Många missar ränta, varnar Ica-banken

Många missar ränta, varnar Ica-banken
Missad ränta kan vara en stor förlust över tid, varnar Magnus Hjelmér. Foto: Pressbild Ica-banken
En ny undersökning visar att många svenskar sparar pengar på sparkonton utan ränta och därmed missar att maximera sitt sparande, enligt Ica-banken.

En ny undersökning visar att många svenskar sparar pengar på sparkonton utan ränta och därmed missar att maximera sitt sparande, enligt Ica-banken.

I en ny undersökning från Sifo, genomförd på uppdrag av Ica-banken, uppger 80 procent av de svarande att de sparar regelbundet.
Samtidigt är det 44 procent av de som svarat som sparar på sparkonto utan ränta.

Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér påpekar i en pressrelease att många därmed misar att maximera sitt sparande.
– Även med de enklaste sparformerna med låg risk som exempelvis räntefonder kan det över tid handla om stora summor, påpekar han.

Sparande är individens privatekonomiska fallskärm och en bra möjlighet för att förbättra sin privatekonomiska situation.
Att arbeta aktivt med sitt sparande kan vara ett sätt att uppfylla drömmar om en resa, köpa en bostad eller säkra en gedigen pension, menar vardagsekonomen.

En ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av Ica-banken, visar att åtta av tio som svarat sparar i genomsnitt 3 725 kronor varje månad.
Undersökningen visar dock att många använder ineffektiva sparformer. 44 procent väljer sparkonto utan ränta som sparform.

Sparande på börsen upplevs som komplicerat och svårt att sätta sig in i för många.
47 procent av de tillfrågade uppger att de inte känner sig tillräckligt pålästa om börsen och fonder. 21 procent svarar att de inte förstår hur det fungerar.

– Fondsparande är ett av de enklare sätten att komma igång med och här finns ofta enkla sorteringsverktyg att titta på för att välja rätt. Allt sparande innebär såklart en risk men långsiktigt bedöms den ändå som begränsad för de säkrare alternativen, påpekar Magnus Hjelmér.

– Tittar man historiskt ger sparandet på börsen en avkastning varje år, vilket kan innebära en avsevärd skillnad på sikt med den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Kom bara ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, avslutar Icas vardagsekonom.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

Nudging ska öka ekoförsäljningen

Under oktober ska ett antal utvalda Ica-butiker arbeta med nudging för att den vägen öka försäljningen av ekologiska varor.

Dålig kunskap om hur mat produceras

Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Skånemejerier har majoriteten av de tillfrågade personerna låg kunskap om hur mat produceras.

Coop fortsätter sänka för medlemmar

Under fyra veckor med start 2 oktober fortsätter Coop satsningen på sina snart fyra miljoner medlemmar. Ett 70-tal varor får sänkt pris.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil