Jäst – Orkla forskar kring ny proteinbas

Jäst – Orkla forskar kring ny proteinbas
Elin Tveito Lidman. Foto: Orkla
Jäst i test med ett hopp om möjligheten att jäst ska ersätta soja. Det är en idé som utvecklas av Orkla där man nu forskar kring en ny proteinbas.

Jäst i test med ett hopp om möjligheten att jäst ska ersätta soja. Det är en idé som utvecklas av Orkla där man nu forskar kring en ny proteinbas.

Orkla forskar kring en ny proteinbas avsedd för framtida vegoprodukter. Det gör man på klassiska Kronjäst-tillverkarens anläggning i ett nytt dotterbolag.
Orkla Alternative Proteins är namnet på dotterbolaget som ska att öka hastigheten i koncernens satsning på växtbaserat.
Det ska ske genom investeringar, uppköp och partnerskap men även forskning.

– Vi har inte tillräckligt med planeter för att föda hela världen med kött. Kött står redan nu för 15 procent av världens koldioxidutsläpp och konsumtionen ökar fortfarande. Alternativa proteiner kommer att behövas för att täcka en del av det framtida proteinbehovet, säger Elin Tveito Lidman, vd hos Orkla för det nya affärsområdet, till di.se.

Initialt ska man bland annat undersöka om svenskodlad jäst kan användas som proteinkälla i köttersättningsprodukter som korv och färs.
Man har fått ett forskningsanslag på en halv miljon kr från innovationsmyndigheten Vinnova.

– Hela fokuset är att ta reda på vad som krävs för att använda svenskodlad jäst som proteinkälla. Jäst kräver mindre land och vatten än soja, vilket innebär ett mindre klimatavtryck. På längre sikt ser vi att jäst potentiellt kan vara ett alternativ till soja, vilket även kommer ha en positiv effekt på lokal matproduktion, säger Elin Tveito Lidman till di.se.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Julmusiken som lugnar magen

Julen kan vara stressig men julmusiken lugnar magen. I vart fall enligt Valio som tagit en spellista och en professor till hjälp för att påvisa detta.

Daniel Seifter tar över Urban Deli

Daniel Seifter tillträder i februari som ny vd för Urban Deli. Ambitionen är att bibehålla det lustfyllda koncept man har men fortsätta utveckla det.

Så handlade vi hos Shopify

Även om Black Friday backade totalt redovisar Shopify för sin del för den och Cyber Monday positiva siffror jämfört med 2021.

CBS öppnar sin tredje Coop Mini

Coop butiker & stormarknader, CBS, inviger på fredag sin tredje obemannade butik. Denna Coop Mini öppnar i Gåvsta nordost om Uppsala.

Apotea ska växa så in i Norden

Det är Norden nästa som gäller för nätapoteket Apotea som ska växa via investeringar i norska och finska nätapotek framöver.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil