PostNord Retail Day 2024

Foto Pressbild
PostNord Retail Day inleddes med presentationen av årsrapporten för E-barometern 2023. Apoteksbranschen fortsatte att visa den största tillväxten på 17 %, medan bygghandeln minskade med 19 % under 2023. Dagligvaruhandeln står relativt stilla när priser pressas och efterfrågan på lågprisalternativ ökar.

En observation från julhandeln och Black Friday är att konsumenterna handlade mer strategiskt och fördelade inköpen över flera veckor. Detta kan vara fördelaktigt för logistiken genom att sprida ut paket och leveranser över flera dagar, vilket sannolikt kommer att fortsätta även detta år.

26 % av Gen Z och Millenials handlar online 2-3 gånger i veckan. Betydelsen av att vara ”mobile first” ökar både för webbplatser och betalningsalternativ. Gen Z ställer nya krav, och det är viktigt att hålla koll på dem då förändringarna sker snabbare än vi tror.

En hållbar omställning inom e-handeln – nya lagförslag ställer krav Redan 2019 introducerades EUs Green Deal. Cirka 25 lagstiftningsförslag om hållbarhet förväntas få stor inverkan på detaljhandeln och e-handelsföretag. De nya lagarna förväntas träda i kraft mellan 2025 och 2030 och inkluderar:

  • Förordningen om ekodesign för hållbara produkter (ESPR) syftar till att främja utvecklingen av hållbara och cirkulära produkter. Genom digitala produktintyg ska kunderna få tydligare information om produkternas miljöpåverkan för att underlätta för mer hållbara val.
  • Reglering av miljömärkningar för att förhindra vilseledande miljöpåståenden och främja godkännandeprocesser för befintliga miljömärkningar.
  • Rätt till reparation som främjar reparationer av produkter under garantiperioden, vilket ökar livslängden för produkter.
  • Förslag för att minska användningen av förpackningar, minska förpackningsavfall och främja återanvändning och återvinning av förpackningar.
  • Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) som syftar till att företag ska visa lämplig omsorg för att motverka negativ påverkan på mänskliga rättigheter, klimat och miljö.

För de som redan arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor kommer de nya lagförslagen att bidra till ökad konkurrenskraft.

E-handelsanpassade paket för att minska förpackningsavfall E-com ready är ett projekt finansierat av ASTER (Alliance for Sustainable E-commerce) med deltagande från företag som Apotea, Blomsterlandet, Lyko, Amazon och PostNord. En guide kommer att ges ut för andra e-handlare med tips om effektiviseringar, inklusive att minska förpackningsavfallet och använda e-handelsanpassade paket istället för traditionella butiksanpassade paket. Exempelvis efterfrågades paket med en större mängd produkter, som en mascara som levereras i paket om 3, eftersom produkter kan sälja slut snabbt i e-handel. Detta resulterade inte bara i miljöbesparingar utan också i tids- och kostnadsbesparingar för onödigt emballage.

På Apotea minskade materialanvändningen med 45-55 %, leverantörernas kostnader för emballage minskade med 83-97 % och koldioxidutsläppen minskade med 67-77 % genom projektet.

Prisstrategier för ökad lönsamhet Anders Ekman, medgrundare och partneransvarig på Ingrid och John Ekman, samt grundare av Conversionista och partner på ARC, delade med sig av ett A/B-test som Kronans Apotek genomförde för olika fraktavgifter. Testa olika prisstrategier för att hitta den som passar din verksamhet bäst, t.ex. genom att justera fraktpriser för att maximera både konvertering och vinstmarginal.

Konsumentbeteende under lågkonjunktur Katarina Graffman, kulturantropolog, talade om konsumentbeteende under lågkonjunktur och betonade vikten av att förstå kundernas behov och förenkla köpupplevelsen. Med olika perspektiv på kunderna kan man bättre anpassa sitt erbjudande till olika grupper.

Framtiden för e-handeln Amer Mohammed, futurist, gav en inblick i framtiden för retail fram till 2028. Han förutspår att virtuella assistenter kommer att bli vanligare, liksom användningen av generativ AI och augmented reality. Drontransporter kan också bli allt vanligare med utvecklingen av batteriteknologi.

Sammanfattningsvis omformas e-handelslandskapet och det är viktigt att vara nära kunderna och snabbt anpassa sig till förändrade behov. Samarbeten och partnerskap kommer att vara viktiga när kundbeteenden förändras.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil