Största takbyggda för solceller

Coop bygger nu Sveriges största takbyggda anläggning för solceller | Foto Pressbild, Coop
På taket till sin nya varuterminal i Eskilstuna bygger Coop nu vad som blir Sveriges största takbyggda anläggning för solceller, kapacitet 6,1 Mw.

Coop fortsätter sin satsning på hållbar logistik. På taket till Coops nya varuterminal i Eskilstuna kommer en solcellsanläggning på 6,1 MW att installeras. 

Det blir därmed Sveriges största takbyggda solcellsanläggning, enligt Coop.
– Vi gör en historiskt stor investering när vi bygger Coops nya helautomatiserade varuterminal i Eskilstuna. Det är en framtidsinvestering för Coop och vi vill agera så hållbart som möjligt, säger Örjan Grandin som är vd för Coop logistik.

– Vårt eldrivna Coop-tåg kommer att anlända till terminalen med varor flera gånger om dagen och med egen solcellsanläggning kommer vi till stor del att kunna driva terminalen med el från solen, säger Örjan Grandin, vd för Coop logistik. 

Solcellsanläggningen ska omfatta cirka 14 400 solpaneler på en yta motsvarande 38 000 kvadratmeter. Den totala installerade effekten motsvarar 6,1 MW och anläggningen blir därmed Sveriges största takbyggda solcellsanläggning. 

Coops valda solcellspaneler kommer att vara CFP-certifierade (carbon footprint), en certifiering som baseras på koldioxidutsläpp för hela livscykeln av solcellssystemet. 
Dessa solceller har ett kraftigt lägre klimatavtryck i jämförelse med exempelvis solceller från Kina som är vanligt förekommande på solcellsmarknaden. Anläggningen kommer att uppföras av solenergibolaget Soltech Energy.
 
– Det blir en toppmodern varuterminal i Eskilstuna med hög automationsgrad där teknik och människa samverkar. En sådan här varuterminal har hög elförbrukning inte minst för att hålla kylsystemet i gång men även för styrning och robotik, konstaterar Mats Tornard som är projektledare för terminalen.

 – Vi investerar i solcellsanläggningen för att det är ekonomiskt och miljömässigt hållbart, för att den ökar vår självförsörjningsgrad och för att säkra tillgången till förnybar el, tillägger han.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil