Så undviker du misstagen 7 av 10 svenskar gör vid svamptillagning

Lästid: 2 minuter

Dela nyhet

Svenskar älskar att plocka svamp men betydligt färre vet hur den ska tillagas för att verkligen smaka som bäst. Med hösten runt hörnet ger sig många ut i skog och mark för att fylla korgarna med kantareller, karljohan och trattisar, men väl i köket uppstår ofta problem. En ny undersökning visar att sju av tio svenskar upplever att de gör misstag vid svamptillagningen. Den vanligaste fallgropen? En vattnig, tråkig svamp i stället för den krispiga, gyllene yta många eftersträvar. Nu delar HelloFreshs receptkreatör Karin Wenner med sig av sina bästa tips för att lyckas och undvika misstagen som många gör utan att ens veta om det.

Att få till svampens rätta smak och konsistens handlar om mer än bara att steka den i lite smör. Tekniken i pannan har stor betydelse och enligt HelloFreshs receptkreatör Karin Wenner är det just små detaljer i tillagningen som gör stor skillnad.

– Det är lätt att tro att man bara ska slänga svampen i pannan med lite olja och kryddor, men det finns några viktiga moment som påverkar resultatet. När du väl förstår hur svampen beter sig i värme blir det enkelt att lyckas, säger Karin Wenner, receptkreatör på HelloFresh.

Så undviker du de tre vanligaste misstagen, Karin Wenner lyfter tre misstag som många gör när de lagar svamp, och hur du kan få fram mer smak och bättre konsistens.

  1. Börja med torr panna
    Svamp innehåller mycket vätska och om man tillsätter fett för tidigt riskerar den att koka istället för att stekas.
    – Börja alltid med en torr panna på hög värme. Lägg i svampen utan fett och låt den ligga still. När vätskan kokat bort kan du tillsätta smör eller olja. Då får du en fin stekyta och en mycket rikare smak, säger Karin Wenner.

  1. Rör inte för mycket
    För att svampen ska bli krispig krävs kontakt med den heta pannan.
    – Våga låta svampen ligga i fred. Rör bara om då och då så att den får tid att stekas jämnt. Då blir den både finare och godare, säger hon.
  1. Vänta med kryddningen
    Att salta för tidigt drar ut vätska ur svampen och gör det svårare att få till ytan.
    – Krydda först när svampen fått färg. Vill du lyfta smaken ytterligare kan du addera vitlök, örter eller citron mot slutet. Men låt svampens naturliga umami stå i centrum ibland räcker det med lite flingsalt och smör.

Vanligaste misstagen i svampköket:
Undersökningen genomfördes av YouGov på uppdrag av HelloFresh och bygger på 1010 onlineintervjuer med svenskar över 18 år, genomförda mellan 29 och 31 januari 2025.

Deltagarna besvarade frågan:

”Vad är de vanligaste misstagen du gör när du tillagar svamp?” med möjlighet att ange flera svar.

  • Svampen blir vattnig: 11 %
  • Svampen blir smaklös: 8 %
  • Svampen krymper för mycket: 8 %
  • Svampen får en gummiaktig konsistens: 7 %
  • Rengör inte svampen tillräckligt bra: 6 %
  • Anpassar inte tillagningen för olika svampar: 6 %
  • Misslyckas med kombinationen med andra ingredienser: 6 %
  • Bränner svampen: 5 %
  • Svampen blir torr och seg: 5 %
  • Får inte till en bra balans mellan fett och syra: 4 %
  • Tillagar aldrig svamp: 28 %
  • Vet ej: 32 %

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till [email protected]

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.