Varnar för nya stora prishöjningar i höst

Foto MostPhotos
Importpriserna rusar uppåt och importörer får slåss både mot klena skördar i södra Europa och en rekordsvag krona. Nu varnar de för nya prishöjningar.

Livsmedelsimportörer förbereder sig nu för ännu en sommar med fortsatt torka och värmeböljor runt Medelhavet.
Skördarna kommer enligt alla prognoser att minska i Italien, Spanien och Grekland.

”Externa faktorer som väder och vind påverkar oss mycket. Kommer det en hagelstorm drabbas utbud och kvalitet direkt. Det är vi vana vid. Men de svängningar vi ser nu stör mer än tidigare säsonger”, säger Niels Klem Thomsen, vd för koncernen Dole Nordic och Everfresh, Sveriges största importör av frukt och grönsaker, till Di.

”När det gäller Europa finns det framför allt utmaningar med melonskördar och stenfrukter som plommon, nektariner, aprikoser och körsbär”, uppger han.

Hos Fontana Food ser man minskade volymer och stigande priser på bland annat peperoni och olivolja.
Inköpspriset på olivolja har stigit drygt 130 procent, uppger företaget.

Där ser man ett svenskt inträde i euro-området som en viktig lösning framöver.
– Vi jobbar med små marginaler. Euron spelar en enorm roll, vilket visade sig i vårt resultat förra året då vi gick med förlust till följd av valutan och råvaror som gick upp med 20, 30 eller 50 procent, säger Papadopoulos.

”Vi borde ha euro i Sverige. Bara hittills i år har den stärkts med 5 procent mot kronan. Det finns många företag som importerar, alla är drabbade”, tillägger han.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil