Maten som svalkar är inte den du tror

Maten som svalkar är inte den du tror
Foto: Mostphotos
Ett glas öl eller en glass i hettan? Inte enligt forskarna vid universitetet i Queensland, som istället föreslår vattenmelon, gurka eller en chili…

Ett glas öl eller en glass i hettan? Inte enligt forskarna vid universitetet i Queensland, som istället föreslår vattenmelon, gurka eller en chili…

De flesta är nog av uppfattningen att en glass svalkar och att ett glas öl kyler ned kropp och själ när det är varmt ute.
Men forskarna vid universitetet i Queensland, Australien, har istället bevisat att det är tvärtom då glass faktiskt istället gör kroppen varmare – och samma sak gäller den efterlängtade ölen.

Initialt kyler visserligen både glassen och ölet kroppen men den kylan ersätts snabbt av värme som genereras av matsmältningen som börjar för att bryta ned näringsämnena.
Och då ger istället glass en förhöjd kroppstemperatur.

Samma sak gäller allt med alkohol i, inte minst eftersom alkohol är vätskedrivande och ökar urinproduktionen. När vi då förlorar vätska totalt minskar även förmågan att sänka värmen i kroppen genom att svettas, vilket är kroppens naturliga metod.

Istället kan till exempel en kopp té vara ett bättre vapen mot värmen och kryddig mat som ökar blodcirkulationen och får oss att svettas mera.
Nedan ser du listan som kommer ur forskarnas analys, som du förstås väljer om du ska ta till dig eller ej…

Forskarrapporten/Livsmedel som svalkar kroppen
Grönsaker och frukt med mycket vatten som…
Vattenmelon
Gurka
Squash
Bladgrönsaker

Kryddiga ting som…
Chili
Pepparot
Färsk ingefära
Svartpeppar

Ersätt glassen med…
En nyttig smoothie eller yoghurtdryck

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil