Sämre ekonomi ger sundare matvanor?

Foto Pressbild
Vi väljer bort sötsaker, chips, läsk och sprit. Istället äter vi mer vegetariskt och mindre kött i svårare tider, enligt en ny undersökning.

Det är Viktväktarna som låtit Sifo göra en undersökning om hur våra matvanor påverkas när svenskarna nu har en mer pressad ekonomi.
Och ja, våra mat- och dryckvanor påverkas i högsta grad men kanske inte så som man inbillat sig.

Enligt denna undersökning drar 32 procent in på sötsaker som godis, bakverk och glass medan 31 procent minskar på chips och snacks.
27 procent väljer dessutom att köpa mindre mängder av läsk och glass.

Mer oväntat är kanske att 21 procent väljer att dricka mindre alkohol nu när ekonomin är mer ansträngd. 
Det brukar ju annars hävdas att fler tar till flaskan i lite högre grad i tuffa tider – men Viktväktarnas undersökning pekar istället i andra riktningen.

Intressant är också att de svarande pekar i en annan riktning än väntat när det gäller köttkonsumtionen och, framförallt, när det gäller vegetarisk kost.
29 procent av de svarande säger att de äter mindre kött nu än tidigare. Det gäller, som alltid, i högre grad kvinnor.

34 procent av kvinnorna och 23 procent av männen säger att de väljer bort köttet i lite högre grad nu.
För övrigt uppger 16 procent av de minskat sin fiskkonsumtion och 14 procent att de dragit ner på mejeriprodukter.

Läs mer om undersökningen i nya magasinet, Butikstrender 3/2023

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil