Svenskodlad ärta i framtidsprojekt

På naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda provar man att laga maträtter på gråärt (se bild), som under 1800-talet konkurrerades ut av gröna och gula ärtor. Sötåsen söker ständigt efter hållbar och miljövänlig mat, och i hela Västra Götalandsregionen ser man över klimatavtrycket från de måltider som serveras.

– Det ligger i tiden att sträva efter så närodlade livsmedel som möjligt och just gråärten tror vi kan vara en framtidsspaning, berättar Cecilia Granath Karlsson på Sötåsen i ett pressmeddelande.

I smak och utseende kan gråärt jämföras med kikärtor. En stor skillnad är att gråärtor kan odlas i Sverige, dessutom i växtzoner där gröna och gula ärtor inte passar lika bra.

Under en heldag provade man att laga mat på ärtorna: bröd, grytor, fyllning i tortillas, biffar och bakverk med goda resultat.

På Sötåsen jobbar man redan med så kallad proteinväxling, som betyder att man byter ut en del av köttet i en maträtt till växtbaserade proteinkällor. Man söker hela tiden nya råvaror och rätter som kan tillagas på närproducerade råvaror med lågt klimatavtryck.

– Det är svårt att hitta proteingrödor som kan odlas i närområdet. Även om det finns svenska bönor och ärtor så vill vi hitta alternativ som kan produceras här hos oss, säger Cecilia.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil