Många missar ränta, varnar Ica-banken

Många missar ränta, varnar Ica-banken
Missad ränta kan vara en stor förlust över tid, varnar Magnus Hjelmér. Foto: Pressbild Ica-banken
En ny undersökning visar att många svenskar sparar pengar på sparkonton utan ränta och därmed missar att maximera sitt sparande, enligt Ica-banken.

En ny undersökning visar att många svenskar sparar pengar på sparkonton utan ränta och därmed missar att maximera sitt sparande, enligt Ica-banken.

I en ny undersökning från Sifo, genomförd på uppdrag av Ica-banken, uppger 80 procent av de svarande att de sparar regelbundet.
Samtidigt är det 44 procent av de som svarat som sparar på sparkonto utan ränta.

Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér påpekar i en pressrelease att många därmed misar att maximera sitt sparande.
– Även med de enklaste sparformerna med låg risk som exempelvis räntefonder kan det över tid handla om stora summor, påpekar han.

Sparande är individens privatekonomiska fallskärm och en bra möjlighet för att förbättra sin privatekonomiska situation.
Att arbeta aktivt med sitt sparande kan vara ett sätt att uppfylla drömmar om en resa, köpa en bostad eller säkra en gedigen pension, menar vardagsekonomen.

En ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av Ica-banken, visar att åtta av tio som svarat sparar i genomsnitt 3 725 kronor varje månad.
Undersökningen visar dock att många använder ineffektiva sparformer. 44 procent väljer sparkonto utan ränta som sparform.

Sparande på börsen upplevs som komplicerat och svårt att sätta sig in i för många.
47 procent av de tillfrågade uppger att de inte känner sig tillräckligt pålästa om börsen och fonder. 21 procent svarar att de inte förstår hur det fungerar.

– Fondsparande är ett av de enklare sätten att komma igång med och här finns ofta enkla sorteringsverktyg att titta på för att välja rätt. Allt sparande innebär såklart en risk men långsiktigt bedöms den ändå som begränsad för de säkrare alternativen, påpekar Magnus Hjelmér.

– Tittar man historiskt ger sparandet på börsen en avkastning varje år, vilket kan innebära en avsevärd skillnad på sikt med den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Kom bara ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, avslutar Icas vardagsekonom.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Coop lanserar nytt matkassekoncept

Coop lanserar en ny matkasse där man kan köpa veckans middagar och komplettera med varor ur hela butikens sortiment, utan bindningstider.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil