Satsar på vindkraft för att nå förnybart

Foto MostPhotos
Arla Danmark har precis tecknat ett 10-årigt kraftköpsavtal med Eurowind Energy, som ska säkerställa att man når 100 procent förnybar el till 2025.

Elen ska komma från elva nybyggda vindkraftsturbiner. Arla Sverige köper sedan förra året 100 procent förnybar el till mejerierna, skriver företaget i en pressrelease.

Senast 2025 ska Arla köpa 100 procent förnybar el till alla kooperativets mejeri- och produktionsanläggningar i Europa, skriver företaget. 
För att nå detta mål tecknar nu Arla ett 10-årigt kraftköpsavtal i Danmark och förbinder sig att köpa el från vindkraftparken Nørre Økse Sø. 

Befintliga turbiner kommer att ersättas av elva nybyggda turbiner. Den årliga besparingen för Arla blir 58 000 ton koldioxid. 
– Vi jobbar hårt för att minska vårt klimatavtryck så att konsumenterna kan fortsätta njuta av våra mejeriprodukter med gott samvete. Det nya avtalet i Danmark är en viktig milstolpe i vårt klimatarbete och jag är stolt över att det redan nu finns en tydlig plan för hur vi ska nå vårt mål om 100 procent förnybar el, säger Hanne Søndergaard, hållbarhetsdirektör för Arla Foods. 

I Sverige köper Arla sedan förra året 100 procent förnybar el till samtliga tolv mejerier i landet. 
Hälften av mejerierna är dessutom näst intill fossilfria, och de närmaste åren följer resten av anläggningarna efter.  

– Vi är stolta över att vi kommit så långt i Sverige och att vi fortsätter att ligga i framkant. En av fördelarna med att Arla numera är ett globalt mejerikooperativ är att vi både kan lära av andra länder och bidra till att minska klimatavtrycket i andra delar av världen, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef hos Arla Sverige.  

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil