[bsa_pro_ad_space id=3 delay=7]

Ost och offentligt går bra, enligt Krav

Foto : Adam Klingeteg/KRAV
Trots ett år med minskad ekoförsäljning hittar Krav två ljusglimtar – ökad försäljning av Krav-märkt ost och inköpen i offentlig sektor.

Totalt sett minskade försäljningsvärdet av Krav-märkta livsmedel i dagligvaruhandeln med 4 procent under 2022, medan nedgången i såld volym var 13 procent, något som förklaras av hög inflation med stigande priser, skriver Krav i Ekobarometern.

– Även om vi har ett tufft år bakom oss med skenande inflation och höga matpriser, så finns det ljusglimtar när det gäller Krav-märkta livsmedel. Försäljningen i matbutiker har sjunkit, men vissa produkter som ost och kyckling har gått bra, säger Kravs vd Emma Rung.

Offentliga ekoinköp till skolor, äldreomsorg och sjukhus har också gått bra, även om andelen minskade något under 2022 till 37,5 procent. 
Sverige är fortfarande bäst i världen på ekologiska inköp till offentlig sektor och de offentliga ekoinköpen är en viktig bas för den ekologiska produktionen i Sverige, meddelar Krav.

Antalet Krav-anslutna lantbrukare minskade under 2022, samtidigt som den Krav-märkta arealen för oljeväxter ökade, liksom antalet Krav-uppfödda grisar, värphöns och lamm.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

[bsa_pro_ad_space id=4 delay=7]

[bsa_pro_ad_space id=1 delay=7]

Västkustägg förvärvar Väst Ägg AB

Stjärnägg AB, en av Sveriges främsta leverantörer av ägg, tillkännager stolt att deras delägare, Västkustägg, har förvärvat Väst Ägg AB, tidigare känt som Lilluns Ägg. Denna strategiska expansion förväntas stärka deras kapacitet att leverera ägg av högsta kvalitet till butiker över hela landet.

Olivoljepriserna skjuter i höjden

Den senaste tiden har olivoljepriserna fortsatt att skjuta i höjden till följd av torkan som härjar i södra Europa. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, har priserna ökat med hela 5 procent under februari och en imponerande 40 procent på årsbasis.

Leder vägen för jämställdhet i näringslivet

En färsk undersökning utförd av Svensk Kooperation visar på en betydande skillnad i jämställdhetsarbetet mellan kooperativt ägda företag och börsbolag. Med Internationella kvinnodagen i sikte ger resultaten en inblick i hur olika typer av företag hanterar könsrepresentationen i sina ledande positioner.

Sex procent lägre konsumtion 2020

Konsekvenser för försäljning till minderåriga

När det kommer till Systembolaget är ålderskontroll av högsta prioritet. Att säkerställa att ingen under 20 år får köpa alkohol är en central del av deras arbete för att främja ansvarsfull konsumtion. Men vad händer om en misstag inträffar och alkohol säljs till en minderårig?

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil