Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Paul Svensson hedersdoktor

Paul Svensson – kock, matvisionär, författare med mera – kan nu lägga en ny titel till sitt CV. Han är ny hedersdoktor vid Örebro universitet. ”Oerhört ärofullt”, kommenterar matprofilen.

Paul Svensson är ytterst välkänd i hela det Sverige som har någon anknytning till mat. Han driver flera restauranger, bland annat på Fotografiska i Stockholm, föreläser flitigt och har skrivit en rad kokböcker vid sidan av att ha en rad stjärnkrogar på meritlistan liksom att ha representerat Sverige i VM för kockar, ”Bocuse d´Or”.

Nu blir han alltså ny hedersdoktor vid Örebro universitet.
– Det är oerhört ärofyllt men också en bekräftelse på att det jag gör är mer än mat på bordet varje, dag. Det gör mig lycklig, säger Svensson i en kommentar.

I motiveringen till utnämningen stå bland annat: ”Han är en engagerad förespråkare för hållbar njutning, alltså mat som smakar exceptionellt samtidigt som den gör gott för vår hälsa och vår planet.”

Paul Svensson har varit starkt profilerad med kampen mot matsvinn och i lösningar på det;
– Det handlar mycket om att få matrester att bli det nya exklusiva. Idag slänger många bort sina bästa matupplevelser, säger han.
– All mat som tappat en massa vatten smakar mycket mer, som skrumpna rotfrukter. Många gånger slänger vi bort den godaste smaken och det vi lagade igår är i många fall godare idag, som lasagnen.

SENASTE NYHETERNA

Fler nyheter nedanför!

powered by Typeform

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Vi var på Ostfestivalen

Butikstrender besökte den sjunde upplagan av Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Tre mejerier vann guldmedaljer för sina ostar och totalt

Lidls nya dubbelt certifierad

Lidl bygger just nu vad man beskriver som världens första klimatneutrala livsmedelsbutik. Det sker på Gotland, butiken öppnar i år

Framtidstron tillbaka – lite…

Framtidstron i handeln återhämtar sig något, konstaterar Svensk handel i sin barometer där man påpekar att de förväntningarna ökar både

Stark öppning för handeln

Dagligvaruhandeln har inlett 2020 alldeles utmärkt. Januari bjöd på en tillväxt på 5,3 procent och även efter justering för kalendereffekten

Publikfavorit på Ostfestivalen

Hallands himmel. Godast på Ostfestivalen 2020. Detta enligt publiken som placerade osten från Arla som nummer 1, två år efter

Snabbgross öppnar i Jönköping

Nu på torsdag öppnar Axfood snabbgross i Jönköping. Det innebär en liten milstolpe då det är kedjans 25:e butik och

Så äter vi klimatsmart år 2030

Vi kommer att äta allt mer klimatsmart under de närmaste 10 åren. Nya växtbaserade proteinkällor och mindre svinn i matlagningen

E-handelsplaner splittrar politiker

Bevara oersättlig jordbruksmark eller bygga för en stor mängd nya jobb? Det är frågan i Ängelholm där ett nytt e-handelsområde

Hyfsad start för Clas Ohlson

Clas Ohlson ökade sin försäljning i Norden med 4 procent under januari 2020. Totalt ökade försäljningen med 1 procent och

Växtbaserat och Tex Mex

Livsmedelsföretaget Paulig, med bland annat varumärkena Santa Maria och Risenta, satsar på internationell tillväxt. Växtbaserat protein är en viktig del

Svenskodlad ärta i framtidsprojekt

På naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda provar man att laga maträtter på gråärt (se bild), som under 1800-talet konkurrerades ut av

500 miljoner till Mathem

Mathem tar in 500 miljoner kronor i en ny investerarrunda. Tidigare ägare som Kinnevik, Verdanne och Clas Ohlson satsar mer

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch