Tuffa förhandlingar om tull på digital handel

Foto : MostPhotos
Världshandelsorganisationen WTO förhandlar i Genève kring tull på digital handel. En stor fråga som globalt handlar om många miljarder dollar.

Ända sedan 1998 har WTO valt att skjuta på frågan om tull och avgifter på e-handel i form av elektronisk handel och elektroniska transaktioner.
Detta uppskjutande, moratorium, har sedan förlängts år för år i snart ett kvarts sekel.

Nu är frågan uppe igen och orsaken är bland annat att utvecklingsländer vill ha del av de enorma kapitalflöden som kommer ur att utländska bolag säljer produkter till kunder i landet.

Länder som Indien, Indonesien, Sydafrika, Sri Lanka och Pakistan kräver nu att WTO slutar förhala frågan och istället tar sig mot ett beslut i ärendet.
Det i sin tur har – lika självklart – fått techjättar och e-handelsditon att vakna inför risken att behöva dela med sig av de rikedomar man cashar in.

Nu är det troliga att moratorier, som förfaller i mars 2024, förlängs. Orsaken är, bland annat att USA, Storbritannien och EU vill ha kvar nuvarande läge och hänvisar till att avgifter på området skulle hämma världens ekonomiska återhämtning efter pandemin.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil