Havreboom – plus 25 procent

En explosionsartad rusning för havrebaserade produkter . | Foto från Pixabay
En explosionsartad rusning för havrebaserade produkter ser vi i Sverige där Lantmännen räknar med att havreskörden blir 25 procent högre i år än 2019.

Efterfrågan på havre har stigit starkt i Sverige de senaste åren i spåren av en trend där växtbaserad kost står i centrum.
Samtidigt som mjölkdrickandet gått ned så har exempelvis havredrycker ökat kraftigt.

Nu ser Lantmännen Cerealia – med varumärken som Kungsörnen, Axa och Start – hur coronapandemin förstärkt trenden.
– Havre har gått från att vara tråkigt till ett modernt och hållbart alternativ. Det är hälsosamt och lokalt odlat, sammanfattar Karolina Valdemarsson som är Sverigechef hos Lantmännen Cerealis till Di .

Lantmännen säger nu i sin skördeprognos för 2020 att vi kommer att se en havreboom.
Man räknar med att den totala havreskörden för året kommer att uppgå till 185 000 hektar. Det är 25 procent mer än 2019 och 13 procent mer än genomsnittsskörden de senaste fyra åren.

– Lantbrukarna har så klart märkt av en ökad efterfrågan på havre, inte minst med tanke på investeringarna från livsmedelsindustrin, både i Sverige och runtom i Europa, säger Lantmännens inköpschef Per Gerhardsson i Di.
Den ökade efterfrågan har självklart ökat intresset för att odla havre men många lantbrukare konstaterar att det fortfarande inte är nog lönsamt att odla havre.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil