Två år med lagen om tillträdesförbud

”För låg kunskapsnivå” orsakar IT-bedrägerier
Svensk handels expert Nina Jelver | Foto: Pressbild Svensk handel
Det har gått två år sedan lagen om tillträdesförbud till butik kom – men det finns fortfarande stora problem och frågetecken kring tillämpningen.

Drygt två år har gått sedan lagen om tillträdesförbud till butik klubbades igenom. Lagen är ett verktyg som, när den tillämpas, ger handlare och dess personal en tryggare vardag, skriver Svensk handel.

Samtidigt finns fortfarande stora problem med hur åklagare runt om i landet väljer att tolka lagstiftningen, något som riskerar att göra lagen tandlös.
Det visar enligt en ny rapport från branschorganisationen.

Svensk handel har undersökt samtliga beslut kring tillträdesförbud från landets åklagarkammare under perioden 1 mars 2022 till 28 februari 2023.

Under perioden lämnades 423 ansökningar om tillträdesförbud in till landets åklagarkammare.
Detta är en signifikant minskning med nästan 20 procent jämfört med föregående år.

Av dessa 423 resulterade 198 ärenden i beviljade tillträdesförbud, vilket är 47 procent av alla ärenden, en ökning med tolv procent jämfört med föregående år, vilket är välkommet.
Vid en första anblick kan utvecklingen framstå som lovande, men tyvärr är verkligheten en annan, menar Svensk handel.

– Att det kom in färre ansökningar om tillträdesförbud beror inte på att handlarna upplever att problemet minskat, snarare tvärtom. Vi ser hur brotten mot handeln fortsätter att öka och tyvärr ser allt för många handlare inte poängen med att ansöka om tillträdesförbud, då de upplever att processen är för omfattande, eller att man tidigare nekats tillträdesförbud på oklara grunder, säger Nina Jelver, säkerhetschef hos Svensk handel.

Läs mer om rapporten i Butikstrender 6/2023

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil