Sommarlovet innebär stress för många föräldrar

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar | Foto Pressbild
En ny undersökning av Länsförsäkringar, genomförd av Verian, visar att många föräldrar känner en betydande ekonomisk stress över att inte kunna ge sina barn ett tillräckligt bra sommarlov. Detta gäller både ekonomin och att hitta meningsfulla aktiviteter för barnen.

Enligt undersökningen, som genomfördes av Verian på uppdrag av Länsförsäkringar, uppger var femte barnfamilj (19 procent) att de känner ekonomisk stress över att inte ha råd att ge sina barn ett tillräckligt bra sommarlov. Stressen är mest påtaglig bland barnfamiljer med en inkomst under 35 000 kronor, där hela 47 procent uppger att de är ekonomiskt stressade. Motsvarande andel bland barnfamiljer med en hög inkomst (över 84 000 kronor) uppgår till 5 procent.

Ensamstående föräldrar sticker också ut med en andel på 32 procent som uppger att de känner stress, jämfört med 16 procent för sammanboende föräldrar. Stressen över barnens sommarlov påverkar även föräldrarnas fysiska hälsa negativt. Bland de 19 procent som känner av ekonomisk stress uppger 6 av 10 att denna stress har påverkat deras fysiska hälsa.

Svårigheter att fylla sommarlovet med meningsfulla aktiviteter
Undersökningen visar att många barnfamiljer har svårt att fylla barnens sommarlov med meningsfulla aktiviteter. Hela 36 procent av de tillfrågade föräldrarna anser sig ha svårigheter med detta. Föräldrar med låg inkomst sticker ut, där var femte (20 procent) uppger att de inte kommer att göra något särskilt med barnen jämfört med 7 procent bland de med hög inkomst.

Många föräldrar planerar att resa med familjen (70 procent) eller förlita sig på släktingar (44 procent) för att fylla barnens sommarlov. Ensamstående föräldrar och barnfamiljer med lägre inkomster har dock mindre möjlighet att hälsa på släktingar eller resa iväg. Exempelvis svarar 25 procent av de ensamstående föräldrarna att de har barnen hos släktingar medan andelen är 44 procent bland de sammanboende.

– Ett tufft ekonomiskt klimat begränsar många föräldrars möjligheter att fylla barnens sommarlov med meningsfulla aktiviteter. För många barnfamiljer innebär därför sommaren hårda prioriteringar och en balansakt mellan viljan att ge sina barn det bästa och en begränsad semesterkassa. Detta riskerar att öka stressen i familjen vilket i slutändan kan påverka hälsan negativt, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. 

Ekonomisk Press och Lån för Sommarlovet

När det gäller hur mycket pengar hushållen planerar att spendera på sommarens resor visar undersökningen på en stor variation beroende på inkomst, familjesituation och barnens ålder. 20 procent av hushåll med en inkomst över 84 000 kronor planerar att spendera mer än 40 000 kronor på sommarresor, jämfört med endast 2 procent av hushåll med en inkomst under 35 000 kronor.

Undersökningen visar också att var femte barnfamilj (20 procent) med en inkomst under 35 000 kronor överväger att ta privatlån för att ha råd med sommarens semesterresor, vilket kan jämföras med 1 procent bland barnfamiljerna med en inkomst över 84 000 kronor.

Tips för att Hantera Ekonomisk Stress under Sommarlovet

 1. Budgetera dina semesterplaner: Gå igenom dina planer för sommarsemestern och gör en uppskattning av vad allt kommer att kosta.
 2. Sätt ett maxtak på utgifterna: Försök sätta ett maxtak på vad semestern får kosta.
 3. Skapa ett eget sommaräventyr i närområdet: Sommaraktiviteter behöver inte vara dyra.
 4. Utforska gratis och billiga aktiviteter: Många kommuner erbjuder gratis eller subventionerade aktiviteter för barn under sommaren.
 5. Planera tillsammans med andra föräldrar: Planera med andra familjer för att organisera gemensamma aktiviteter eller utflykter.
 6. Hyra ut eller byta bostad: Ett alternativ för att öka semesterkassan kan vara att hyra ut din befintliga bostad eller byta bostad.
 7. Fokusera på kvalitetstid: Barn värdesätter tid och uppmärksamhet från sina föräldrar mer än dyra aktiviteter.

Utvalda Resultat från Undersökningen

 • Ekonomisk stress över barnens sommarlov: 19 procent av alla barnfamiljer upplever ekonomisk stress över att inte ha råd att ge sina barn ett tillräckligt bra sommarlov.
 • Fysisk ohälsa kopplad till ekonomisk oro: 26 procent av svenska barnfamiljer uppger att deras ekonomiska oro har påverkat deras fysiska hälsa eller bidragit till stress.
 • Barnens aktiviteter under sommarlovet: De mest populära aktiviteterna för barn under sommaren är resor med familjen (70 procent), tid med släktingar (44 procent), att barnen får klara sig själva (35 procent) och i sommarstugan (25 procent).
 • Sommarlovets reskassa: 2 procent av hushållen med inkomst under 35 000 kronor planerar att spendera mer än 40 000 kronor på sommarresor.
 • Privatlån: 20 procent av alla barnfamiljer med en inkomst under 35 000 kronor överväger att ta privatlån för att ha råd med sommarens semesterresor.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil