Svenska kycklingbönder vill inte se ökad import

Jenny Andersson, ordförande för Svensk fågel | Foto Pressbild
Det ger kanske inte mer än pengarna tillbaka – men svenska kycklingbönders organisation vill inte att vi importerar utan istället äter svensk fågel.

Ny statistik från Jordbruksverket visar att konsumtionen av kyckling ökar i Sverige under första halvåret i år med 5,4 procent. 
Men att andelen svenskt minskade med nästan lika mycket och att importen av kycklingkött ökade med nästan 16 procent. Det är ett hårt slag mot svenska bönder, skriver branschorganisationen Svensk fågel.

– Det är tufft att vara lantbrukare i dag, med skenande foder- och elpriser samtidigt som att kraven på oss hela tiden ökar. Att då handel och grossister/restauranger väljer att öka importen av kyckling är ett svek mot oss bönder och hela den svenska livsmedelsbranschen, säger Jenny Andersson, ordförande för Svensk fågel.

Svenska lantbrukare har höga krav när det gäller hållbarhet, som inkluderar både djurvälfärd och livsmedelssäkerhet. 
Sverige har ett av världens tuffaste regelverk samtidigt som den svenska kycklingbranschen dessutom har egna kvalitets- och kontrollprogram. 
Detta gör sammantaget att den svenska kycklingen blir lite dyrare. Allt detta påpekar branschorganisationen.

– Vi jobbar hela tiden med att bli mer hållbara, vi har exempelvis minskat vårt klimatavtryck med 20 procent på tio år. Handel och grossister kan inte både stödja vårt arbete mot en ökad hållbarhet och självförsörjning och samtidigt välja att köpa in billig, importerad kyckling som inte på långa vägar uppfyller de lagkrav och kvalitetskrav vi har i Sverige, s’ger Jenny Andersson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil