Påfart ICA – En ny väg in på arbetsmarknaden

Påfart ICA praktikprogram – deltagare i butiksmiljö.
Eric Lundberg, VD på ICA Sverige | Foto Pressbild

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

ICA Sverige visar vägen för en mer inkluderande arbetsmarknad med sitt nya initiativ “Påfart ICA”. Tillsammans med landets lokala ICA-handlare lanserar man ett praktikprogram som vänder sig till personer som stått utanför arbetsmarknaden i minst sex månader. Syftet? Att ge dessa individer en chans att komma in i arbetslivet – och samtidigt säkra en framtid för ICA med ett engagerat och mångsidigt team.

Initiativet startar med ett pilotprojekt där 64 praktikanter från Göteborg, Stockholm, Skåne och Västerås ska få prova på livet i butik. Totalt är 38 butiker involverade i samarbetet, som genomförs i nära samarbete med Arbetsförmedlingen. Målet är att nå 1 000 deltagare till år 2027. Med ICA närvarande i 286 av Sveriges 290 kommuner är förutsättningarna exceptionella för att nå ut och göra skillnad.

– Påfart ICA är ett uttryck för vårt långsiktiga samhällsengagemang. Vi vill inte bara förse våra butiker med kvalificerade medarbetare, utan även ge människor en möjlighet att ta steget in på arbetsmarknaden, säger Eric Lundberg, VD på ICA Sverige.
-Genom att erbjuda utbildning och praktik skapar vi en stabil grund för framtiden – samtidigt som vi stärker vårt varumärke och sätter ribban högt för branschen.

Initiativet är inte en isolerad händelse utan en fortsättning på de lokala insatser som ICA-handlare redan har visat upp runt om i landet. Som Ann Hennicks, chef för ICA Akademin, förklarar:
– Påfart ICA bygger vidare på det engagemang och den erfarenhet som många ICA-handlare redan visat. Genom att kombinera grupputbildning med individuella praktikplatser vill vi ge deltagarna en solid grund både kunskapsmässigt och i självförtroende. Det är ett smart sätt att förbereda dem för ett framtida yrkesliv.

Ann Hennicks, chef för ICA Akademin | Foto Pressbild

Även Arbetsförmedlingen ser stort värde i satsningen. Projektledare Johanna Sjödin framhåller att initiativet inte bara är viktigt ur ett samhällsperspektiv, utan också kan fungera som en inspirationskälla för andra arbetsgivare:
– Det betyder mycket att en större aktör som ICA öppnar upp dörrarna för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi hoppas att detta initiativ kommer att inspirera fler företag att bredda sin rekrytering genom att omfamna mångfald och social inkludering.

Påfart ICA är mer än bara ett praktikprogram – det är en del av en långsiktig strategi där ICA vill skapa en hållbar modell för hela branschen. Genom att dela med sig av erfarenheter och insikter från programmet hoppas man kunna sprida inspiration till andra aktörer inom detaljhandeln att ta liknande initiativ.

För den svenska detaljhandeln är utmaningarna många – allt från snabba leveranser till digital omställning och förändrade konsumentbeteenden. Men med initiativ som Påfart ICA visar ICA att de inte bara tänker på kortsiktiga vinster, utan också investerar i den långsiktiga stabiliteten hos både sin verksamhet och samhället i stort. Med ett ständigt fokus på att vara kundnära, transparenta och engagerade ser man positivt på framtiden trots ekonomiska utmaningar.

Från ett företagsekonomiskt perspektiv är det här initiativet smart – det skapar en pipeline av potentiella framtida medarbetare samtidigt som det stärker ICA:s varumärke som en ansvarstagande och socialt engagerad aktör. I en tid då konkurrensen om talanger är hård, ger sådana satsningar företaget en tydlig fördel. Medan kritiker kanske skulle hävda att lönekostnaderna för sådana program är en extra börda, visar erfarenheten att investeringar i mänskligt kapital lönar sig i längden – inte minst genom ökad lojalitet, bättre kundservice och starkare företagskultur.

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.