Arkivet.

SÖK ARTIKEL

| 3900+ stycken artiklar & notiser, glad läsning önskar vi på redaktionen. |

Ny rekordnivå för e-handeln

E-handeln fortsätter att påverkas starkt av coronakrisen. Under april månad hade 78 procent av svenskarna näthandlat – högsta noteringen någonsin.

Breder ut sig på betalmarknaden

Två av tre svenskar har någon gång betalat med mobilen i en butik. Nu är nya smarta telefoner och system är på väg in på betalmarknaden i Norden.

Nya gröna innovationer för Sverige

80 nya innovationsprojekt ska bidra till att lyfta Sverige. Det handlar om gröna näringar och nysatsningar inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Willys öppnar i Väsby

Willys tar över en lokal i Väsby centrum från Coop och öppnar nytt där. Efter ombyggnation ska butiken vara klar för invigning under våren 2021.

Apohem växer på alla fronter

Nätapoteket Apohem växer, flyttar till nytt lager i Årsta och dubblerar personalstyrkan. ”Ett stort och viktigt steg”, konstaterar Gustav Hasselgren.

Ny Lidl i Trollhättan

Torsdag öppnade Lidl sin andra butik i Trollhättan. Den ligger i Överby östra och är inte bara nummer två i Trollhättan utan även nummer 195 i Sverige.

De kan vinna Kravs hållbarhetspris

Sex Krav-certifierade skolor är nominerade till Kravs pris Årets hållbara offentliga restaurang. Vinnaren presenteras den 15 september.

Storpack bakom matsvinn

Stora förpackningar i matbutikerna ökar matsvinnet. Storleken på förpackningarna är central när det gäller matsvinn, visar ny svensk forskning.

Coop Nord satsar i Holmsund

Stora Coop Holmsund ska stå invigningsklart sommaren 2021 i anslutning till E12:an. Coop Nord stänger parallellt då sin nuvarande butik i Holmsund.

Tiptapp får rätt om sophämtning

Efter två år vinner appen Tiptapp, som vill låta privatpersoner köra skräp, mot Stockholms stad som förbjöd appen men nu förlorar rättsligt.

Kvinnor mer ekonomiskt oroliga

Mer än varannan kvinna i Sverige mellan 18 och 65 år har förändrat sina konsumtionsvanor under coronapandemin, enligt en färsk undersökning.

Hon blir ny vd för Plantasjen

Ratos-ägda Plantasjen genomför sitt andra vd-byte på ett år när Nina Jönsson tar över efter Olav Thorstad som inte var överens med ägarbolaget.

Får stororder från Nederländerna

Pricer får en stororder från Nederländerna där kooperativa dagligvarukedjan Plus Retail vill installera Pricers digitala prisetiketter i alla butiker.

Willys testar nytt med Circle K

Upphämtningen av matkassar ökar markant i coronatider. Nu bygger Willys ett samarbete med Circle K om hämtstationer vid fyra mackar i Stockholm.

Blir ännu bigger baby nu

Uppsala-företaget Babyworld har köpt den konkurrerande butikskedjan Big baby och expanderar nu rejält och har nu nio butiker över halva Sverige.

Sempers barnmat utan palmolja

Semper har under det senaste året fasat ut palmolja ur sortimentet för barnmat och meddelar nu att hela det produktsortimentet är fritt från palmolja.

De flesta firar mor på söndag

De flesta firar mors dag på söndag. Nästan var femte kommer att fira mindre i år än vanligt – men var tionde istället mer med hänvisning till corona.

Söker klimatsmarta transporter

Apotek hjärtat startar ett samarbete med Linköpings och Stockholms universitet för att utveckla klimatarbetet kring företagets transporter på sikt.

Easyshop satsar i Sverige

Svenska it-företaget Datema ligger bakom appen Easyshop, den nya självskanningslösningen där man skannar och betalar direkt i mobilen i matvaruaffären.

Nu är Jysk uppe i 147 butiker

Under måndagen öppnade Jysk i Hagfors. Därmed är den danska kedjan inte bara uppe i två värmländska butiker utan – kanske viktigare – 147 svenska.

Matsmart säljer Paolos?

För att undvika att Paolos produkter blir matsvinn kan Matsmart sälja produkterna på sin sajt. Nu diskuterar man med Evanoff group som äger märket.

Ica och Hjärtat till Charlottenberg

Charlottenbergs handelspark får ytterligare två butiker när Ica nästa år öppnar en Ica Supermarket med tillhörande Apotek Hjärtat, anpassat för Norge.

Valios hälsoprofil inför sommaren

Med Magrapporten 2019 vill Valio profilera sig inför sommaren på temat ”Ät mer hälsosamt” så mår man bra. Slappna av och ät yoghurt, typ, är tanken.

Bjuder äldreboenden på korv

Extra tufft för många i coronatider men också många som försöker göra en insats. Bland dem Härryda-Karlsson som skänker till kommunens äldreboenden.

Modebranschen hårt drabbad

Modebranschen är tufft drabbad i coronakrisen. I april minskade klädförsäljningen med 33,7 procent och skoförsäljningen än mer, med hela 51,8 procent.

Coop Väst och Göta går ihop

Nu är det klart att strukturrationaliseringen av Coop fortsätter med att Coop Väst och Konsumentföreningen Göta går ihop till en ny butiksjätte.

Allt fler vill ha svenskt kött

Svenska bönder och slakterier ser nu – under pandemin – en klar ökning av efterfrågan på svenskt kött i motsats till många andra branschers nedgång.

Jaga tacos – vinn en bil

Santa Maria och Paulig vill ge Pokémon Go en rival men istället låta konsumenterna jaga tacos i sommar med bil och mopeder bland vinsterna.

Rekordökning för Systembolaget

Stängda gränser och restauranger. Ett av många resultat i Skåne? Systembolagets försäljning rusar och visar ett plus på 10,4 procent första kvartalet.

Kopparbergs hoppas på sommaren

Två bra månader där försäljningen steg. Sedan kom corona. Men nu hoppas Kopparbergs bryggeri på sommaren och återöppnade krogar och restauranger.

Nu blir det Circle K(jell)

Ett nytt samarbete mellan Circle K och Kjell & company etableras nu. Konceptet heter Kjell & company express och lanseras först på 20 stationer.

Kan återvinna 91 ton plast

Orklas varumärke Felix lanserar nu en ny plastskål för enportionsmat. Förpackningen ska underlätta återvinning och ska återvinna 91 ton plast per år.

Försäljningen av plastkassar rasar

Nya skatten på plastkassar har nu drygt tre veckor på nacken. Resultatet så här långt? I enlighet med målet för skatten – försäljningen rasar.

Fullt lager – Utköpt för 126 kronor

Paolo Roberto är utköpt från sitt varumärke ”Paolos” – för 126 kronor. Kvar står Evanoff Group som äger varumärket med varor ingen vill ha.

”Turbulent – extremt utmanande”

När Livsmedelsföretagen lämnar sitt första konjunkturbrev för 2020 konstaterar man att det så här långt är ett turbulent och extremt utmanade år.

Movement och Yoplait i avtal

Internationella varumärket Yoplait vill få fler svenskar att upptäcka produkterna och det i samarbete med Movement och amerikanska General Mills.

Finländsk grönsaksnyhet kommer till Sverige

Apetit, Finlands ledande varumärke för frysta grönsaker och fryst färdigmat, lanserar nu sina produkter i Sverige. Först ut är frysta grönsaker och lite senare kommer en helt ny spännande kategori ut på den svenska marknaden: panerade grönsaker! Grönsakerna odlas utomhus i närhet till Apetits fabrik vilket säkerställer god kvalité , kortare transport och mindre klimatpåverkan. Bland produkterna: Grönsaksmix – ärter, majs & paprika, herrgårdsgrönsaker, sommargrönsaker och blomkål. Panerade grönsaker: härligt krispiga panerade blomkålsvingar och broccolivingar, passar perfekt som tilltugg eller till middagen.

Lansering

Vecka 12

Vill uppmuntra tobak utan rök

När EU nu förbjuder mentolcigaretter vill tobaksbolaget Philip Morris uppmuntra de som använt det att fortsätta med tobak utan rök om de slutar helt.

Skänkt pant = 5 miljoner träd

Under 2019 skänkte Coops kunder 6,4 miljoner kr till Vi-skogen via skänkta pantpengar. Från starten handlar det om nästan 100 miljoner kr.

Föreslås som ny LO-ordförande

LO:s valberedning föreslår idag Handels ordförande Susanna Gideonsson som ny ordförande för LO. ”Jag är både stolt och rörd”, säger Gideonsson.

Västerbottensost till Max

En lång historia som tar ett nytt steg. Det handlar om Västerbottensost som vi nu kommer att kunna avnjuta i ny tappning hos Max burgers i sommar.

Drygt två års fängelse för rån

Den 35-årige man som i slutet av mars rånade Coop i Vännäs har nu av Umeå tingsrätt dömts till fängelse i två år och tre månader plus skadestånd.

Samarbete för mat till vården

I ett initiativ tillsammans med Ica Supermarket Medborgarplatsen levererar matleveranstjänsten Vembla matvaror till vårdpersonalen på Södersjukhuset.

Piteå bjuder in till shoppingfest

Coronakris? Det hindrar inte handeln och kommunen i Piteå att bjuda in till ”shoppingfesten” Vårveckan. 18/5 börjar den och man hoppas locka många.

Framtidstron fortsatt låg

Coronakrisen slår hårt mot handeln och även om man hämtat sig något från bottensiffrorna i april är framtidstron i handeln kvar på mycket låga nivåer.

Coop slutar köpa Paolos

Efter att Paolo Roberto gripits av polisen för sexköp i Stockholm avslutar Coop omedelbart det stora samarbete med Paolos som inleddes hösten 2018.

”Följer inte riktlinjerna”

Många butiker följer inte de riktlinjer som finns kring minskad smittspridning. Det hävdar fackförbundet Handels efter flera rapporter från butiker.

De bryter med Paolo Roberto

De delar av mat och handel som på olika sätt haft ett samarbete med sexköparen Paolo Roberto avbryter nu dessa samarbeten med omedelbar verkan.

Här är årets servicehandlare

Årets servicehandelsbutiker är korade på Dagabs servicehandelsdagar. Det blev i år östgötska Automat och skånska Handlarn Dösjebro som korades.

Hon är framtidens ledare

För 14:e året i rad har chefsorganisationen Ledarna utsett Framtidens kvinnliga ledare. 2020 års vinnare är Nina Åxman från Sandvik Rock Tools.

Espresso House och Grönska ihop

I samband med att årets sommarmeny presenteras lanserar Espresso House ett samarbete med foodtech-bolaget Grönska som arbetar med vertikalodlingar.

Oatly kör elektriskt i höst

Havredrycksföretaget Oatly beställer fyra elektriska lastbilar som från och med i höst ska sköta transporterna mellan produktion och lager i Skåne.

Nu vill vi ha manukahonung

Efterfrågan på manukahonung har stigit raskt i Sverige – plus 753 procent första kvartalet i år. Nu satsar man på utökad produktion och ny produkt.

Systembolaget till Willys

Systembolaget kommer att etablera en butik i Älvsjö, nära mässan och man kommer att dela lokal med Willys som flyttar på sin e-handelshantering.

Nu hotas årets äppelskörd

En köldknäpp i årets tidiga blomning var det värsta som kunde hända svenska äppelodlare. Dessvärre var det vad som inträffade denna vecka i Skåne.

Smörrebröd till äldreboende

Lite extra guldkant på tillvaron blev det när Santa Marias restaurang i Göteborg levererade smörrebröd till ett lokalt äldreboende i veckan.

Ny kampanj från Royal Canin

Med hjälp av reklambyrån Aspekta vill djurmatsföretaget Royal Canin nu få fler engagerade i maten man ger nyfödda och unga katter och hundar.

Nu bakar vi mer hemma

Försäljningen av kanel, kardemumma och jäst ökar kraftigt i Sverige, rapporter Paulig. Förklaringen lär vara att krisen får oss att baka mer hemma.

Djurbönderna viktiga för oss

Det finns ett högt förtroende för djurbönderna bland svenska konsumenter. Drygt 80 procent i en ny enkät anser svenska djurbönder viktiga för Sverige.

Levererar handsprit till vården

Under torsdagen gick den första leveransen av handsprit från Spendrups till sjukvården i Örebro län. Tidigare har man levererat till vården i Dalarna.

Nya miljökassar kan ersätta plasten

1 maj kom den nya svenska plastskatten. Nu lanserar Avisera flera modeller av klimatsmarta flergångskassar, som kan ersätta plastpåsen i handeln.

Jobbar vidare för jämställt

Ica och svensk fotboll förlänger samarbetet kring jämställdhet, mångfald och demokratifrågor. Avtalet förlängs redan två år innan nuvarande går ut.

Ny storägare i paketföretag

Finansmannen Sven Hagströmer blir ny storägare i paketskåpsföretaget Instabox som nu siktar på att ställa ut 2 000-3 000 nya skåp runt om i Sverige.

Stark tillväxt för växtbaserat

2019 lanserade Orkla Sverige många nya växtbaserade produkter. Nu redovisar man en stark försäljningsökning inom vegetariskt och veganskt.

Ica återkallar morötter

Ica återkallar ett parti färska italienska knippmorötter på grund av att de innehåller för höga halter av bekämpningsmedel, meddelade Ica tisdag kväll.

Lidl distribuerar med elbil

I höst börjar Lidl ett försök med en helt eldriven distributionsbil i Stockholm. Det blir en 18-meters trailer som byggts via partnern Einride.

Nya samarbeten för Matsmart

Matsmart har utökat sina samarbeten under Covid-19-krisen. Två nya samarbeten, lanserade i veckan, gäller The Smiling Group och Espresso House.

Kamera räknar kunderna

Många kreativa lösningar i coronatider – Cash IT lanserar en modell som gör det lättare för butikerna att hålla ordning på antalet kunder på plats.

Nytt Hemköp i Uppsala

Tredje butiken i Uppsala för Hemköp. Den öppnar kedjan i Rosendal i oktober när man etablerar sig i andra delen av det nya området och skapar 30 jobb.

Öppnar i nya lokaler i Visby

I dag, tisdag den 12 maj, öppnar restauranggrossisten Axfood Snabbgross i nya större lokaler på Skarphäll i Visby och vill även öppna för konsumenter.

Coop lanserar ny köksserie

Coop börjar nu sälja köksserien Lotta L, namngiven efter Lotta Lundgren som länge gjort tv-reklam för Coop som matprofil. Produkterna lanseras 18 maj.

Första spadtaget för Nybergs Deli

Nu har Nybergs Deli tagit första spadtaget till nya lokalerna i Jordbro. Företaget lämnar Slakthusområdet och flyttar in i nya lokalerna hösten 2021.

Garant lanserar tre nya vegorätter

Tre nya vegetariska rätter baserade på svensk baljväxtfärs. Lanseringen kommer idag från Axfood och sker med rätter på svenskodlade proteingrödor.

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Smörrebröd till äldreboende

Lite extra guldkant på tillvaron blev det när Santa Marias restaurang i Göteborg levererade smörrebröd till ett lokalt äldreboende i veckan.

Ny kampanj från Royal Canin

Med hjälp av reklambyrån Aspekta vill djurmatsföretaget Royal Canin nu få fler engagerade i maten man ger nyfödda och unga katter och hundar.

Nu bakar vi mer hemma

Försäljningen av kanel, kardemumma och jäst ökar kraftigt i Sverige, rapporter Paulig. Förklaringen lär vara att krisen får oss att baka mer hemma.

Djurbönderna viktiga för oss

Det finns ett högt förtroende för djurbönderna bland svenska konsumenter. Drygt 80 procent i en ny enkät anser svenska djurbönder viktiga för Sverige.

Levererar handsprit till vården

Under torsdagen gick den första leveransen av handsprit från Spendrups till sjukvården i Örebro län. Tidigare har man levererat till vården i Dalarna.

Nya miljökassar kan ersätta plasten

1 maj kom den nya svenska plastskatten. Nu lanserar Avisera flera modeller av klimatsmarta flergångskassar, som kan ersätta plastpåsen i handeln.

Jobbar vidare för jämställt

Ica och svensk fotboll förlänger samarbetet kring jämställdhet, mångfald och demokratifrågor. Avtalet förlängs redan två år innan nuvarande går ut.

Ny storägare i paketföretag

Finansmannen Sven Hagströmer blir ny storägare i paketskåpsföretaget Instabox som nu siktar på att ställa ut 2 000-3 000 nya skåp runt om i Sverige.

Stark tillväxt för växtbaserat

2019 lanserade Orkla Sverige många nya växtbaserade produkter. Nu redovisar man en stark försäljningsökning inom vegetariskt och veganskt.

Ica återkallar morötter

Ica återkallar ett parti färska italienska knippmorötter på grund av att de innehåller för höga halter av bekämpningsmedel, meddelade Ica tisdag kväll.

Lidl distribuerar med elbil

I höst börjar Lidl ett försök med en helt eldriven distributionsbil i Stockholm. Det blir en 18-meters trailer som byggts via partnern Einride.

Nya samarbeten för Matsmart

Matsmart har utökat sina samarbeten under Covid-19-krisen. Två nya samarbeten, lanserade i veckan, gäller The Smiling Group och Espresso House.

Kamera räknar kunderna

Många kreativa lösningar i coronatider – Cash IT lanserar en modell som gör det lättare för butikerna att hålla ordning på antalet kunder på plats.

Nytt Hemköp i Uppsala

Tredje butiken i Uppsala för Hemköp. Den öppnar kedjan i Rosendal i oktober när man etablerar sig i andra delen av det nya området och skapar 30 jobb.

Öppnar i nya lokaler i Visby

I dag, tisdag den 12 maj, öppnar restauranggrossisten Axfood Snabbgross i nya större lokaler på Skarphäll i Visby och vill även öppna för konsumenter.

Coop lanserar ny köksserie

Coop börjar nu sälja köksserien Lotta L, namngiven efter Lotta Lundgren som länge gjort tv-reklam för Coop som matprofil. Produkterna lanseras 18 maj.

Första spadtaget för Nybergs Deli

Nu har Nybergs Deli tagit första spadtaget till nya lokalerna i Jordbro. Företaget lämnar Slakthusområdet och flyttar in i nya lokalerna hösten 2021.

Garant lanserar tre nya vegorätter

Tre nya vegetariska rätter baserade på svensk baljväxtfärs. Lanseringen kommer idag från Axfood och sker med rätter på svenskodlade proteingrödor.

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

5 stycken snabba efter lunch varje vardag.

Take away tappar hos svenskar

Vi är mest optimistiska i Norden om corona men ändrar konsumtionsmönster. Take away tappar enligt Nielsen – och det är de unga som står för trenden.

Vill veta hur vi hamstrar

Hur har vi hamstrat och förvarat under coronakrisen? Det ska Örebro universitet samla in kunskap om – bland annat så vi lär tills nästa kris.

Många anställda oroliga

Endast 40 procent av de svarande i en undersökning Handels gjort är nöjda med arbetsmiljöåtgärderna som har vidtagits i butiken under coronakrisen.

5,9 procent upp för Ica i april

Försäljningen i Sveriges Ica-butiker steg 5,9 procent under april 2020 jämfört med motsvarande månad 2019. Hos Ica Maxi var ökningen 10,3 procent.

Bönder vill ha mer stöd

Lantbrukspanelen hos Landshypotek bank säger att man inte tycker att politikerna stöttar svensk mat nog mycket och att engagemanget är för litet.

Vill starta vingård i Uppsala

Sveriges nordligaste vingård? Den finns i Flen – än så länge. Nu ska Länna bruk starta en vingård utanför Uppsala. Första provsmakningen om fem år.

Svenskt viktigast på grillen

Vi handlar mer med klimattankar i huvudet än tidigare men på grillen är lokalt viktigare än ekologiskt. Tydliga fakta enligt Icas grillrapport 2020.

Rekord för e-handel till odling

Försäljningsrekord i coronatider. Det handlar om trädgårdsbranschen. Nu e-handlar vi grönsaker, bärbuskar, potatis och fröer för att hemodla själva.

Slår rekord inför grillsäsongen

Weber redovisar en ”explosionsartad” efterfrågan på grillar i Sverige och säger att man aldrig sålt så mycket en enskild månad som under april 2020.

Ny hos Livsmedelsföretagen

Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola European Partners i Sverige, är nu vice ordförande för Livsmedelsföretagen i Sverige efter stämman 7 maj.

Delar ut 733 miljoner kr

En högre vinst under 2019 för Lantmännens verksamhet. Resultatet? Att man nu genomför sin högsta utdelning någonsin 733 miljoner kr, till medlemmarna.

Öppnade nytt i Malmö

ÖoB växer och öppnar nytt mitt i coronakrisen. Under torsdagen öppnade man i gallerian Emporia i Malmö, den andra invigningen på två veckor för ÖoB.

Tar över i Svensk dagligvaruhandel

Coops vd Magnus Johansson är sedan 1 maj ny styrelseordförande för Svensk dagligvaruhandel, en post som alternerar mellan Coop, Axfood och Ica.

Antalet Krav-märkta kor ökar

Antalet Krav-certifierade nötkreatur ökade med sex procent under 2019 jämfört med året före. ”Ett viktigt bidrag”, säger Kravs vd Anita Falkenek.

Tror på rekordgrillande

Paulig tror på en rekordsommar när det gäller grillning. Främsta argumentet? När vi inte kan resa som vanligt lagar vi extra mycket gott vid grillen.

Tio nominerade till ekopris

Tio matbutiker är nominerade till utmärkelsen Årets ekopris som organisationen Krav står bakom och som vill lyfta ekologiskt breda butiker.

Hårdsatsar mot brödsvinnet

Lidl ska nu ta ett nytt steg för att minska svinnet på brödsidan i butikerna. Det är en del i arbetet för halverat matsvinn i butikerna till år 2025.

Kiviks musteri satsar

Mitt bland alla dystra rubriker kommer en i andra riktningen. Kiviks musteri visar framtidstro, satsar och investerar i ny produktionslinje i Kivik.

1,5 års fängelse för rån

18 april rånade mannen Gulf i Vännäs efter att ha upptäckt att Coop hade väktare. Nu döms 30-åringen av Umeå tingsrätt till fängelse i 1,5 år.

Paradiset tillbaka på banan

Konkurs nyligen men nu är Paradiset snart på banan igen. Grundaren Johannes Cullberg berättar på Instagram att han köpt varumärket från konkursboet.

Willys till Degerfors?

Kommunledningen i Degerfors hoppas på en etablering av Willys centralt. Parterna träffades i februari men ännu är ingenting klart i frågan.

Axfood snabbgross öppnar fler

Axfood snabbgross öppna nu fler butiker för försäljning direkt till konsument. Avsikten är att ge fler alternativ för att handla under coronaperioden.

Vill få oss att äta mer bröd

Bageriernas och konditorernas organisation Brödinstitutet vill få oss att äta mer bröd och ser det som en viktig del när man ska välja klimatsmart.

Coop plastbantar kryddor

Coop tar bort cirka 180 ton plast per år när man nu byter ut förpackningarna på Änglamarks krukodlade örter genom en ny plastbantad lösning.

Mest nöjda kunder i Sverige

Sveriges mest nöjda Coop-kunder? De hittar du i värmländska Högboda enligt en färsk mätning. ”Fantastiskt kul”, säger butikschefen Roger Arvidsson.

Coop mer än halvvägs

88 av 163 Netto-butiker är omställda till Coops format. Därmed är man mer än halvvägs i den process som inleddes med förra årets köp av matkedjan.

69 188 varslade

Pandemin sätter djupa spår på arbetsmarknaden. Under mars och april har 69 188 personer varslats om uppsägning från jobbet, enligt Arbetsförmedlingen.

Samlar in en miljon till Bris

Circle K initierar nu en extrainsatt kampanj för att så snabbt som möjligt samla in en miljon kr till Bris, Barnens rätt i samhället, i coronatider.

Tre Harrys i konkurs

Som så många andra inom krog och restaurang har Harrys det tufft och försätter nu tre restauranger i konkurs. Av dem är en vilande sedan lång tid.

Coop anställer AI-chef

Coop har anställt Jakob Liljedahl som AI-chef inom affärsområde Digital. Liljedahl, närmast från Trygg-Hansas ägarbolag RSA, börjar nya jobbet idag.

250 ungdomar städar i Göteborg

På lördag är det dags igen för ”Klubbar för klimatet” där idrottsungdomar från 17 lokala föreningar ska städa utomhusmiljöer i nordöstra Göteborg.

Nya tuffa klimatmål för Ica

Ica ska halvera kundernas klimatpåverkan och nå minst netto noll vad gäller klimatpåverkan i den egna verksamheten. Båda målen ska nås senast 2030.

Gör ny reklamkopia

Delicato låter en ny kopia se dagens ljus i PR-jobbet genom sin variant av SVT-succén ”Älgvandringen”, namnet blir ”Den stora Delicatoinventeringen”.

Mer matsvinn med storpack

Ta bort förpackningarna? Fel. Satsa på portionsförpackningar? Kanske det. Allt enligt en ny studie om storpack och matsvinn vid Karlstads universitet.

Möt Ladies of FMCG

Det blir inte jämnt om arbetet för att nå dit inte pågår jämt. Idag nätverkar 2 200 kvinnor inom Ladies of FMCG för jämställda villkor inom dagligvaruhandel och food service.

Pistolrån mot Coop

En man i 35-årsåldern åtalas nu för ett rån mot Coop i Vännäs. Efter att ha hotat kassörskan med pistol kom mannen över 6100 kr men greps samma kväll.

Löfbergs satsar i Finland

Löfbergs satsar ännu hårdare i Finland vid ett finskt dotterbolag och vill nischa in sig på marknaden i vad som är världens mest kaffedrickande land.

Så kan en ransonering ske

Eftersom det inte går att bygga upp livsmedelsförsörjningen snabbt för regeringen en diskussion med dagligvaruhandeln inför en eventuell ransonering.

Första färskpotatisen till S:t Görans

Från Bjärehalvön rapporteras att årets första svenska frilandspotatis är här men istället för budgivning går den till personal på S:t Görans sjukhus.

Ny flergångspåse från Lidl

Lidl satsar på en flergångspåse för frukt och grönt för att minska plastanvändningen. Påsen är tillverkad av 100 procent återvunnen polyester.

Kraftig ökning för Matsmart

Matsmart redovisar nu kraftiga försäljningsökningar i sin e-handel under coronaperioden och mest ökar försäljningen i Blekinge, Uppsala och Värmland.

Schibsted + Matspar.se

Schibsted och Matspar.se tar ett nytt steg i att driva den digitala e-handelsutvecklingen för FMCG-annonsörer med nya tjänsten ”Digital checkout”.

15 ton plast bort hos Axfood

Axfood byter förpackningar till sådana med tunnare plast för toa- och hushållspapper av egna varumärken och sparar därmed drygt 15 ton plast totalt.

8,1 procent upp för Ica

Ica-gruppen redovisar nu sin delårsrapport för första kvartalet 2020 som inneburit en ökad nettoomsättning på 8,1 procent och präglats av covid-19.

Breddar sitt äggsortiment

Stjärnägg konstaterar att efterfrågan på ägg från hönor frigående utomhus ökar och breddar nu sitt sortiment på området för att möta kundernas krav.

Fler nya samarbeten i krisen

Nu tar fler matbutiker upp samarbetsformer med olika restauranger. Samarbete över branschgränserna blir lösningen för ännu fler i coronakrisens spår.

Stöttar lokala matställen

Upplands-Bro kommun vill nu stötta sina lokala matställen. Det gör man genom en kampanj med start måndag 4 maj och namnet ”Smaka på Upplands-Bro”.

Nytt avtal – fortsatt arenanamn

Ica Maxi Visby har skrivit ett nytt femårsavtal för Ica Maxi Arena. Avtalet med stormarknaden som namnsponsor handlar om drygt 1,5 miljoner kr.

Högre vinst för Netonnet

Netonnet stärker ställningen på marknaden och visar dessutom en ökad vinst. Två goda resultat som nu redovisas för 2019 med en vinst 119 miljoner kr.

Amazon till Sverige i höst?

Ryktena har varit många och florerat under lång tid. Det senaste budet är att Amazon gör en lansering i Sverige någon gång fjärde kvartalet 2020.

Torghandeln(!) ut på nätet

Precis som annan handel drabbas torghandeln i coronakrisens spår. I Göteborg löser man det genom att flytta ut torghandeln på nätet och leverera hem.

Blir operativ chef hos Lantmännen

Lantmännens chef för energidelen, Magnus Kagevik, får utökade arbetsuppgifter inom företaget när han nu även ska fungera som operativ chef.

Miljon väljer digitala

Redan efter två månader har en miljon kunder anslutit sig till att få digitala Ica-kvitton. Ica tror att antalet papperskvitton halveras inom fem år.

Färdigpackat Picadelis nya drag

Salladsjätten Picadeli lanserar fem färdigpackade sallader när coronasituationen skapar annorlunda förutsättningar för försäljningen i handeln.

Nordisk e-handel för 243 miljarder

2019 e-handlade konsumenterna i Sverige, Norge, Danmark och Finland för 243 miljarder kr. Kläder och skor toppar som de mest e-handlade varorna.

Fyra denimbutiker i konkurs

Denim & Friends försätter fyra av sina butiker i konkurs. Butikssatsningen från hösten 2019 föll som så många andra efter coronapandemins härjningar.

Tre av fyra köper Fairtrade

Varannan svarande i en ny undersökning tänker att de kan påverka sin omvärld genom valen i butik. Tre av fyra köper Fairtrade-märkta produkter.

Samlar måltider till barn

Rädda barnen och Karma startar nu en insamling. Målsättningen är att få ihop medel för att kunna leverera 100 000 måltider till utsatta svenska barn.

Ny ordförande för Fairtrade

Katarina Rosenqvist har valts till ny ordförande för Fairtrade Sverige. Hon var för 15 år sedan med om att bygga upp organisationen, i fem år som vd.

Börjar leverera i skärgården

När Mathem för sjätte året levererar mat till skärgården startar man rekordtidigt och bygger ut leveranserna på grund av kundernas ökade efterfrågan.

Paradiset kan få ny ägare

En dryg månad efter konkursen finns flera som vill driva ekokedjan Paradiset vidare. Varumärket lockar flera intressenter, enligt konkursförvaltaren.

Arlas vd i Kravs styrelse

Krav har genomfört sin årsstämma och där, bland mycket annat, valt in Arla Sveriges vd Patrik Hansson som ny styrelseledamot efter Ann Freudenthal.

Stor coronaoro bland anställda

Handelsanställdas förbund har gjort en enkät med 800 svarande skyddsombud och förtroendevalda på butiker runt om i Sverige. Den visar stor coronaoro.

Fokuserar på klimatarbetet

Kravmärkt jordbruk bidrar till globala FN-målen, skriver organisationen i sin hållbarhetsrapport för 2019. Nu fokuserar man alltmer på klimatarbetet.

Nya vanor – som stannar kvar

Coronapandemin förändrar även vårt sätt att e-handla, anser Netonnet där man tror att förändringarna kommer att bli bestående även efter krisen.

Vi handlar mer på Systemet

Tidigare på dagen. Tidigare i veckan. Och mer. Det handlar om hur vi gör våra inköp på Systembolaget där försäljningen mars steg med hela tio procent.

Tappar 36 miljarder kr

36 miljarder kr i konsumtion från utländska turister faller bort fram till midsommar av coronaskäl, enligt nya siffror från Stockholms handelskammare.

Bergendahls blir delägare

I en rockad blir City Gross ägarfamilj Bergendahls delägare i ett fastighetsbolag som samtidigt köper fastigheten med Bergendahls kontor i Hässleholm.

Årets kosläpp blir digitalt

Restriktionerna kring coronapandemin gör att Arlas bönder inte kan genomföra årets kosläpp i normala former. I år blir kosläppen istället digitala.

Vässar kampen med bankerna

Ett nytt sparkonto från Coop ska vässa konkurrensen med de traditionella bankerna genom en högre ränta från första kronan och fria uttag, säger Coop.

Fler butiker säljer kocklagat

Coronakrisen fortsätter föda nya och kreativa samarbeten. Nu kommer ytterligare tre 7-Eleven-butiker i Stockholm att sälja restauranglagad mat.

Apoteket ökar försäljningen

Efterfrågan är hög på Apotekets produkter. Företaget och redovisar en ökad försäljning med 6,3 procent januari-mars i år, delvis av Corona-skäl.

Corona höjer kaffepriset

Priset på kaffe på den globala marknaden har stigit 20 procent sedan februari i spåren av coronaviruset och experter spår att det kan fortsätta uppåt.

Ny fastighetschef hos Ica

Ica fastigheter får en ny vd. Ica har anställt Anna Nyberg och hon tillträder 17 augusti. Anna Nyberg har fram till nu varit anställd hos Vasakronan.

500 nyanställda hos Mathem

E-mathandeln Mathem växer under coronakrisen. Företaget har redan nyanställt 250 personer och tror att det antalet är fördubblat innan slutet av maj.

Vi pantar mer än någonsin

Pantamera redovisar ännu ett år när pantningen i Sverige slår rekord. Under 2019 pantade vi i Sverige över 2,15 miljarder burkar och Petflaskor.

Axfood: ”Starkt första kvartal”

En ökad nettoomsättning på 9,5 procent redovisar Axfood för första kvartalet 2020, ett kvartal man sammanfattar som ”tillväxt och ökad lönsamhet”.

Stark tillväxt i handeln mars

En försäljning som steg med 12,8 procent i mars. Det redovisar dagligvaruhandeln och orsaken till den stora ökningen är naturligtvis coronapandemin.

Framtidstron faller dramatiskt

Coronakrisen får som väntat handlarnas framtidstro att störtdyka dramatiskt. Störst är raset inom sällanköp, visar nya barometern från Svensk handel.

Hälften kontaktlösa

Bland många andra förändringar i coronavirusets spår ingår att de kontaktlösa betalningarna ökar och nu är 50 procent av de kortbetalningar som görs.

Tidskrifter klarar sig bra

Tuffa tider i coronavirusets 2020 – men försäljningen av tidskrifter ser ut att klara sig bra, meddelar Tidsam idag men ser frågetecken framöver.

E-handelslager snabböppnar

Mathem ska ”expressöppna” ett nytt e-handelslager och orsaken är förstås coronasituationen där e-handelsvolymen ökat kraftigt och fortsätter att öka.

Nytt samarbete mot utanförskap

Ett nytt samarbete mot arbetslöshet och utanförskap. Samarbetet kring integration sker mellan Stockholms stad och Foodora i Integrationspaketen.

Nytt samarbete igång

Glassgrossisten i Stockholm har inlett ett samarbete med Swedish Greenfood Company för försäljning och distribution av växtbaserade produkter.

Skapar nya desserter för äldre

Familjen Wallins, gluten- och laktosfritt bageri i Örebro, får nu ett stöd från Vinnova för att vidare utveckla kvalitativa desserter för äldre.

Lanserar alternativ

Göteborgs-baserade Envira Pack lanserar en ny miljöpåse som alternativ till plastkassarna när den nya miljöskatten på sådana kommer med start 1 maj.

Ny Värmlands-butik för Rusta

Det går bra i östra Värmland för Rusta-kedjan. Efter att ha öppnat i Karlskoga öppnar man nästa vår en nybyggd butik i grannkommunen Kristinehamn.

Nettos butik i Åmål stängs

Nu är det klart med ytterligare en Netto-butik som inte ställs om till Coop-format utan stängs. Den här gången handlar det om Netto-butiken i Åmål.

Åtalad för 15-miljonersbrand

En 18-åring åtalas nu för branden på Ica Maxi i Växjö i februari. Branden som började via en glaslykta orsakade skador för cirka 15 miljoner kronor.

KF:s nye ordförande vald

Nu har Kooperativa förbundet valt sin nya ordförande. På torsdagens stämma utsågs som väntat och utan diskussion Leif Linde till ny ordförande för KF.

Hushållen håller hårt

Osäkerheten är stor och då håller hushållen hårdare i pengarna. Det konstaterar Svensk handel som påpekar att många tror på minskad konsumtion.

Samarbetar för att hjälpa

Tuffa konkurrenter i samma stora köpcentrum – men nu tar Ica och Coop ett gemensamt initiativ för att hjälpa utsatta i Karlstad under Coronakrisen.

120 nya lokala leverantörer

I slutet av mars öppnade Axfood ett snabbspår för småskaliga svenska matproducenter i Coronakrisens spår. Nu har man 120 nya godkända leverantörer.

Ny grönare förpackning

Grumme såpa har nu en ny förpackning med minst 75 procents återvunnen plast. De nya förpackningarna har funnits i butik sedan slutet av mars månad.

MQ försätts i konkurs

En kvarts miljard i nytt kapital räckte inte. Corona knäckte modekedjan MQ. Nu begär sig bolaget i konkurs vid tingsrätten, meddelar styrelsen idag.

Tre nya svenska hos Lidl

Lidl fortsätter teckna avtal med nya svenska leverantörer. Totalt har sex nya avtal skrivits efter ett upprop för kontakt med fler matproducenter.

Digitala kvitton hos Ica

Ica erbjuder från 15 april digitala kvitton till sina Stammis-kunder. Det sker i ett samarbete med Kivra som sedan tidigare servar Åhléns och Jula.

Butiken räddade 33 ton mat

33 ton mat. Så mycket har Ica Maxi Boglundsängen i Örebro räddat under 2019. Metoden? Bland annat genom att digitalisera sitt bäst före-system.

Vembla och Voi i samarbete

Voi inleder ett samarbete med Vembla för att under coronakrisen kunna hjälpa pensionärer med kostnadsfria hemleveranser av både mat och apoteksvaror.

Stort minus för Clas Ohlson

Ett minus med 17 procent för försäljningen i mars. De siffrorna redovisar idag Clas Ohlson som samtidigt redovisar en stark ökning i sin e-handel.

Informerar på flera språk

Ica tar ett grepp när det gäller att informera om Covid-19 genom att sprida myndighetsinformation på olika sätt och genom att göra det på olika språk.

E-handel lockar flest

Lockad av att jobba inom e-handel? Det är du inte ensam om i så fall. De utbildningarna är de mest populära hos yrkeshögskolan som nu lockar alltfler

Ikea ökar sitt H&M-innehav

Ikeas investmentbolag Interogo ökar sitt innehav i H&M. nu är man H&M:s åttonde största ägare med 1,3 procent av kapitalet i den globala modejätten.

Tre vill till nytt butiksläge

Ett bra läge för en livsmedelsbutik? Absolut. Annars skulle knappast tre av dagligvaruhandelns kedjor slåss om platsen i Kortebo norr om Jönköping…

Skokedja i konkurs

Skoaugust med tre butiker i Uppsala och Enköping har försatts i konkurs. Coronavirusets följder beskrivs som den utlösande faktorn bakom konkursen.

City Gross i halvmiljardaffär

Bergendahls har tecknat avtal med likaså Kristianstad-baserade Hultén försäljning som ska leverera lösviktsgodis för en halv miljard till City Gross.

Mer vildsvinskött

En nyhet inför grillsäsongen – regeringen vill att vi ska börja äta mer vildsvinskött. Nu får fyra myndigheter uppdrag att jobba för att nå målet.

Intersportkedjan illa ute

Intersport Sverige har idag lämnat en ansökan om företagsrekonstruktion till Göteborgs tingsrätt. Ambitionen är att kunna rädda jobb och butiker.

Tufft för lösgodis i coronatid

Lösviktsgodis är en bransch som tappar mycket och snabbt i coronavirusets spår. Nu hoppas man att ny svensk teknik ska vara en del av lösningen.

Rekord varje månad

Kris? Inte för Wellibites. Sara Serrays satsning på hälsosamt godis är en succé och satte försäljningsrekord varje månad första kvartalet 2020.

50 procent plus räcker inte

Under krisveckorna har Mathem.se ökat leveranskapaciteten med 50 procent men kan trots det inte matcha den ökade efterfrågan på nätmat som uppstått.

Nyanställer i coronatider

Sugen på lite positiva nyheter nu i coronatider? Här kommer en. Kalmar fisk & skaldjur hittar sätt att öka efterfrågan och nu behöver man nyanställa.

Ministern uppmanar ”Handla svenskt”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson vill att vi ska handla svenskt och ur produktion från ”världens bästa djurvälfärd”, skriver hon i en debattartikel.

Ica och Volvo i samarbete

Ica och Volvo inleder ett samarbete för att trygga livsmedelsförsörjningen. Det handlar om att utnyttja Volvokoncernens godståg för att frakta varor.

We must have this…

Törsten är stor i dessa tider och just nu ser det ut som om försäljningen av påskmust i Sverige kommer att slå rekord denna påsk – elva procent plus.

Nya leverantörer hos Lidl

Efter uppropet förra veckan har Lidl tecknat avtal med tre nya mindre leverantörer. Lidl vill göra en insats för mindre producenter i nuvarande kris.

Gör handsprit till vården

Spendrups gör handsprit till vården av en restprodukt från alkoholfri öl. Under onsdagen genomfördes den första provleveransen till Region Dalarna.

Foodmark skapar nytt

Rydbergs såsbägare byter utseende och Foodmark tar ett nytt steg i arbetet med mer hållbara förpackningar i enlighet med globala mål företaget har.

Får sälja klickcigg till 20 maj

Efter en dom i förvaltningsrätten kan JTI sälja klickcigaretter. Tillfredsställelsen över det är dock begränsad då möjligheten upphör redan 20 maj.

Rekordmånad för Ica i mars

Försäljningen i Sveriges Ica-butiker steg med 11,1 procent i mars. Kurvan gäller hela dagligvaruhandeln då jämförbara butiker steg med 10,8 procent.

Rollups blev…engångsförkläden

Det är många företag som visar kreativitet och ställer om nu. Ett av dem är Rollup-kungen som gör om sina rollups till engångsförkläden för vården.

Framgång sänker avgifter

Det går bra för Från Sverige-märkningen. Resultatet? Förutom ökad spridning av märkningen att man kan sänka licensavgiften för de anslutna företagen.

Tredubblar mitt i krisen

Det går inte dåligt för alla i coronakrisen. Zidcore, som säljer fitnessprodukter online, har tredubblat svenska försäljningen sedan virusutbrottet.

”Bra men räcker inte”

Regeringens stödåtgärder till näringslivet är lovvärda men inte tillräckliga anser Livsmedelsföretagen som listar sju nya skarpa åtgärder man vill se.

Agerar gemensamt kring corona

Svensk dagligvaruhandel och alla stora koncerner inom dagligvaruhandeln agerar nu gemensamt kring corona, bland annat i form av gemensam annonsering.

”Högst tio” Netto läggs ned

Med två nya besked är det klart att fem Netto-butiker läggs ned av Coop. Men fler än tio totalt ska det inte bli, är beskedet nu från Coop-ledningen.

Klädkedjan i konkurs

The Shirt Factory har försatts i konkurs. Kedjan, som idag har nio fysiska butiker, kan dock få se varumärket leva vidare, tror konkursförvaltaren.

”Handeln är för långsam”

Räddningen för små livsmedelsföretag under corona är att komma in i handelns hyllor bättre och snabbare men röster höjs för att det går för långsamt.

Hemelektronik säljer mer

Coronakrisen slog till stenhårt under mars men för branschen hemelektronik rapporteras en ökad försäljning framförallt för IT-produkter, främst PC.

Minus 55 procent i besök

Telias mätningar visar hur stockholmarna i extremt hög grad håller sig hemma. På Norrmalm har besöksantalet gått ned 55 procent andra halvan av mars.

Cooprånaren nu häktad

Umeå tingsrätt har nu häktat den i tisdags gripne man i 35-årsåldern som är misstänkt för att ha genomfört det väpnade rånet mot Coop i Vännäs måndag.

”Tusentals kan tvingas stänga”

Tre av tio butiker inom sällanköpshandeln kan tvingas stänga inom två månader om coronaeffekterna får fortsätta, tror Svensk handels Karin Johansson.

Ökning för Kravmärkta ägg

Försäljningen av Kravmärkta ägg ökade med 1,7 procent under 2019. Nu står kategorin för 16,7 procents andel av den totala äggförsäljningen i handeln.

Nytt (gammalt) från Coop

Nu återuppstår det gamla varumärket Signum hos Coop och den här gången återkommer det som öl. Det blir som 2,8% och som 3,5%, båda burkar på 50 cl.

Ica-butiken hyllar vården

Personalen på Ica Supermarket i Edsberg fyllde skåpbilen med varor och åkte iväg med dem till personalen på Danderyds sjukhus som man vill hylla.

Stjärnkockens mat på 7-Eleven

Ännu ett nytt samarbete skapas i coronakrisens spår. Nu kan du handla stjärnkocken Niklas Ekstedts mat på 7-Eleven till ett pris under hundralappen.

Corona höjer äggförsäljningen

Till påsken väntas äggförsäljningen ta fart, men något mindre än vanligt eftersom många redan köpt ägg på grund av corona. Sverige har en självförsörjningsgrad på ägg på hela 97,5 procent.

”Trängselansvarig” nytt jobb

Trängselansvarig blir en ny befattning i butikerna när ansvarig person under coronavirusets spår ska bedöma förhållandena i butiker och entréer.

Clas Ohlson fixar nytt

Clas Ohlson förändrar sin tjänst Clas fixare. Nu kan man träffa en hemmafixare direkt i mobilen och i videosamtal få professionell rådgivning direkt.

Säger nej till ny skatt

Svensk handel är kritisk till det utredningsförslag om en ny skatt på kläder och skor som föreslås och motiveras av miljöskäl från utredarens sida.

Ny VD och koncernchef

Andreas Göthberg har utsetts till ny VD och koncernchef för JOHBECO AB. Han tillträder den 14 april i en tid med svåra kortsiktiga utmaningar för restaurangbranschen.

Rekordsiffror till handels

Coronakrisen har skärpt medvetandet hos många inom handeln om behovet av att agera gemensamt. Handels har under mars fått hela 7 249 nya medlemmar.

Silver för tunnbrödsbok

En bok om tunnbröd, kan det vara något? Absolut, eftersom svenska ”Tunnbrödet – en läcker historia” fått en meriterande internationell silvermedalj.

Postnord trampar på

Bland många andra problem kring coronaviruset meddelar nu Postnord att situationen som den är kommer att leda till försenade leveranser periodvis.

Galleria kapar öppettider

Fortsatt öppet men begränsade tider. Det gäller många butiker i coronakrisens spår, bland annat gallerian Nova i Lund som nu kapar tre timmar per dag.

Vill förenkla för små leverantörer

Ica vill underlätta för små leverantörer att sälja sina produkter direkt till sin lokala Ica-butik för att svara mot efterfrågan på lokalproducerat.

Korad som branschbäst

Loka har blivit utsett till Sveriges mest hållbara varumärke i kategorin dryck sedan drygt 1 000 konsumenter sagt sitt i en ny varumärkesstudie.

Full fart för gratis hemkörning

Vembla, som levererar mat- och apoteksvaror från lokala butiker till privatpersoner, kör nu kostnadsfritt hem mat till äldre och dem i riskgrupper.

Flyttar lager till Hässleholm

Bergendahls food flyttar sin lagerverksamhet i Tumba till Hässleholm. Tolv anställda sägs upp. Flytten är en del i Bergendahls stora åtgärdsprogram.

Fler konkurser i Coronas spår

UC:s färska statistik visar kraftiga ökningar av konkurser i coronavirusets spår. Inom hotell och restaurang är ökning 123 procent under mars månad.

”Ska vara flexibel och pragmatisk”

Sunt förnuft och respekt för företagens situation. Det ska styra livsmedelskontrollen i kommunerna, instruerar Livsmedelsverket i coronakrisens spår.

Positiva till trygghetspaket

”Mycket bra att regeringen nu stärker trygghetssystemen på arbetsmarknaden”, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson efter måndagens besked.

Så var det inte tänkt

Coop öppnar sin nya butik för gränshandel i Storlien onsdag. Problemet? Gränshandeln är inställd i coronavirusets spår och gränsen mot Norge stängd.

Anställer ny personalchef

Bergendahls food, moderbolag till bland andra City Gross-kedjan, anställer Frida Wahlgren som ny HR-direktör. Hon börjar som personalchef i höst.

Borlänge får en obemannad

I maj öppnar Automat en obemannad livsmedelsbutik i centrala Borlänge. Just nu utvecklas och anpassas den nya lokalen ihop med fastighetsägaren Diös.

Hjälper till i butikerna

Tuffa tider och högt tryck. Då erbjuder säljarna på Movement extra händer och hjälper till i butik med att fylla hyllorna när behovet är extra stort.

Willys skyddar personalen

Willys har nu börjat sätta upp plexiglasskydd i alla kassor i sina drygt 200 butiker för att skydda personalen och vidtar även andra skyddsåtgärder.

Blöder – och går under?

Sällanköpsvaruhandeln blöder i coronakrisens spår. Utvecklingen har försämrats snabbt under de två senaste veckorna, konstaterar HUI Research idag.

Ökar i butik när puben stänger

Pubar stänger men Kopparbergs tar igen det genom att bryggeriet nu säljer mer i butik än tidigare i Storbritannien. Sverige kan man ännu inte bedöma.

Mars – Karmas bästa månad

Tuffa tider med nya krav. När vi ställer om kommer nya mönster i centrum och för mars 2020 redovisar maträddarappen Karma sin bästa månad någonsin.

På väg ned innan corona

Att krisen i coronasmittans spår kan bli än djupare indikeras av att hushållens konsumtion och restaurangernas försäljning började sjunka redan innan.

Får sälja utanför butik

Västerås kommun vill stötta det lokala näringslivet under Corona-tiden och låter butiker ha försäljning utanför gatan utan att ta ut sedvanlig avgift.

Får gratis hemleverans

GodHjälp är en ny satsning för gratis hemleveranser av mat- och apoteksvaror med hjälp av volontärer. Tjänsten ska hjälpa människor i riskgrupper att stanna hemma och flera av Sveriges stora dagligvarukedjor deltar.

Öppnar online för riskgrupper

På måndag lanserar Mat.se sin nya onlinebutik där man tagit fram erbjudanden riktade speciellt till personer i Corona-riskgrupper i tre specialkassar.

Vill leverera hem till fler

Ica påskyndar nu möjligheten för fler att få mat hemlevererad. Man snabbar på utrullningen av måltidsappen Ica Pronto för att öka hemleveranserna.

Nytt nätverk levererar mat

Ett nätverk av kockar som erbjuder hemleverans av färdiglagad mat i hela Storstockholm. En av många nya kreativa satsningar i Corona-krisens spår.

Hittar lösningar med Attendo

Nordic Choice Hotels som varslat 4 500 medarbetare i Sverige om uppsägning skapar ett nytt samarbete med Attendo för att hitta nya jobb åt uppsagda.

”Fortsätt välja Fairtrade”

Corona-krisen slår globalt och dubbelt. Därför är det viktigt att välja Fairtrade även nu, påpekar Fairtrades t f generalsekreterare Ola Höiden idag.

Nytt krispaket för småföretag

Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att hjälpa svenska småföretag att klara sig under Coronakrisen.

Välkomnar krispaket

Handelsanställdas förbund välkomnar det krispaket som regeringen nu lagt fram och att de företag Handels medlemmar arbetar i skyddas i en utsatt tid.

Ingen konkurs för VRG

Konkursansökan måndag. Avskriven onsdag. Nu fortsätter rekonstruktionen av Venue Retail Group och en befintlig aktieägare ska ordna finansieringen.

Lidl vill ha nya samarbeten

Lidl Sverige går nu ut och söker nya samarbeten med Sveriges bönder och producenter. Ambitionen är att hitta ny, långsiktig och hållbar utveckling.

VIDEO: Kreativa lösningar

En Sibylla-handlare laddar en drönare med snabbmat. Ett konditori tillverkar ”dassrullar”. I Corona-krisens spår flödar samtidigt kreativiteten.

Ingen risk jästen tar slut

Efterfrågan på torr- och färskjäst har ökat starkt i Corona-tider. Nu meddelar Jästbolaget att, som man bedömer det, det inte är risk jästen tar slut.

”Allt beror på läget”

Reitan driver Pressbyrån och 7-Eleven i Sverige och konstaterar att koncernens butiker drabbas olika hårt i Corona-tider där läget är helt avgörande.

Coop agerar i Karlskoga

Coop Värmland stänger nu en butik i Karlskoga och låter personal därifrån stötta Coop Forum för att den ska kunna hållas öppen även i nuvarande läge.

Tusentals går med i Handels

Den tuffa situationen i Corona-virusets spår får fler att söka sig till facket. Handels kan räkna in drygt 3 300 nya medlemmar hittills under mars.

Marknadsför gratis

Mecenat, som förhandlar fram studentrabatter, vill bidra i ett tufft läge genom att låta lokala företag marknadsföra sina varor och tjänster gratis.

”H&M tappar 45 procent”

Carnegie skriver i en analys att man räknar med att H&M:s försäljning under mars-maj kommer att minska cirka 45 procent med kvardröjande effekter.

Officiell kaffeleverantör

Löfbergs skapar finska arenaframgångar och blir officiell kaffeleverantör till den nya multiarenan UROS Live i
Tammerfors.

Paulig på förstaplats

Tidigare i veckan publicerades den finska Sustainability Brand Index-rapporten och Pauligs hållbarhetsarbete inom kaffe.

Två nya modebolag i konkurs

Rune Anderssons bolag Mellby gård har valt att idag tisdag sätta de två modekedjorna Flash och Dea Axelssons i konkurs i följderna av Corona-viruset.

Kan ta emot 8 000 permitterade

Lantbruket kan ta emot uppemot 8 000 permitterade i den kris vi har, skriver LRF men påpekar att det kräver rätt beslut snabbt från regeringens sida.

Atria hjälper butiker

Tuffa tider i handeln och i hela samhället. Då gör livsmedelsföretaget Atria en insats och skickar ut hela säljkåren i butikerna för att hjälpa till.

Utökar leveranserna till äldre

Coops onlinehandel utökar leveranstiderna för kunder i ålder från 70 år och uppåt. Förutom utökade ordinarie leveranstider lägger man även till nya.

Varnar för fortsatt konkursvåg

UC:s statistik för 1-20 mars visar att antalet konkurser inom hotell och restaurang ser ut att öka med 57 procent. Nu ser man en fortsatt konkursvåg.

Modekoncern går i konkurs

Venue Retail Group, som säljer väskor och accessoarer, har avbrutit sin företagsrekonstruktion och begärde sig istället i konkurs under måndagen.

Gastro Nord i oktober

Gastro Nord, som skulle ha ägt rum nästa vecka, flyttas till 20-22 oktober. Man ser redan nu att det då finns ett ännu större behov av en mötesplats.

Paradiset går i konkurs

Matkedjan och utmanaren Paradiset försätts nu i konkurs. Orsaken anges som osäkerhet i affärsplanen och kapitalmarknadens kollaps de senaste veckorna.

Lidl och hotellkedja samarbetar

Nordic Choice Hotels och Lidl Sverige inleder idag ett samarbete. Ambitionen är att hjälpa varslade medarbetare hos hotellkedjan till jobb hos Lidl.

Skanna och betala i mobilen

Hemköp startar nu ett pilotprojekt för en smidig shopping via en app. I Hemköp Smartshopper får kunden hjälp att navigera, hitta och betala i mobilen.

Kopplar ihop marknad och sälj

City Gross kopplar ihop försäljning och marknad genom en gemensam chefspost. Det jobbet går till Håkan Wulff som anställts och börjar jobba 20 april.

Indiskas vd: ”Bråttom nu”

”Nu är det bråttom. Nuvarande krisåtgärder måste snabbare ut till företagen och mer stöd behövs”, skriver Karin Lindahl, vd för Indiska, på Linkedin.

Dussinet fullt för Lifvs

Kedjan Lifvs, med obemannade butiker, har nu öppnat sin tolfte butik och tagit in 20 miljoner kr i kapital för fortsatt expansion. Nu väntar Örebro.

NK lanserar NK hemleverans

När färre kunder har möjlighet att komma till varuhusen vänder NK på konceptet. I Corona-krisens spår lanserar man ett nytt system med hemleveranser.

53 av 100 köper flaskvatten

Drygt varannan svensk som svarat i en ny undersökning köper vatten på flaska varje vecka – trots att Sverige har ett av världens bästa kranvatten.

Ica Maxi stöttar krögare

Ica Maxi Universitetet i Örebro börjar nu att sälja färdiglagade maträtter från tre lokala restauranger för att stötta näringen i tuffa Corona-tider.

Skånemejerier ställer även in

Med anledning av Corona-viruset ställer Skånemejerier in sin medverkan i vårens kosläpp. Korna släpps ut som vanligt men i år utan publiken på plats.

Örebrobostäder stöttar butiker

Kommunala Örebrobostäder (Öbo) efterskänker två månadshyror till drabbade företagare i spåren av Corona-virusets utbredning som stöd i ett svårt läge.

Så agerar Orkla i krisen

Tomma butikshyllor, brist på varor, nya typer av efterfrågan. Hos Orkla har Corona-situationen precis som hos andra skapat nya frågor och nya svar.

Erbjuder take away-lösning

Att snabbt öka takeaway-försäljningen är snabbaste hjälpen för restauranger. Nu vill Onslip Cloud bidra till att hjälpa restaurangen i nya krisläget.

Överens om korttidspermittering

Livsmedelsföretagen och Livsmedarbetareförbundet blev under onsdagen överens om ett nytt avtal kring korttidspermittering i spåren av Corona-pandemin.

Även e-handeln minskar nu

Att de fysiska butikerna har tufft i Corona-spåren är tydligt för alla. Nu kommer siffror från Woilà som visar att även e-handeln bromsar in rejält.

Varslar 7 500 anställda

Hotelljätten Nordic Choice Hotels varslar 7 500 personer i Norden i spåren av Corona-pandemin. Hotellens beläggningsgrad är nu under nivån 10 procent.

Plastsked blir kartongsked

Träskedar till glassbägare och annat blev ersatta av plastditon. Nu försvinner plasten och istället får vi skedar av – kartong! Patenten är på väg.

Teamet hos Arla Unika klart

5 mars öppnade Arla Unika, flaggskeppsbutiken i Östermalmshallen. Nu är teamet som ska driva etablissemanget komplett med en doft av Michelin-stjärnor.

Kör hem maten gratis

Stockholmsföretaget Vembla, med affärsidén att leverera mat från lokala butiker, har just nu gratis leverans för alla i Corona-smittans riskgrupper.

Vill bidra till att rädda handeln

Ändrade hyresvillkor och öppettider samt andra hjälpinsatser. Nu öppnar fastighetsägarna för att bidra till att rädda handeln i Corona-smittans spår.

Seniortimme även hos Hemköp

Hemköp väljer nu att låta ett antal butiker ha öppet en timme på morgonen för att låta kunder över 65

Handlare kräver sänkt hyra

Krisen sprider sig snabbt hos många svenska handelsföretag i Corona-virusets spår. Nu kräver handlare i Helsingborg sänkt hyra för sina

Klädkedja begär sig i konkurs

Klädkedjan Joy, ett dotterbolag till MQ, har lämnat in en ansökan om konkurs. Meddelandet kom onsdag morgon. Kedjan har idag

Flera butiker inför seniortider

Som en del i anpassningen till Corona-läget börjar nu vissa livsmedelsbutiker införa speciella seniortider då bara äldre är välkomna att

Ny metod att minska plast

Plast ställer till problem i handeln som senast fått plastpåseskatten att hantera. Nu lanserar ett engelskt universitet en metod mot

Först med obemannat i Ica

Nu har den första butiken i någon av de stora kedjorna testat obemannat. I tre månader testades systemet hos Ica

Veg of Lund satsar i England

Veg of Lund utökar sin distribution i England genom ett samarbete med en väletablerad grossist. Nu ska man nå ut

Nytt vegangodis från Coop

Coop följer den veganska trenden och lanserar nu ett nytt vegangodis i sitt varumärke Änglamark. Godiset kommer i tre smaker

Axfood Corona-justerar

Axfood genomför bolagsstämman 18 mars men justerar programmet på en rad punkter med hänvisning till coronaviruset och gör stämman enklare

Lokalproducerat i topp

Närproducerat fortsätter att vara det viktigaste för de svenska konsumenterna. När Livsmedelsföretagen mäter trenden är den saken utom all diskussion.

Pris på spannmål sjunker

Corona får ett antal effekter och för livsmedelssidan är ett som syns redan nu att världsmarknadens priser på spannmål sjunkit

Kosläpp utan folkfest

Arlas kosläpp är en populär tradition på vårkanten, som växt varje år men som nu får genomföras utan publik. Orsaken

Djurens rätt kritiserar Ica

Djurens rätt kritiserar Ica för att koncernen fortfarande inte har tagit bort burägg helt från sina butikshyllor vilket andra kedjor

Corona boostar e-mathandeln

E-mathandeln har fått ett kraftigt uppsving i spåren av coronasmittan. Alla företag i branschen intygar att situationen snabbt ökat nätmathandlandet.

Därför står ekologiskt still

Ekologiskt har slutat öka i handeln. Livsmedelsföretagens förklaring? Efterfrågan från kunderna har stannat av. Nu är det närodlat som gäller.

Korv från morgon till kväll?

12 mars var, bland annat, även Alla korvars dag. Åtminstone passade de ansvariga för Korvfestivalen på att sprida budskapet om

Nya hållbara mål hos Midsona

Midsona lanserar nya hållbarhetsmål för perioden 2020-2030. Samtidigt utser man Siv Kjersti Rodal till hållbarhetschef med övergripande koncernansvar. Midsona skriver

Jätteförlust efter Corona

Redan nu finns företag inom handeln som drabbas hårt av Corona. Gekås i Ullared räknar med att tappa 50 miljoner

Skolelever stoppas hos Ica

Stora gäng som inte tar hänsyn och även problem med stölder. Nu stoppar Ica-handlaren i Bro centrum elever från att

Kö när Picadeli öppnade

Det blev kö när Picadeli öppnade sin konceptrestaurang ”Urban Picnic” vid Hötorget. ”Fantastiskt tryck”, sammanfattade Picadelis marknadschef premiären. Det var

Clas Ohlson pantar påsar

Clas Ohlson börjar samarbeta med appen Pantapå. Det leder till att kunderna nu kan panta de påsar de köper i

Friends of Adam i nytt samarbete

Friends of Adam startar ett samarbete med cateringfirman Camillas naturligtvis. Nu erbjuder man rawtårtor i tre smaker i sitt bageri

Ungdomar väljer mer miljömärkt

Enligt en ny undersökning blir svenska ungdomar allt mer intresserade av mat och många väljer kravmärkta varor. Det här framgår

Nu kräver vi hållbar hudvård

Weleda har flera gånger utsetts till världens mest hållbara hudvårdsföretag. ”Konsumenterna kräver hållbara varumärken”, säger vd Anders Tengelin. Både 2018

Kvibille hyllar ostens mästare

I en ny kampanj från Kvibille hyllar man ostens mästare med sin egen ostmästare Roland Johansson i centrum. Namnet? ”Den

H&M stänger två kaféer

En nysatsning som fick två år på sig. Äldre blir den inte. Nu stänger H&M sitt kafé i Stockholm och

Nu är den här korven rökt

Ica återkallar sin egen Ica rökt sojakorv 240 gram på grund av att produkten kan innehålla listeria, som kan utgöra

De får uppsving av corona

Corona lägger sig som en våt filt över mycket av vår handelsaktivitet. Samtidigt konstaterar analytikerna nu att den lyfter andra

Philip Morris öppnar i Nacka

Philip Morris öppnar ytterligare ett försäljningsställe. Denna gång är det en shop i Nacka forum som blir företagets sjätte försäljningsställe

Ica köper huset man hyr

Ica fastigheter köper nu fastigheten Saltängen 1 i Västerås. Det handlar om den fastighet man är ensam hyresgäst i idag.

Skottår gav Ica säljboost

En försäljning som steg med 8,4 procent februari jämfört med motsvarande månad i fjol. Det redovisar Ica som samtidigt konstaterar

Åtta företag för framtiden

Foodtech-acceleratorn Bloomer har sökt entreprenörer. Nu har de första åtta antagits till programmet som Coop, Norrsken och Sweden foodtech står

Corona tvingar Danone att stänga

Mejerijätten Danone stänger sig säljkontor i Solna med cirka 85 anställda. Orsaken är att en anställd visat sig vara smittad

Gör reklam för jobb i handeln

Handelsrådet har återigen hyrt in Youtube-profilen Therése Lindgren. Den här gången gäller det att göra reklam för jobb inom handeln

Här är Icas tio finalister

För tredje året sedan starten 2018 ska Ica dela ut sitt entreprenörspris. Det handlar även detta år om att dels

Vill ha mer växtbaserad skolmat

En undersökning från Ungdomsbarometern, som Svenskt kött lyfter fram, visar att elever som svarat inte bara vill ha vegomat. Orklas

Axfood når jämställt mål

Axfood har nått sina mål om en jämn könsfördelning bland ledare inom koncernen, meddelar man. ”Axfood har länge arbetat med

Egen påse = rabatt hos Jysk

Jysk testar nu ett nytt grepp för att minska förbrukningen av påsar och få fler att ta med egen påse

Hubbar nästa för e-maten

Svenskarnas e-mathandel är fortfarande blygsam men när den tar fart tror Strongpoint, som arbetar med detaljhandelsteknik, att det blir efterfrågan

Östermalmshallen är tillbaka

Efter 4 år av planering och renovering har äntligen miljardprojektet Östermalmshallen öppnat igen. Denna anrika hall som invigdes 1888 där

Dags för sjätte Korvfestivalen

Sjätte upplagan av Korvfestivalen är i faggorna. Fredag-söndag 6-8 mars är det dags för festivalen som i år har LRF:s

Coop organiserar om online

Coop organiserar om sin onlinehandel och knyter digital och fysisk handel närmare varandra. Samtidigt blir Sara Mundt-Pedersen(bild) ny chef för

Utvecklar stadskvarter i Limhamn

Ica fastigheter ska tillsammans med JM utveckla ett nyy stadskvarter i Limhamn utanför Malmö. Grunden i kvarteret blir en Ica

Agerar kring barns matvanor

En ”klok kokbok” från Orkla food solutions bjuder på tips kring barn, skolmat och matvanor. ”Hälsa på maten” är titeln

Ica återkallar gräddsås

Ica återkallar Ica gräddsås, ett parti med bäst före-datum 2020-04-03. Orsaken är att produkten innehåller allergenen senap som inte deklareras

Kempe ny kommunikationschef

Svensk handel har anställt Katarina Kempe som ny kommunikationschef. Hon har senast arbetat hos H&M och börjar sitt nya jobb

Bättre att inte vara bäst?

”Probably the best beer in the world”? Nope. Det var när Carlsberg stoppade in ett ”not” som andra ord i