Så får du en glad mage i sommar – Magprofessorns bästa mellanmålstips

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Svenskarna småäter, men magen hänger inte alltid med Magrapporten® 2025 visar att hälften av svenskarna äter två till tre mellanmål per dag. Samtidigt uppger 43 procent att de haft magproblem det senaste året. Vanligast är besvär som uppblåsthet, gaser och förstoppning. Det har ökat intresset för mat som är både skonsam och näringsrik.

Samtidigt har Livsmedelsverket uppdaterat sina kostråd för första gången på tio år. Där lyfts bland annat syrade mejeriprodukter fram som en viktig del av en balanserad kost. Yoghurt, kefir och fil gärna osötade och lättare varianter rekommenderas som dagligt inslag.

Mellanmål kan skydda magen Robert Brummer, professor i gastroenterologi, menar att det finns mer kraft i ett genomtänkt mellanmål än många tror särskilt under sommaren.

– På sommaren ruckas våra rutiner. Vi reser, hoppar över måltider, äter sent och provar ny mat. Ett eller flera välvalda mellanmål kan hjälpa magen att hålla balansen även när livet blir rörigare, säger han.

Han lyfter särskilt fram syrade produkter med levande bakteriekulturer, eftersom vissa mjölksyrabakterier har visat sig kunna stärka immunförsvaret, bidra till en sund tarmflora och påverka mättnadskänslan positivt.

Robert Brummer

 Tre mellanmålstips för magen

1. Satsa på levande bakteriekulturer

Fermenterade livsmedel kan bidra till bättre matsmältning och tarmbalans. Välj produkter som är naturella, osötade och innehåller dokumenterade bakteriestammar.

2. Kombinera med fibrer och hälsosamma fetter

Lösliga fibrer från till exempel havre och päron ger näring åt tarmfloran, medan olösliga fibrer från nötter och frön hjälper tarmen att jobba. Bra fetter från till exempel avokado eller frön bidrar till jämnare blodsocker.

3. Håll jämn rytm över dagen

Regelbundenhet gynnar matsmältningen. Två till tre mellanmål om dagen, exempelvis på förmiddag, eftermiddag och sen kväll, kan minska energidippar och ge en lugnare mage.

Fakta: Magrapporten® 2025

  • 51 procent äter 2–3 mellanmål per dag
  • 43 procent har haft magproblem senaste året
  • Vanligast är gaser, uppblåsthet och förstoppning

Undersökningen är genomförd av Verian på uppdrag av Magrapporten®, med över 4000 svarande mellan 18 och 84 år.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.