Unga entreprenörer med innovativt gödsel

Vinnarna | Foto: Ung Företagsamhet
Ett ekologiskt och klimatpositivt gödsel – tillverkat av alger. Denna innovativa affärsidé ledde till att Gralg UF från Göteborg vann Årets UF-företag vid SM i Ung Företagsamhet 2024. Nu väntar EM i Ung Företagsamhet för dem senare i sommar.

Det var under en stor gala på onsdagskvällen på Stockholmsmässan som SM i Ung Företagsamhet 2024 avgjordes, med cirka 800 gymnasieelever från hela Sverige närvarande. Kvällens stora vinnare blev Gralg UF, bestående av Emmy Berggren, Magnus Lissbrant, Charlie Arby och Arvid Distner, som alla går naturvetenskapsprogrammet vid Donnergymnasiet. Förutom att vinna den mest prestigefyllda kategorin, Årets UF-företag, tog de även hem guld i Årets ekologiskt hållbara UF-företag och silver i Årets innovation. Dessutom vann deras vd, Charlie Arby, utmärkelsen Årets unga ledare.

Affärsidén: Ekologiskt och Klimatpositivt Gödsel
Gralg UF
affärsidé är att skapa ett innovativt, klimatpositivt, ekologiskt och organiskt gödsel baserat på mikroalger. Företaget hoppas att denna lösning ska minska användningen av konstgödsel inom jordbruket. Gödseln har testats småskaligt och en större pilotanläggning är snart redo för utökade tester. UF-företaget planerar att fortsätta driva affärsidén som ett aktiebolag efter UF-året.

”Det känns helt otroligt och en dröm som vi har haft sedan vi startade vårt UF-företag. Det är så kul att vårt arbete som vi har lagt ner har lett till det här,” säger Arvid Distner.
Ekologisk Hållbarhet och Cirkularitet
Företagets grundidé bottnar i ett starkt intresse för ekologisk hållbarhet. Genom att använda näringsämnen som redan finns i systemet, i detta fall alger, strävar Gralg UF efter att skapa en cirkulär lösning som kan ersätta konstgödsel.

”Vår affärsidé grundar sig i vårt intresse för ekologisk hållbarhet. Vi möts ständigt av dåliga nyheter om världen och där vill vi göra en skillnad. Vi kollade på utsläppskällor, där är konstgödsel en stor källa inom jordbruket, och funderade på alternativa lösningar. Sedan ville vi använda näringsämnen som redan finns i systemet så att det blir cirkulärt, då tänkte vi på alger,” säger Charlie Arby.
Nästa Steg: EM i Italien
Som vinnare av Årets UF-företag får Gralg UF representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, som hålls i Italien senare i sommar. Sverige har en stark tradition av framgångar i dessa tävlingar, med ett silver förra året och ett guld året innan.

”Stort grattis till Gralg UF som med sin affärsidé verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om, att lösa problem och att bidra till en positiv samhällsutveckling,” säger Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet. ”För att Sverige ska fortsätta vara ett innovationsland i toppklass krävs kreativa entreprenörer. Att i skolan få möjlighet att utveckla sina företagsamma förmågor ger inte bara kraft till den enskilda individen – det ger kraft till samhällsförbättring.”
Med detta starka bidrag är Gralg UF redo att sätta sitt avtryck på den europeiska scenen och fortsätta driva innovation inom ekologisk hållbarhet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

KOMMER DU IHÅG?

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil