Jordbruksverket kollar jordgubbarnas ursprung

Jordbruksverket kollar jordgubbarnas ursprung
Foto: Mostphotos
Jordbruksverket kommer att kontrollera ursprungsland och kvalitetsklassning av jordgubbarna när nu säsongen rullar igång för att se så de är korrekta.

Jordbruksverket kommer att kontrollera ursprungsland och kvalitetsklassning av jordgubbarna när nu säsongen rullar igång för att se så de är korrekta.

Äntligen sommar och dags för jordgubbar, men varifrån kommer de? Konsumenten har rätt att veta varifrån jordgubbar och andra frukter och grönsaker kommer, därför kontrollerar Jordbruksverket att märkningen av frukt och grönsaker är korrekt, skriver man nu i en pressrelease.

– Även i dessa tider med spridning av covid-19 ska konsumenten kunna veta varifrån jordgubbarna kommer. Därför gör Jordbruksverket även i år kontroller som kommer att genomföras så coronasäkra som möjligt, säger Waldemar Ibron på det statliga verket.

Tillgången på svenska frilandsodlade jordgubbar styrs av vädret. På grund av de kyliga månaderna april och maj blir förmodligen säsongen något försenad jämfört med tidigare år, men det är svårt att förutsäga hur det kommer se ut.

Jordbruksverket kontrollerar så att jordgubbarnas ursprungsland och kvalitetsklass tydligt framgår vid försäljningsstället. Kontrollerna sker i detaljhandelsledet inklusive torg och vid vägkanter.
– Vi får en del tips från uppmärksamma konsumenter som misstänker att jordgubbar är felmärkta eller som stött på jordgubbar utan märkning. Alla tips uppskattas och de kan vara till stor hjälp i arbetet med kontrollerna, säger Waldemar Ibron.

Det går såklart bra att sälja jordgubbar från alla länder, bara de är tydligt märkta med klass och ursprungsland. Konsumenten ska enkelt kunna se varifrån jordgubbarna kommer.
Många jordgubbar som säljs under våren och försommaren kommer från länder som Spanien, Belgien, Nederländerna och Tyskland.

Om jordgubbarnas ursprung inte framgår eller om fusk misstänkts kan Jordbruksverket skicka bären på analys.
I analysen mäts innehåll av vissa isotoper (varianter av ett grundämne) och jämförs med referensprover från svenskodlade jordgubbar. Resultatet visar om bären är odlade i Sverige eller inte.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil