindly, som är på köprunda.

De utmanar köttbullarna

Mycorena lanserar nya ”Väldigt Swedish vego balls”, en ny basvara som utmanar traditionella kötttbullar med utgångspunkt i ett egettillverkat protein.

”Bjud bara på vegetariskt”

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Umeå vill att all mat i kommunen ska vara klimatsmart och att vegetariskt ska vara norm när kommunen bjuder.

Tyskt snack boostade snacks

Sedan snacksbolaget Renjer från Lund var med i Tysklands motsvarighet till Draknästet har bolagets försäljning i det tysktalande Europa vuxit rejält.

Ecoponcho årets vinnare

För andra året har Sodastream korat en vinnare i ”Anti-plastic innovation of the year”. I år blev det Ecoponcho från Göteborg som tog hem priset.

Nu är Susanna LO-ordförande

Nu har Handels ordförande Susanna Gideonsson blivit vald till ordförande för Sveriges fackligt anslutna arbetare i LO. Idag valdes hon enhälligt.

Hittar fiskfoder i skogen

Snart kan protein från skogen bli fiskfoder. Hos forskningsinstitutet Rise har man utvecklat en metod för att göra fiskfoder ur skogens proteinkällor.

Clas Ohlson tar bil och tåg

DSV Road tar hand om Clas Ohlsons transporter från företagets lager i Insjön till butikerna i Norge. Det blir dagliga leveranser på väg och järnväg.

Fazer blir biobränsle?

Nu kan man Fazer bli biobränsle, Typ. I sommar är Fazer med som partner på drive-in-bio på Gärdet där man kan provsmaka choklad till filmen.

Movement laddar för Enervit

Nytt samarbete, nya kanaler och nya produkter när Movement inleder sitt samarbete med Enervit, stort europeiskt varumärke inom sportnutrition.

Fyra elektriska till Oatly

Havredrycksföretaget Oatly har beställt fyra elektriska dragbilsekipade från Einride. Ambitionen är att de ska vara igång i full drift oktober.

Mer midsommarmat i år

900 miljoner kr upp. Det handlar om försäljningen av mat midsommar, enligt Svensk handel som ser en ökning när fler av oss väljer midsommar hemma.

Coop återkallar råris

Coop återkallar ett parti av Änglamark råris sedan man vid provtagning konstaterat att det innehåller aflatoxin över det satta gränsvärdet.

Ska bidra till mindre matsvinn

Nu lanseras mobilappen Spot on, med ambitionen att reducera mängden matsvinn från svenska matbutiker och att göra det med hjälp av enkla mobilklick.

Hemköps e-handel expanderar

Hemköps e-handel har haft en kraftig tillväxt 2020. Man konstaterar att kundgrupper tillkommit och ökat, framförallt bland i de äldre kundgrupperna.

Från Royal Design till Sabis

Sema Schmidt har anställts som marknadschef hos Sabis AB. Det är en ny tjänst och innebär bland annat att bygga upp en ny marknadsorganisation.

Glasklart stöd från Carlsberg

En landsomfattande kampanj från Carlsberg ska ge ett bidrag till restaurangbranschen under, en svår tid, via ”Stammisglaset” och med hjälp av Tradera.

Byggstart för Lidl i Mölnlycke

Nu är bygget av den nya fastighet i Mölnlycke där Lidl ska öppna under våren 2022 igång. Lidl bygger i samarbete med Bo aktivt i Sverige AB.

Fortsatt tufft för mode

Tredje genomdystra månaden för modehandeln under corona redovisas nu av Svensk handel. Det är fritt fall i försäljningssiffrorna för kläder och skor.

Beyond Meat till Europa

Beyond Meat, vars produktion hittills skett i USA, tänker öppna två fabriker i Europa vilket innebär ett mindre klimatavtryck från företaget.

Lämnar Coop för info

Coops varumärkeschef Pia Carlsson Thörnqvist lämnar för att istället bli kommunikationschef inom fackligt avtalade försäkringar i ett nytt bolag.

Ica till Godisfabriken

Ica ska öppna en Ica Nära-butik i Godisfabriken i Gävle, det stora stadsutvecklingsprojektet där en storsatsning nu genomförs fram till år 2025.

Odla själv coronaalternativ?

I år bjuder kommunala bostadsbolaget Stockholmshem hyresgästerna på gratis odlingskurser. När corona satte käppar i hjulet började man livestreama.

Korv i tid nästa satsning

Beställ maten i förväg och få den direkt på macken. Ny tjänst hos Circle K och till att börja med lanserad på 30 mackar men snart i hela Sverige.

Tufft även för bryggerier

Stängda gränser och utebliven export i kombination med restriktioner för krogarna. Resultatet? Bland mycket annat tuff tid för svenska bryggerier.

Tar in nytt riskkapital

Pantapå, som skapat ett pantsystem vid återvinning, tar nu in 9,5miljoner kr i nytt riskkapital från Almi, Orkla, Verdane och privata investerare.

Testar biogas i transporter

Norska Orkla ska nu tillsammans med GDL gör ett test av flytande biogas för sina transporter mellan Felix fabrik i Fågelmara och lagret i Helsingborg.

Nya mål för förpackningar

Löfbergs har länge arbetat med att utveckla nya förpackningar för kaffe och går nu vidare med arbetet för att hitta mer hållbara förpackningar.

Systemet till Burlöv center

Systembolaget har flyttat till ny och större lokal. Flera nya hyregäster är på väg in i Burlöv center, meddelar fastighetsägaren Grosvenor Europe.

Axfood återkallar av allergiskäl

Axfood återkallar nu en produkt av allergiskäl. Det är 3 000 paket Eldorado grillad gyros, 700 g, som innehåller en ej deklarerad ingrediens.

Nu blir Hong Kong Rusta

Rusta köpte för två år sedan finska lågpriskedjan Hong Kong. Nu integrerar man kedjan fullt ut och byter samtidigt namn på kedjan till Rusta.

Instabox levererar till hemmen

Leveranstjänsten Instabox börjar med hemleverans. Företaget har inte sett lönsamhet i det tidigare men gör det nu i e-handelns expansiva period nu.

Först ut med sojafritt foder

Axfoods varumärke Garant blir först i Sverige med att brett lansera ägg från frigående höns utomhus som utfodras med ett nytt svenskt sojafritt foder.

Vill se mer stöd till småskaliga

Livsmedelsföretagen vill se fler offensiva åtgärder för att rädda och stärka landets småskaliga producenter av livsmedel i coronakrisens fotspår.

Första obemannade Pressbyrån

Nu öppnar Pressbyrån med ny teknik sin första obemannade butik. Pressbyrån Go heter konceptet och först ut är en butik på Kungsholmen i Stockholm.

Ostmästarens sommartips

Thomas Rudin, ostmästare för Västerbottensost, frontar sommaren med tips på gott och smarrigt att tipsa butikens kunder om inför sommarkvällarna.

Axfood tar täten i e-handeln

Dagligvaror stiger snabbt nu inom e-handeln i coronaspåren och Axfood har den högsta andelen bland dagligvaruhandelns kedjor – Coop den lägsta.

Tre nya Netto blir Coop

Två i Borås och en i Markaryd. Veckans Netto-butiker som blir Coop-skyltade samtidigt som en av butikerna i Borås läggs ned och en får stå på vänt.

Olagliga råd om covid-19

På nätet finns kosttillskott och livsmedel som sägs bota covid-19. Livsmedelsverket påpekar att det är olagliga att påstå och vill ha anmälningar.

Nu är Amazon här

Amazon är här och höjer förändringstrycket, konstaterar HUI Research och ger tips om hur du möter Amazon – med rätt sortiment, position, läge.

Från Coop till obemannat

Automat, med obemannade butiker, öppnar nu i Uppsala där Bength Pettersson, tidigare i Coop, och sonen Kalle ska driva butiken på franchisebasis.

Trafikljus håller ordning

Ett trafikljus ska hålla ordning i butiken under coronatider. Rött ljus när det är så många som tillåtet, grönt igen när någon eller några går ut.

Hälften har blivit uppsagda

Förra veckan varslades 3 060 personer om uppsägning. Totalt har 80 816 personer varslats sedan början av mars och hälften har blivit uppsagda.

200 säckar och tre ton skräp

200 gula säckar, cirka tre ton skräp, blev resultatet när ungdomsklubbarna i Angered och Bergsjön städade sitt närområde i ett samarbete med Estrella.

Stark majmånad för Ica

Ica redovisar en stark majmånad där försäljningen i landets 1 269 butiker ökade med 7,9 procent. Allra bäst gick Ica Maxi med plus 12,3 procent.

Tio miljoner till glesbygdsapotek

Sammanlagt 31 apotek i Sverige får dela på knappt tio miljoner kr i glesbygdsbidrag medan 3 apotek har fått avslag på sina ansökningar om stöd.

Vana styr val av värktablett

Smärta och värk i kroppen är vanligt och ibland kan smärtan behöva lindras med hjälp av receptfria värktabletter.Då är det

Ny Willys-butik i Linköping

Willys öppnar en ny butik i Tornby i norra Linköping. Man har skrivit ett tioårigt hyresavtal med Svenska handelsfastigheter och öppnar hösten 2021.

Lidl öppnar i Kviberg

Ännu en butik i Göteborgsområdet för Lidl som nu har öppnat i Kviberg. Det blir den tolfte Lidlbutiken i Göteborg och den 17:e i regionen som helhet.

Gemensamt mot smittspridning

När nu försäljningen i många butiker sakta ökar går handelns partner ut i en gemensam kampanj för att förebygga smittspridning i coronatider.

Starkt resultat trots corona

Lantmännen gör en vinst på 447 miljoner kr årets fyra första månader. Det är, trots corona, en klar vinstökning jämfört med motsvarande period 2019.

Lotta Lyrå blir vd för Södra

Vd och koncernchef för skogsägarna i Södra. Det är det nya jobbet för Lotta Lyrå vars avgång som koncernchef för Clas Ohlson meddelades torsdag.

Inget ökat drickande

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) säger att man inte ser någon ökad alkoholkonsumtion så här långt under coronapandemin.

Lotta Lyrå lämnar Clas Ohlson

Efter tre år som vd för Clas Ohlson lämnar nu Lotta Lyrå jobbet. Hon har fått ett nytt vd-jobb på den stora skogsföreningen Södra.

Hon är årets centrumutvecklare

Maria Fors, Västerås citysamverkan, har korats till Årets centrumutvecklare. ” generös med sin kunskap, initiativrik, uppmuntrande”, noterar juryn.

Nya mönster när vi handlar

Nio av tio svarande har ändrat sitt beteende i butiker med anledning av coronapandemin. Det framgår i en ny undersökning från Svensk dagligvaruhandel.

Minskar plasten med 40 procent

Arla introducerar nu en ny, mer hållbar kvarghink. Med den nya hinken minskar mängden plast med 40 procent och koldioxidutsläppen med 30 procent.

Rusning efter Paolos hos Matsmart

Matsmart hann knappt lägga upp Paolos torrvaror förrän sajten låg nere för att för många ville handla av varorna. ”Rekord i trafik”, enligt Matsmart.

Coop satsar i Gällivare

Coop Norrbotten vill bygga en ny, modern butik i Gällivare. Ansökan om bygglov är inlämnad men när den nya butiken kan stå invigningsklar är oklart.

39 nya leverantörer hos Lidl

Lidl har skrivit kontrakt med 39 nya svenska leverantörer under coronakrisen. Det handlar om matproducenter av olika slag från stora delar av landet.

Coop öppnar nytt i Bålsta

I höst ska Coop öppna en ny modern butik i Bålsta centrum. Just nu pågår en utbyggnad och förnyelse av detta centrum i vilket Coop hoppas bli ett nav.

Oklart om Netto i Värmland

Coop Värmland ska ta över sex Netto-butiker – men i två av fallen är framtiden oklar när man nu förhandlar med Coop centralt om övertagandet.

Vill bli framtidens supernäring

Den svenska livsmedelssektorn ska bli framtidens hållbara supernäring. Under tisdagen förklarade Sweden food arena sin agenda för hur det ska gå till.

Tuff start för jordgubbarna

På sina håll börjar man plocka svenska jordgubbar denna vecka – men det är efter att bland annat ha räddat jordgubbsblommen med frostskyddsbevattning.

Mat och apotek i samma leverans

Mat.se och Apohem ska nu testa samleveranser av mat och apoteksvaror i ett pilotprojekt. Först ut att kunna testa blir företagens kunder i Stockholm.

Smart logistik ger fler affärer

Ett stort logistiktest med två plattformar är basen i en satsning för att få restauranger att köpa lokalproducerad mat, skriver projektet Lokal meny.

Risenta igång i Mölndal

Nu är den första Risenta-produkten tillverkad i Mölndal-fabriken där tanken är att ägaren Paulig ska tillverka hundratalet Risenta-produkter framöver.

Vill riva upp plastpåseskatt

Svensk handel vill att skatten på plastpåsar rivs upp och hänvisar till nya siffror från Naturvårdsverket – men verket ger inte handeln helt rätt.

Vill ha mer svenskt växtbaserat

Den mesta växtbaserade maten vi äter produceras utanför Sverige – trots att vi har ett av världens bästa jordbruk, menar Ica som vill ändra på detta.

”Första konkursvågen över”

De kraftiga konkursökningarna de senaste månaderna är över och antalet konkurser åter på normala nivåer, menar UC som publicerar ny månadsstatistik.

”Behöver säsongsarbetarna”

Svensk odling av bär och grönsaker liksom skogsbruk behöver sina säsongsanställda. Nu återstår att säkra de behov som kvarstår, menar LRF idag.

Movement börjar nytt samarbete

Movement och holländska Wessanen inleder nu ett samarbete. Wessanen är ett företag inriktat på hälsosam och hållbar mat och med varumärken som Tartex. Nu inleder man ett samarbete med Movement.

Mjölkens dag för 20:e året

Idag, 1 juni, firas Mjölkens dag för 20:e året. Det är ett globalt initiativ från FN-håll för att visa mjölkens roll för folkhälsa och kosthållning.

Veg of Lund padlar vidare

Veg of Lund breddar sitt samarbete med Europas ledande varumärke inom snabbväxande padelsporten genom att varumärket Bullpadel ska promota företaget.

Söker gotländska leverantörer

25 juni öppnar Lidl som butik i Visby. I samband med det vill man nu även etablera kontakt med fler gotländska matproducenter inom olika kategorier.

Nytt, stort – och sista?

Ett nytt handelsområde i Hässleholm – och det kan vara det sista man bygger på länge, tror Johnny Erlandsson, Fatema, som exploaterar det nya området.

Vill slå hål på myter om diabetes

I sommar kommer Ica att informera om typ 1 diabetes och Barndiabetesfonden på sina mjölkpaket. Sedan i höstas samarbetar Ica-stiftelsen med fonden.

Sveriges friskaste företag

Sveriges friskaste företag? Det är Returpack som efter ett år av extra satsning på hälsofrämjande aktiviteter nu tilldelas denna utmärkelse.

Fet mat och stress får skulden

Fyra av fem svarande svenskar i en ny undersökning säger sig ha återkommande problem med magen, problem de säger aktivt påverkar deras vardag.

Coop återkallar öl

Inte starköl men för stark öl. Nu återkallar Coop en folköl för att den kan hålla för hög alkoholhalt. Det gäller ett parti av Signum 2,8 procent.

Ny rekordnivå för e-handeln

E-handeln fortsätter att påverkas starkt av coronakrisen. Under april månad hade 78 procent av svenskarna näthandlat – högsta noteringen någonsin.

Breder ut sig på betalmarknaden

Två av tre svenskar har någon gång betalat med mobilen i en butik. Nu är nya smarta telefoner och system är på väg in på betalmarknaden i Norden.

Nya gröna innovationer för Sverige

80 nya innovationsprojekt ska bidra till att lyfta Sverige. Det handlar om gröna näringar och nysatsningar inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Willys öppnar i Väsby

Willys tar över en lokal i Väsby centrum från Coop och öppnar nytt där. Efter ombyggnation ska butiken vara klar för invigning under våren 2021.

Apohem växer på alla fronter

Nätapoteket Apohem växer, flyttar till nytt lager i Årsta och dubblerar personalstyrkan. ”Ett stort och viktigt steg”, konstaterar Gustav Hasselgren.

Ny Lidl i Trollhättan

Torsdag öppnade Lidl sin andra butik i Trollhättan. Den ligger i Överby östra och är inte bara nummer två i Trollhättan utan även nummer 195 i Sverige.

De kan vinna Kravs hållbarhetspris

Sex Krav-certifierade skolor är nominerade till Kravs pris Årets hållbara offentliga restaurang. Vinnaren presenteras den 15 september.

Storpack bakom matsvinn

Stora förpackningar i matbutikerna ökar matsvinnet. Storleken på förpackningarna är central när det gäller matsvinn, visar ny svensk forskning.

Coop Nord satsar i Holmsund

Stora Coop Holmsund ska stå invigningsklart sommaren 2021 i anslutning till E12:an. Coop Nord stänger parallellt då sin nuvarande butik i Holmsund.

Tiptapp får rätt om sophämtning

Efter två år vinner appen Tiptapp, som vill låta privatpersoner köra skräp, mot Stockholms stad som förbjöd appen men nu förlorar rättsligt.

Kvinnor mer ekonomiskt oroliga

Mer än varannan kvinna i Sverige mellan 18 och 65 år har förändrat sina konsumtionsvanor under coronapandemin, enligt en färsk undersökning.

Hon blir ny vd för Plantasjen

Ratos-ägda Plantasjen genomför sitt andra vd-byte på ett år när Nina Jönsson tar över efter Olav Thorstad som inte var överens med ägarbolaget.

Får stororder från Nederländerna

Pricer får en stororder från Nederländerna där kooperativa dagligvarukedjan Plus Retail vill installera Pricers digitala prisetiketter i alla butiker.

Willys testar nytt med Circle K

Upphämtningen av matkassar ökar markant i coronatider. Nu bygger Willys ett samarbete med Circle K om hämtstationer vid fyra mackar i Stockholm.

Blir ännu bigger baby nu

Uppsala-företaget Babyworld har köpt den konkurrerande butikskedjan Big baby och expanderar nu rejält och har nu nio butiker över halva Sverige.

Sempers barnmat utan palmolja

Semper har under det senaste året fasat ut palmolja ur sortimentet för barnmat och meddelar nu att hela det produktsortimentet är fritt från palmolja.

De flesta firar mor på söndag

De flesta firar mors dag på söndag. Nästan var femte kommer att fira mindre i år än vanligt – men var tionde istället mer med hänvisning till corona.

Söker klimatsmarta transporter

Apotek hjärtat startar ett samarbete med Linköpings och Stockholms universitet för att utveckla klimatarbetet kring företagets transporter på sikt.

Easyshop satsar i Sverige

Svenska it-företaget Datema ligger bakom appen Easyshop, den nya självskanningslösningen där man skannar och betalar direkt i mobilen i matvaruaffären.

Nu är Jysk uppe i 147 butiker

Under måndagen öppnade Jysk i Hagfors. Därmed är den danska kedjan inte bara uppe i två värmländska butiker utan – kanske viktigare – 147 svenska.

Matsmart säljer Paolos?

För att undvika att Paolos produkter blir matsvinn kan Matsmart sälja produkterna på sin sajt. Nu diskuterar man med Evanoff group som äger märket.

Ica och Hjärtat till Charlottenberg

Charlottenbergs handelspark får ytterligare två butiker när Ica nästa år öppnar en Ica Supermarket med tillhörande Apotek Hjärtat, anpassat för Norge.

Valios hälsoprofil inför sommaren

Med Magrapporten 2019 vill Valio profilera sig inför sommaren på temat ”Ät mer hälsosamt” så mår man bra. Slappna av och ät yoghurt, typ, är tanken.

Bjuder äldreboenden på korv

Extra tufft för många i coronatider men också många som försöker göra en insats. Bland dem Härryda-Karlsson som skänker till kommunens äldreboenden.

Modebranschen hårt drabbad

Modebranschen är tufft drabbad i coronakrisen. I april minskade klädförsäljningen med 33,7 procent och skoförsäljningen än mer, med hela 51,8 procent.

Coop Väst och Göta går ihop

Nu är det klart att strukturrationaliseringen av Coop fortsätter med att Coop Väst och Konsumentföreningen Göta går ihop till en ny butiksjätte.

Allt fler vill ha svenskt kött

Svenska bönder och slakterier ser nu – under pandemin – en klar ökning av efterfrågan på svenskt kött i motsats till många andra branschers nedgång.

Jaga tacos – vinn en bil

Santa Maria och Paulig vill ge Pokémon Go en rival men istället låta konsumenterna jaga tacos i sommar med bil och mopeder bland vinsterna.

Rekordökning för Systembolaget

Stängda gränser och restauranger. Ett av många resultat i Skåne? Systembolagets försäljning rusar och visar ett plus på 10,4 procent första kvartalet.

Kopparbergs hoppas på sommaren

Två bra månader där försäljningen steg. Sedan kom corona. Men nu hoppas Kopparbergs bryggeri på sommaren och återöppnade krogar och restauranger.

Nu blir det Circle K(jell)

Ett nytt samarbete mellan Circle K och Kjell & company etableras nu. Konceptet heter Kjell & company express och lanseras först på 20 stationer.

Kan återvinna 91 ton plast

Orklas varumärke Felix lanserar nu en ny plastskål för enportionsmat. Förpackningen ska underlätta återvinning och ska återvinna 91 ton plast per år.

Försäljningen av plastkassar rasar

Nya skatten på plastkassar har nu drygt tre veckor på nacken. Resultatet så här långt? I enlighet med målet för skatten – försäljningen rasar.

Fullt lager – Utköpt för 126 kronor

Paolo Roberto är utköpt från sitt varumärke ”Paolos” – för 126 kronor. Kvar står Evanoff Group som äger varumärket med varor ingen vill ha.

”Turbulent – extremt utmanande”

När Livsmedelsföretagen lämnar sitt första konjunkturbrev för 2020 konstaterar man att det så här långt är ett turbulent och extremt utmanade år.

Movement och Yoplait i avtal

Internationella varumärket Yoplait vill få fler svenskar att upptäcka produkterna och det i samarbete med Movement och amerikanska General Mills.

Vill uppmuntra tobak utan rök

När EU nu förbjuder mentolcigaretter vill tobaksbolaget Philip Morris uppmuntra de som använt det att fortsätta med tobak utan rök om de slutar helt.

Skänkt pant = 5 miljoner träd

Under 2019 skänkte Coops kunder 6,4 miljoner kr till Vi-skogen via skänkta pantpengar. Från starten handlar det om nästan 100 miljoner kr.

Föreslås som ny LO-ordförande

LO:s valberedning föreslår idag Handels ordförande Susanna Gideonsson som ny ordförande för LO. ”Jag är både stolt och rörd”, säger Gideonsson.

Västerbottensost till Max

En lång historia som tar ett nytt steg. Det handlar om Västerbottensost som vi nu kommer att kunna avnjuta i ny tappning hos Max burgers i sommar.

Drygt två års fängelse för rån

Den 35-årige man som i slutet av mars rånade Coop i Vännäs har nu av Umeå tingsrätt dömts till fängelse i två år och tre månader plus skadestånd.

Samarbete för mat till vården

I ett initiativ tillsammans med Ica Supermarket Medborgarplatsen levererar matleveranstjänsten Vembla matvaror till vårdpersonalen på Södersjukhuset.

Piteå bjuder in till shoppingfest

Coronakris? Det hindrar inte handeln och kommunen i Piteå att bjuda in till ”shoppingfesten” Vårveckan. 18/5 börjar den och man hoppas locka många.

Framtidstron fortsatt låg

Coronakrisen slår hårt mot handeln och även om man hämtat sig något från bottensiffrorna i april är framtidstron i handeln kvar på mycket låga nivåer.

Coop slutar köpa Paolos

Efter att Paolo Roberto gripits av polisen för sexköp i Stockholm avslutar Coop omedelbart det stora samarbete med Paolos som inleddes hösten 2018.

”Följer inte riktlinjerna”

Många butiker följer inte de riktlinjer som finns kring minskad smittspridning. Det hävdar fackförbundet Handels efter flera rapporter från butiker.

De bryter med Paolo Roberto

De delar av mat och handel som på olika sätt haft ett samarbete med sexköparen Paolo Roberto avbryter nu dessa samarbeten med omedelbar verkan.

Här är årets servicehandlare

Årets servicehandelsbutiker är korade på Dagabs servicehandelsdagar. Det blev i år östgötska Automat och skånska Handlarn Dösjebro som korades.