Nu söker Coop fler biodlare

Nu söker Coop fler biodlare
Biodlaren Ivar Myrli och Coop Värmlands Mia Magnusson pratar biodling och honung. Foto: Pressbild Coop Värmland
Lokalproducerad honung från Coop Torsby var ett pilotprojekt som gav mersmak. Nu söker Coop Värmland fler biodlare, gärna i trakterna av Karlstad.

Lokalproducerad honung från Coop Torsby var ett pilotprojekt som gav mersmak. Nu söker Coop Värmland fler biodlare, gärna i trakterna av Karlstad.

Sedan i somras finns det två bikupor, med cirka 60 000 bin i varje kupa, alldeles utanför Coop Torsby.

Det är resultatet av ett samarbete mellan Coop Värmland och biodlaren Ivar Myrli från Grinnemo i Gränsmark.

Nu vill Coop utvidga satsningen och i samarbete med Ivar Myrli söker man fler biodlare, gärna i Karlstadtrakten.

– Lokala produkter är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Coop Värmlands hållbarhetsinspiratör Mia ”Kock-Mia” Magnusson.

– Att erbjuda honung från egna bikupor utanför butiken torde vara så lokalproducerat som det överhuvudtaget kan bli?

Bina i Torsby sköts av biodlaren Ivar Myrli från Grinnemo hallon och honung.

Förutom att Ivar har en lång erfarenhet av biskötsel är han också en verklig eldsjäl i frågan.

– Biet är ett litet djur men har ett mycket viktigt uppdrag världen över. Biet bidrar med pollineringstjänster och ser alltså till att vi även får kaffe, äpplen, jordgubbar och mycket annat, konstaterar Ivar Myrli.

– Antalet bisamhällen behöver fördubblas för att täcka in våra framtida behov av pollinering bara i Sverige. Det ska därför bli stimulerande att i samarbete med Coop Värmland hitta fler biodlare gärna i Karlstadområdet, påpekar han.

Samarbetet går till så att Coop Värmland ordnar en eller flera bikupor som placeras i anslutning till butiken. 

Kuporna fylls sedan med bin från den lokala biodlaren och honungen som sedan produceras i kupan säljs sedan direkt i butiken.

Detta är möjligt tack vare att Coops medlemmar tidigare donerat delar av sina intjänade medlemspoäng till kampanjen ”Bevara Surret” som hjälper till att finansiera kuporna.

– Nu hoppas vi verkligen på att vi hittar fler biodlare runt om i Värmland. Det är bra för miljön samtidigt som honungen är så god och man kan göra massor av spännande maträtter av den, avslutar Coop Värmlands Mia Magnusson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil