Ovanligt kall vår men jordgubbarna på gång

Ovanligt kall vår men jordgubbarna på gång
Snart lyser det så här rött landet över, om vi ska tro odlare och odlingsrådgivare. Foto: Pressbild
Våren i Sverige har varit ovanligt kall men den som är orolig över jordgubbarna behöver inte vara det, enligt odlingsrådgivaren Magnus Engstedt.

Våren i Sverige har varit ovanligt kall men den som är orolig över jordgubbarna behöver inte vara det, enligt odlingsrådgivaren Magnus Engstedt.

Nej, den kalla våren – ovanligt kall rent statistiskt – har inte påverkat jordgubbarna negativt inför säsongen, enligt såväl odlare som odlingsrådgivare.
– Det ser väldigt bra ut i landen, säger Fredrik Hörenius, jordgubbsodlare som tillsammans med sin fru Lina driver Ulvagubben utanför Uppsala. 

– Vi är i full gång med plockning och försäljning. En stor del av våra bär odlar vi i tunnlar, det ger tveklöst den bästa kvalitén på bären samt att vi kan förlänga säsongen, berättar Fredrik.
– Den här våren har vi jobbat hårt med att täcka bären med fiberduk på kvällarna för att skydda bären de kalla nätterna som har varit. Och nu när det är varmt och soligt behöver vi lufta tunnlarna så att det är en lagom temperatur där inne för bären.

Magnus Engstedt odlingsrådgivare, berättar att det är det full fart på jordgubbsskörden i tunnelodling i södra Sverige sedan förra veckan och att han ätit mogna bär i Dalarna.
– De jordgubbar som odlas helt på friland är 10-14 dagar senare än vanligt på grund av den långa perioden med låga temperaturer såväl dag som natt. I Skåne börjar man plocka på friland denna vecka och i och med den varma period vi kommit in i nu kommer det snart rejäla mängder svenska jordgubbar redan till nationaldagen men framför allt veckan som kommer, säger Magnus Engstedt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Norska Posten testar paketrobot

Nu testar norska Posten självkörande robotar som hämtar varor och även levererar dem. Första delen i projektet är ett test i fyra veckor.

”Julhandeln blir oerhört viktig”

Det är fortsatt dyster framtidstro hos svenska handlare och Svensk handel ser nu julhandeln som ”oerhört viktig” för utvecklingen framöver.

Lidingö centrum skapar yta för fler

Det blir stora förändringar i Lidingö centrum under början av nästa år och ambitionen är att skapa större ytor totalt och ge plats åt fler.

”Det finns ingen gratis frakt”

”Det finns ingen gratis frakt”, skriver LO-förbundet Transport och uppmanar alla att välja alternativ som är bra för individ och miljö.

Vi handlar mer under Black Week

Klarna konstaterar, efter de första dagarna av Black Week, att man kan se en försäljningsökning på ungefär 4 procent jämfört med förra året.

Nyinvigning hos Coop i Norrköping

Coop öppnar nu Norrköpings första Stora Coop. Det handlar om Coop risängen som nu är nyinvigd som stormarknad, med stora ambitioner.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil