Viltskador hot mot skörden

 Problem med vildsvin i vissa områden i Sverige. | Foto av Roland Magnusson
Skörden 2020 har hittills hamnat på ”relativt goda” nivåer säger Hushållningssällskapet som påpekar att problemen med vilt är stora i delar av landet.

Relativt goda skördenivåer, problemfri tröskning, problem med grönskott i stora delar av landet och problem med viltskador över hela landet – i vissa delar av landet med så stora viltskador aatt lantbrukarna funderar på om det över huvud taget är någon idé att odla något.
Så summerar Hushållningssällskapet läget så här långt 2020.

Skörden är så gott som avklarad i Götaland och Svealand.  I landets norra delar är man igång eller precis i startgroparna med tröskningen. 
Generellt sett har skördenivåerna varit goda och skördevädret bra. 
–  I stort sett har skörden gått väldigt bra, tack vare det stabila vädret och låga vattenhalter. Några olika lantbrukare har sagt att årets skörd var den lättaste de någonsin upplevt, säger Richard Eriksson, på Hushållningssällskapets kontor i Strängnäs.  

Viltskadorna är däremot stora och i vissa regioner ett allvarligt problem för näringen.
– Problemen med vildsvin är i vissa områden så stora att man börjar se en uppgivenhet hos lantbrukarna. De undrar om det överhuvudtaget är lönt att odla något, säger Louise Zetterholm, Hushållningssällskapet Halland. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil