Michael Madsen – en American Bad Ass

På 50- och 60-talet var stark sås i princip synonymt med Tabasco, men produktgruppen började utvecklas enormt för ungefär trettio år sedan och sedan dess har även ett antal kändisar lanserat sina egna märken. Skådespelaren och poeten Michael Madsen har i många års tid drömt om ett chilisås-imperium, vilket han nu hoppas ska bli verklighet bland annat genom att erövra den europeiska marknaden med sina American Bad Ass-såser.

Michael Søren Madsen föddes 1958 i Chicago och växte upp med sin danskättade pappa Calvin som var brandman, och mamma Elaine som är författare och filmare. I unga år jobbade Madsen som bilmekaniker och ambulanssjukvårdare fram till tidigt 80-tal, då han fick upp ögonen för skådespeleriet trots sin pappas motvilja. Det skulle dröja ända till 1991 innan genombrottet med filmen Thelma & Louise, men nu är han en av Hollywoods flitigaste rollinnehavare med över 200 filmer i bagaget, som exempelvis Donnie Brasco, Kill Bill, James Bond-filmen Die Another Day och Sin City. Dessutom är han en internationellt erkänd poet med böcker utgivna på flera språk.

Chicago

– Min pappa var brandman och han ville att jag antingen skulle följa i hans fotspår eller bli polis. Det närmaste jag kom var att studera till ambulanssjukvårdare, och vid en tidpunkt var jag även lärling till en rörmokare. Jag var också med och byggde racerbilar, för helst av allt ville jag bli NASCAR-förare. På den tiden trodde jag verkligen att det var min framtid, men sedan kom livet emellan och jag råkade få en filmroll istället, och på den vägen är det. Jag hade ingen aning om vad jag höll på med så jag försökte ge sken av att jag gjorde det, och snart insåg jag att det var en sorts skådespeleri i sig. Jag visste ingenting om kameror och den tekniska biten, och jag kände mig lite obekväm med hela processen men det gav mig bättre betalt än andra jobb.

Något annat än en mördare

Efter att bland annat ha varit aktuell som en av skådespelarna i regissören Quentin Tarantinos Pulp Fiction, men sedan inte kunde medverka i då han redan tackat ja till en roll i filmen Wyatt Earp som skulle spelas in samtidigt, började Madsen så småningom tvivla på sin dåvarande karriär. Han har dock har inget negativt att säga om just den motgången, trots att filmen Wyatt Earp floppade på biograferna.

Några av de filmer jag har varit med i är fruktansvärda, och ibland har jag blivit utnyttjad eftersom jag aldrig har haft någon agent som representerat mig och mina intressen.

– Självklart har jag gjort många bra filmer som har tjänat in mycket pengar och som jag är riktigt stolt över, men eftersom jag måste försörja mig har jag också varit med i ett antal pinsamma filmer med hemska manus och filmteam utan koll. Ibland väljer man ett projekt man troligen inte skulle ha varit inblandad i som man sedan får leva med resten av livet. Jag har länge letat efter en bra hjälteroll, men det är tydligen väldigt svårt för folk att se mig som något annat än en mördare. Jag är ju pappan i Rädda Willy, för guds skull!

Ur filmen Hell Ride

Och Michael fortsätter..

– En kväll gjorde min fru de bästa revbenspjäll man kan tänka sig, och cynisk som jag var angående min filmkarriär hade jag funderat på att göra något helt annat och då kom jag på idén att göra min egen barbecuesås. Det började som ett skämt, men när alla sade att jag aldrig skulle lyckas med det, då ville jag bara göra det ännu mer.

Ur filmen The Hateful Eight

Maten spelar en stor roll

Madsens mamma har alltid uppmuntrat honom att utforska sin kreativitet, och efter succén med Thelma & Louise blev han snart erbjuden en roll i filmen Reservoir Dogs. Det var början på ett långlivat och ännu pågående samarbete mellan honom och Quentin Tarantino, vilket dock höll på att inte bli av på grund av Madsens generella ovillighet att provspela. Genombrottsrollen i Thelma & Louise fick han däremot på ett helt annat sätt, vilket även understryker betydelsen av en god måltid.

I många filmer spelar just mat en stor roll, både när den lagas och äts, och inte bara på filmduken utan även bakom kulisserna. Madsen och de andra skådespelarna i Reservoir Dogs njöt av en god middag hemma hos Harvey Keitel tillsammans med Quentin Tarantino. Där och då kunde Tarantino se hur väl hans manus tagits emot av alla inblandade, och det var enligt honom själv den hittills lyckligaste dagen i hans liv. Madsen har bara bra saker att säga om Tarantino, trots att deras relation inte alltid varit på topp genom åren.

När det gäller Quentin är han fortfarande lika entusiastisk som när vi spelade in Reservoir Dogs. Han är som ett stort barn med en enorm leksakslåda och han älskar det. Först blev jag chockad av det, då man skulle kunna förvänta sig att han slappnat av lite eller blivit blasé, men han har bibehållit sin personlighet sedan första gången jag träffade honom, och det är ovanligt i den här branschen. Det bästa med att jobba med honom är att man aldrig är orolig, för man vet att det kommer att bli bra. Och han förstår mig verkligen, han vet vad jag tänker göra innan jag själv gör det. Han älskar att göra filmer och jag älskar att vara med i dem.

American Bad Ass-serie

Som skådespelare har Madsen varit mycket på resande fot och kunnat prova otaliga såser världen över. Den första produkten han tog fram till sin American Bad Ass-serie var en het och syrlig chilisås med habanero- och serranopeppar, vitlök, vinäger, lime och salt. Mer vill han inte avslöja, för som det står på etiketten: “If we told you how we made it, we’d have to kill you”.

– Jag gick till affären, skaffade alla såser jag gillar och antecknade ingredienserna för att ta reda på varför de var så olika varandra. Sedan experimenterade jag mig fram till ett eget recept, hittade någon som kunde buteljera resultatet och tog fram en etikett. Först när allting var klart insåg jag att det var en riktigt bra produkt. Den passar till smörgåsar, äggrätter, tacos, ostburgare, i princip allt man kan tänka sig. Hundra procent naturliga ingredienser, hundra procent amerikansk, hundra procent bad ass!

Chilisåsen Smokin' Hot Sauce

Efter att ha skapat chilisåsen Smokin’ Hot Sauce lanserade Madsen snart även Kick Ass Barbeque Sauce och Spicy Mustard, som alla till en början enbart såldes lokalt i Malibu, Kalifornien. Restauranger som erbjöd såserna till sina gäster hade det inte lätt då de av någon konstig anledning ofta försvann från borden. För ett tag sedan valde dock Madsen att sluta tillverka 

barbecuesåsen då han aldrig riktigt var nöjd med den – trots att det ansedda magasinet Esquire omnämnt den med orden “Kick Ass BBQ Sauce is the real surprise: sweet, tangy, and nicely hot” i en artikel om de bästa kändissåserna.

Förutom American Bad Ass-produkterna har Madsen gett ut en bok med samma namn, och för några år sedan lanserade han klädmärket Bad Ass Collection i samarbete med designern Zoltan Herczeg. Som om inte det vore nog kommer snart även dokumentärfilmen American Bad Ass om Madsens liv och filmkarriär. Det är en röd tråd och ett passande epitet på honom då hans mest framgångsrika och uppskattade filmroller varit just som hårdnackad tuffing, och det är därför en logisk utgångspunkt för både hans personliga och såsernas varumärke och marknadsföring.

- Jag har aldrig fattat varför Quentin ville att jag skulle spela Mr. Blonde. Jag hade egentligen ingen lust att göra det, för jag ville inte bli skjuten av Tim Roth. Vem är det, liksom? Jag blir gärna skjuten av Harvey Keitel, men inte Tim Roth. Ibland tror jag att jag varit lite väl trovärdig i mina roller, såpass att jag upplevs som skrämmande på riktigt. Men jag är inte mina karaktärer, jag är en skådespelare. När jag är hemma tittar jag på TV i pyjamas, förhoppningsvis med en cheeseburgare som någon av mina söner gjort åt mig. Visst har jag haft mina perioder, men förr eller senare måste man gå vidare. Det är väl en del av “bad boy”-grejen, men jag ångrar inte att jag var med i en film som Reservoir Dogs. Jag har i alla fall gjort ett antal kritikerrosade, respekterade filmer som kommer leva kvar under en lång tid, och som fortfarande ger mig jobb.

Ur filmen Resorvoir Dogs (De hänsynslösa)

Just nu

Madsen bor nu med sin tredje fru och fem söner i Malibu, och verkar nöjd med tillvaron även om det är ett hårt jobb att få hela familjen att sitta ner tillsammans vid middagsbordet. Han är tillbaka med en roll i storfilmen Once Upon A Time In Hollywood, också den med Quentin Tarantino i regissörsstolen. Det är dessvärre inte bara karriären som stundtals varit relativt skakig, utan så även försäljningen av såserna. En snabb sökning på Internet visar åtminstone tre olika övergivna hemsidor sedan produkterna lanserades. Det har gjort Madsen luttrad, och det är faktiskt inte förrän nyligen som han anser sig ha tid att ordentligt engagera sig i frågan. Det är dock inte aktuellt att utöka sortimentet med fler såser i dagsläget.

- Jag är väldigt nöjd med såserna, men det har tagit mycket längre tid att få ut dem på marknaden än jag någonsin trodde. Jag är naiv när det gäller marknadsföring och distribution, och samtidigt väldigt försiktig eftersom jag vill vara säker på att jag har rätt upplägg med rätt personer. Ett flertal företag har visat intresse för att distribuera mina såser, men antingen har de velat göra det av fel anledningar eller så har de lovat för mycket. Nu letar jag efter någon med ett brett distributionsnät och bra förutsättningar som verkligen tror på produkterna. Jag hoppas fortfarande på att få in min senap på Yankee Stadium, sedan kan jag dra mig tillbaka!

Favoritrecept

Bad Ass Turkey Sandwich

2 skivor surdegsbröd

225 gram skivad kalkon från delidisken

2-3 skivor av valfri ost

½ flaska Spicy Mustard

Släng ihop alla ingredienser och hugg in.

Reservoir Dog

1 grillad nötkorv

1 rostat korvbröd

Sköljd surkål

Spicy Mustard

Toppa med surkål och senap efter smak, servera tillsammans med räfflade pommes frites.

Intervju & Text: Magnus Sundström

Foton: MostPhotos, Miramax Films, The Weinstein Company och Dimension Films

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil