Arla: ”Risk för ökat matsvinn i jul”

Arla: ”Risk för ökat matsvinn i jul”
Ett dignande julbord – och Arla befarar att det kan bli ett ökat matsvinn denna jul. Foto: Pressbild Arla
En jul där fler än vanligt firar jul på hemmaplan och i sin egen bostad. Då befarar Arla att vi kan hamna i en situation där vi ökar vårt matsvinn.

En jul där fler än vanligt firar jul på hemmaplan och i sin egen bostad. Då befarar Arla att vi kan hamna i en situation där vi ökar vårt matsvinn.

30 procent av all mat i Sverige kastas istället för att konsumeras, enligt ett mått som är vanligt att ta till.
Nu tror Arla att risken för matsvinn ökar ännu mer när fler svenskar firar jul hemma.

Tillväxten inom dagligvaruhandeln har gått upp under pandemin, och beräknas stiga ännu mer under december. Detta som ett resultat av att fler svenskar kommer att fira jul hemma. När mer mat köps är risken stor att även matsvinnet ökar, resonerar Arla. I en ny undersökning med 3 500 svarande som Yougov gjort åt Arla säger 50 procent att de brukar göra matlådor av sina matrester.
Pensionärerna i undersökningen utmärker sig genom att slänga minst mat och vara duktigast på att skapa nya maträtter av det som blir över.

– Pensionärerna är ett föredöme för minskat matsvinn i jul. Vi alla borde ta efter, inte bara för klimatets skull utan även för plånboken. Med andra ord är det en riktig win-win att minska sitt svinn, säger Arlas kock och matinspiratör Anna Ströberg.
I Arlas undersökning säger 46 procent av de som svarat att de undviker matsvinn av ekonomiska skäl – 34 procent att de gör det av miljö- och klimatskäl.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil