Ökande e-handel ger nya transportmönster

Transport e-handel
E-handeln bidrar till förändrade transportmönster, fler leveransalternativ och nya aktörer. Foto: Mostphotos
E-handeln bidrar till förändrade transportmönster, fler leveransalternativ och nya aktörer, visar en ny rapport från Trafikanalys om nya godsflöden.

E-handeln bidrar till förändrade transportmönster, fler leveransalternativ och nya aktörer, visar en ny rapport från Trafikanalys om nya godsflöden.

E-handeln har ökat under många år, men under coronapandemin har utvecklingen formligen exploderat. En ny rapport från Trafikanalys beskriver hur godsflöden och transportmönster har påverkats av den växande e-handeln.

Paketmarknaden är under snabb tillväxt och genomgår stora förändringar. Det är numera i större utsträckning konsumenten som väljer när, hur och var försändelsen ska levereras. Det har i sin tur lett till att floran av leveranssätt har utvecklats, konstaterar Trafikanalys.

Den växande e-handeln bidrar till flera förändringar på logistikmarknaden. Nya aktörer kommer in och flyttar fram gränserna för flexibilitet, valfrihet och kundservice, konstaterar Trafikanalys projektledare Sara Berntsson.
Den har även lett till förändrade transportmönster, exempelvis sker fler leveranser på kvällar och helger, hemleveranserna ökar och nya utlämningsställen tillkommer, tillägger hon.

Det har på bara några år vuxit fram nya aktörer för sistamilen-leveranser, med en ny grad av service och med egen infrastruktur. Deras verksamheter bygger på digitala plattformar där algoritmer optimerar distributionsrundorna. De har också drivit på en utvecklad kundkommunikation, exempelvis via appar där kunder kan följa sin leverans. Detta sätter press på de traditionella logistikföretagen, skriver Trafikanalys.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil