Kräver stopp nu för smördeg utan smör

Kräver stopp nu för smördeg utan smör
Foto: Mostphotos
Efter att Pop bakery smördeg nyligen korats till Årets matbluff 2020 kräver nu föreningen Äkta vara stopp för försäljning av smördeg utan smör.

Efter att Pop bakery smördeg nyligen korats till Årets matbluff 2020 kräver nu föreningen Äkta vara stopp för försäljning av smördeg utan smör.

Efter en öppen omröstning korades nyligen Pop bakery smördeg till Årets matbluff 2020.
Nu lyfter arrangören av omröstningen, Äkta vara, frågan varför man inte stoppar försäljningen av smördeg utan smör.

Det är i ett öppet brev till Livsmedelsverket som föreningen tar upp frågan.
Utgångspunkten är att det är ett antal företag som använder beteckningen smördeg utan att produkten det gäller innehåller smör.

Att man kan göra det är på grund av ett i Äkta varas ögon märkligt undantag i EU:s regelverk.
Övriga svenska undantag är jordnötssmör, kakaosmör, smörsopp, kokosmjölk, ostkex och margarinost, vilka alla är logiska och rimliga i Äkta vars ögon.

– Med smördeg är det dock annorlunda. Det är från början en deg med inkavlade lager av smör. Även idag är den ofta gjord på just smör; hemma i våra kök, på konditoriet och som färdig deg i affären. Det är detta, att den innehöll och ofta innehåller just smör, som förledet i smördeg syftar på. Ett slags deg med smör. När jordnötssmör och smörsopp aldrig har syftat på ett innehåll av smör, har smördeg alltid gjort det, konstaterar föreningen.

Det utmynnar i ett krav på att ser till att ta bort undantaget för smördeg och att det blir ett krav att produkten ska innehålla smör.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil