Ovanligt kall vår men jordgubbarna på gång

Ovanligt kall vår men jordgubbarna på gång
Snart lyser det så här rött landet över, om vi ska tro odlare och odlingsrådgivare. Foto: Pressbild
Våren i Sverige har varit ovanligt kall men den som är orolig över jordgubbarna behöver inte vara det, enligt odlingsrådgivaren Magnus Engstedt.

Våren i Sverige har varit ovanligt kall men den som är orolig över jordgubbarna behöver inte vara det, enligt odlingsrådgivaren Magnus Engstedt.

Nej, den kalla våren – ovanligt kall rent statistiskt – har inte påverkat jordgubbarna negativt inför säsongen, enligt såväl odlare som odlingsrådgivare.
– Det ser väldigt bra ut i landen, säger Fredrik Hörenius, jordgubbsodlare som tillsammans med sin fru Lina driver Ulvagubben utanför Uppsala. 

– Vi är i full gång med plockning och försäljning. En stor del av våra bär odlar vi i tunnlar, det ger tveklöst den bästa kvalitén på bären samt att vi kan förlänga säsongen, berättar Fredrik.
– Den här våren har vi jobbat hårt med att täcka bären med fiberduk på kvällarna för att skydda bären de kalla nätterna som har varit. Och nu när det är varmt och soligt behöver vi lufta tunnlarna så att det är en lagom temperatur där inne för bären.

Magnus Engstedt odlingsrådgivare, berättar att det är det full fart på jordgubbsskörden i tunnelodling i södra Sverige sedan förra veckan och att han ätit mogna bär i Dalarna.
– De jordgubbar som odlas helt på friland är 10-14 dagar senare än vanligt på grund av den långa perioden med låga temperaturer såväl dag som natt. I Skåne börjar man plocka på friland denna vecka och i och med den varma period vi kommit in i nu kommer det snart rejäla mängder svenska jordgubbar redan till nationaldagen men framför allt veckan som kommer, säger Magnus Engstedt.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil